Det tog fem år at komme i mål med det produkt, de havde forestillet sig fra start. Men nu er Ernit nogle af de første i verden, der er lykkes med opgaven: At lave en app, et IoT-device og en bankkonto, som kan snakke med hinanden.

“Min datter kalder mit kreditkort for tryllekortet. Hun tror, at det indeholder en endeløs strøm af penge, og hun forstår simpelthen ikke penges værdi i dag,” fortæller Søren Nielsen, CEO og medstifter af Ernit.

Når kontanterne forsvinder ud af mor og fars pengepung, forsvinder de også ud af børnenes sparegris, og en masse læring og forståelse for penge går tab. Derfor satte Ernit sig for at lave en smart-sparegris, der skulle give de mindste en oplevelse med penge, som var til at tage og føle på.

Men rejsen mod at gøre de digitale penge taktile har været lang. Faktisk blev ideen undfanget for fem år siden, og i efteråret 2015 blev den finansieret på Kickstarter. Nu har det danske startup netop taget det sidste skridt for at få den hele løsning: Sparegrisen kan nu integreres direkte med en bankkonto hos Spar Nord.

Søren Nielsen, CEO og medstifter af Ernit.
Søren Nielsen, CEO og medstifter af Ernit.

“Da vi trykkede på knappen i tirsdag og var rigtigt live med direkte opkobling til bankkonto i Spar Nord, der stod jer med en følelse af, at nu har vi landet det produkt, vi gerne ville lave. Det var en stor forløsning. Det har krævet intens testning siden efteråret, at få systemet til at fungere optimalt, men nu kan børn og voksne spare op med rigtige penge i Ernit-systemet,” siger Søren Nielsen, CEO og medstifter af Ernit.

Løsningen kan lyde banal – det tænkte stifterne i hvert fald, da de stiftede Ernit – men faktisk er Ernit en af de eneste virksomheder i verden, der efter fem år har formået at få en app, et IoT-device og en bankkonto til at integrere med hinanden.

Dyb integration afgørende for produkt og forretning

Den dybe integration til Spar Nord betyder, at Ernit nu kan læse kontobalancen, som er tilknyttet sparegrisen, i realtid, kan overføre fra andre kontoer direkte til sparegrisens konto, og ikke mindst kan oprette en nye konto direkte fra Ernit-appen.

Når familiens mindste opretter et opsparingsmål i appen, kan de voksne sætte lommepengene eller forbinde indbetalinger med huslige opgaver. Og i den oplevelse er integrationerne med Spar Nord vigtige, mener Søren Nielsen.

“Det er vigtigt, at tingene sker i realtid. Når mor eller far overfører penge til barnet, skal de kunne se, at der sker noget med det samme ovre på børnenes app, så børnene med det samme kan afsætte pengene til deres forskellige mål. Som brugere forventer vi, at oplevelsen er instant, og læringen afhængig af, at den handling man laver nu, har en konsekvens med det samme,” siger Søren Nielsen.

Samtidig er den dybe integration helt afgørende for Ernits forretningsmodel.

”Vores forretningsmodel går ud på, at vi sælger løsningen til bankerne, og de betaler os for at implementere og drifte brugerne bagefter,” forklarer Søren Nielsen.

Ernit app opsparings eksempel cykel
Børn lærer om penge gennem leg. De stabler, triller, rasler og sorterer deres småmønter. Ernit gør digitale mønter håndgribelige ved at efterligne de fysiske egenskaber i et digitalt
univers.

Make-or-break-situation

Med integrationen har Ernit altså nået det produkt, de i første omgang satte sig for at skabe. Men det betyder samtidig, at det er nu teamet for alvor finder ud af, om løsningen har sin berettigelse i markedet.

”Vi skal have data ind der viser, at produktet fungerer, og at de forskellige parametre som retention, referal og så videre peger i den rigtige retning. Samtidig skal vi servicere de brugere, vi får ind, og blive ved med at forbedre oplevelsen,” siger Søren Nielsen.

En del af øvelser går ud på, at få Ernit integreret med flere banker. Men Ernit har både rejst fem millioner kroner i 2017 fra eksterne investorer, og det seneste år har virksomheden kørt flere pilot-projekter med internationale banker som Barclays i England og Standard Chartered Bank i Singapore. Så teamet forventer efter integrationen i Spar Nord snart at være klar med flere samarbejdspartnere.

Læs også: Digital sparegris får millionindsprøjtning af Spar Nord og Seed Capital

”Vi nærmer os product-market-fit samtidig med en skaleringsøvelse, så vi kan integrere med alle mulige andre banker. Det vi har lavet i Danmark kan man også lave i Irland eller Singapore, og det der åbner døren allermest for os er, at vi er integreret med en bank allerede. For det er der bare ikke ret mange, der har gjort,” forklarer Søren Nielsen.

”Alle der starter et startup har den der mission om, at ”nu skal vi til månen”. Med integrationen hos Spar Nord har jeg en følelse af, at vi er landet på månen nu.”