This post is also available in: English
Hitman. Subway Surfers. Inside. Deep Rock Galactic.
Millioner af spillere over hele kloden stifter dagligt bekendtskab med computerspil fra danske udviklere. Flere ligger på hitlisterne over de bedste spil nogensinde, og økonomisk er branchens omsætning steget fra DKK877M i 2017 til DKK3.649M i 2022. Og det er ikke engang medregnet spilmotoren fra Unity og gaminggrejet fra Steelseries, som også begge er startet i Danmark.
På trods af de imponerende tal har branchen i årevis stået i skyggen af filmbranchen; støttemidlerne til udvikling af spil var forankret i Dansk Filminstitut og branchen var en del af Danske Producentforeninger sammen med blandt andet film og tv. Men begge dele har ændret sig i år.
I maj annoncerede Kulturministeriet etableringen af europas første spilinstitut, som har til opgave at uddele offentlige støtte til spiludvikling og understøtte spilbranchen. Et institut som er finansieret på finansloven med DKK 33,8 M mellem 2024-2027.
Næsten samtidig annoncerede 26 danske computerspil-virksomheder, at de gik sammen og stiftede brancheforeningen Games Denmark, som har fundet deres direktør i Niels A. Wetterberg. Og han mener slet ikke, at den danske spilbranche er færdig med at udvikle sig.
“Den danske spilbranche er fremtidens væsentligste kulturelle branche – både hvad angår økonomisk potentiale og kulturel indflydelse i de kommende generationer. Det er derfor en kæmpe ære og fornøjelse, at skulle sikre kendskabet og forståelsen for den danske spilindustri, sådan at branchens enorme vækstpotentiale kommer fuldt ud til udtryk,” siger Niels A. Wetterberg.