You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Er Internet of Things uetisk?

@simone

Et nyt forskningsprojekt på IT-Universitetet vil hjælpe med at få IoT-produkter til at leve op til forbrugernes og lovens etiske krav. Projektet har fået millionstøtte af EU.

*Denne artikel er første gang udgivet på Trendsonline.dk den 5 januar 2017*

IoT er blevet udråbt til en af fremtidens helt store tendenser og efterhånden kan både køleskabe, ure og bamser gå på nettet. Det har skabt en del furore om datasikkerhed og privatlivets grænser. Bekymringerne vokser, men nu vil et nyt forskningsprojekt på IT-Universitetet få produkterne til at leve op til lovens og forbrugernes etiske krav.

Sammen med fem partnere har IT-Universitetet fået knap 15 millioner kroner i EU-støtte til at undersøge, hvordan man kan hjælpe europæiske it-udviklere til at bygge produkter, der overholder de etiske retningslinjer.

Etik skal ind i arbejdsprocessen

Forskningsprojektet bærer titlen VIRT-EU og fokuserer på alt hardware, der er blevet udstyret med sensorer og kan kobles til nettet: smartwatches, kameraer, køkkenudstyr og dukker.

Forskerne skal i dialog med udviklerne af teknologien og designet, fortæller projektleder Irina Shklovski, lektor på ITU i en pressemeddelelse.

“Hvis vi vil tage stilling til, hvordan den digitale fremtid skal se ud, må vi forstå de mennesker, der bygger den og gribe ind i deres arbejdsprocesser. For når teknologierne først er færdigudviklede, er det for sent at brokke sig,” siger hun.

Etiske værktøjer skal skabe europæisk konkurrencefordel

VIRT-EU-projektet skal konkret analysere og mappe den etiske praksis hos europæiske hardware såvel som software-entreprenører, hos udviklere, innovatører og hackere. Projektet skal udmunde i en række etiske guidelines og værktøjer, så etikken bliver en integreret del af designet. Forskerne håber også, at det kan få virksomheder til at blive i Europa eller tiltrække nye talenter.

“Jeg tror, der er et enormt potentiale i at designe teknologi, der i sin kerne er etisk. Hvis teknologien, der udvikles her, både er innovativ, af høj kvalitet og behandler data på en etisk måde, har man virkelig en konkurrencefordel,” siger Irina Shklovski.

Åbningsoplæg: Hvilken fremtid har vi lyst til at leve i?

I anledningen af forskningsprojektets start holder ITU et kick off-arrangement den 12. januar; ‘The ethics of Internet of Things – what kind of future do we want to live in?’

Her kan man gennem fire oplæg blive klogere på IoT og etik, møde forskerne fra ITU. Oplæggene starter klokken 13.30 i Auditorium 2, og hele arrangementet er åbent for alle.

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY