You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Erhvervslivets Oscar går til jysk Spin-out virksomhed: Finder jordens skjulte skatte – fra luften

Foto: Via Ritzau

Ny teknologi skal bringe os tættere på målet om et bæredygtigt samfund, og det er spin-out virksomheden SkyTEM Survey ApS i Lisbjerg ved Aarhus et rigtig godt eksempel på.

Ny teknologi skal bringe os tættere på målet om et bæredygtigt samfund, og det er spin-out virksomheden SkyTEM Survey ApS i Lisbjerg ved Aarhus et rigtig godt eksempel på.

This post is also available in: English

Med virksomhedens forskningsbaseret teknologi kan man finde frem til jordens skjulte skatte uden at grave.

Virksomheden har udviklet en løsning, der sætter os i stand til at kortlægge jordens grundvandsressourcer og vigtige mineraler, som skal bruges i den grønne omstilling, fra helikoptere og droner – helt ned i 500 meters dybde under jordskorpen uden at tage så meget som et spadestik.

Teknologien er nu på vej ud på globalt plan. Den 14. april blev virksomheden så tildelt Dansk Industris eftertragtede Initiativpris.

“Det er en stor glæde for mig at overrække erhvervslivets Oscar til en virksomhed, som trods megen usikkerhed i verden er i stand til at skabe nyt, der ovenikøbet gavner den grønne omstilling. Det er godt gået, og det fortjener i den grad at blive belønnet på fornemmeste vis”, fortæller Kim Haggren, vicedirektør i Dansk Industri i en meddelelse.

Ved at flyve i helikopter hen over et landskab med det udstyr, SkyTEM oprindeligt har udviklet i samarbejde med forskere på Aarhus Universitet, kan grundvandsmængder måles ganske præcist ned i 500 meters dybde – uden at det er nødvendigt at grave i jorden. Dermed kan vandressourcer hurtigt og effektivt lokaliseres. Det samme gælder mineraler og andre geofysiske forhold.

“Det er en meget stor glæde for os at vinde DI’s Initiativpris 2023. Det betyder, at der bliver rigtig meget positiv opmærksomhed på vores teknologi, så vi er rigtig stolte over prisen, og at vi vinder den i stærkt felt af nominerede,” siger Flemming Effersøe, CEO i SkyTEM Survey.

Fokus på bæredygtige løsninger

DI’s initiativpris er en hyldest til små og mellemstore virksomheder. I 2023 var der et særligt fokus på at belønne virksomheder, som har skabt et stærkt grundlag for vækst ved at tænke innovativt og skabe nye bæredygtige løsninger – i en verden præget af forandring og usikkerhed med stigende materialepriser, usikre globale forsyningskæder og mangel på medarbejdere.

“Vi er bevidste om, at den innovation vi laver,  skal bruges til bæredygtige løsninger, således at vi kan løse nogle af de udfordringer, kloden har med vandforsyning, klima og det at kunne anlægge veje og broer på de rigtige steder, så man også kan få fat i de mineraler, som f.eks. kobber, nikkel og andre mineraler, som vi skal bruge til den grønne omstilling”, siger Flemming Effersøe.

De øvrige nominerede til prisen var Boxen Emballage A/S i Nørresundby og Skovgaard Energy A/S i Lemvig. Med prisen følger et kunstværk, skabt af Trine Drivsholm fra Ebeltoft.

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY