De fleste startup-succeser bygger på hårde, seje træk.
Det ved ph.d Mads Terndrup om nogen. Som ortopædkirurgisk læge var han i flere år vidne til, hvordan gips som den gængse metode inden for traumebehandling ikke fungerede hensigtsmæssigt.
”Det primære problem med traditionel gips er, at den ikke tilpasser sig kroppens naturlige forandringer under helingen. Når hævelsen falder, bliver gipsen løs og det medfører en højere risiko for operation,” forklarer han.
I 2021 stiftede han og medstifter Michael Rosenfeldt medtech-startuppet EXO360 med idéen om at løse problemet. Men de havde hverken teknologi, forretningsplan eller andet på plads.
Derfor ansøgte iværksætterne om at pitche til DTU Science Parks Danish Tech Challenge.
”Vi havde ingen færdigstøbt teknologi, så vi blev afvist til at starte med. Men så skrev jeg til DTU Science Park, at hvis der kom et afbud, kunne det blive ligesom til EM i ’92, hvor vi endte med at vinde det hele. En uge senere ringede de; der var kommet et afbud,” fortæller Mads Terndrup med et smil.
Danish Tech Challenge
-Danish Tech Challenge er et fem måneders intensivt program, hvor deltagerne får adgang til sparring med rådgivere og mentorer, prototypeværksted, investorer og en hovedpræmie på 500.000 kroner sponsoreret af Jyske Bank.
-Danish Tech Challenge blev lanceret i 2014 som et udviklingsforløb målrettet teknologiske hardware-iværksættere, der arbejder med at bringe nye, fysiske produkter til markedet.
-Over 100 hardware startups ansøger hvert år. Og 15 bliver udvalgt til at starte i programmet.
-Programmet køres af DTU Science Park med support fra Jyske Bank.
Rejste penge på et hårdt marked
Efter et vellykket forløb hos acceleratorprogrammet begyndte iværksætterne at udvikle en løsning lavet af såkaldt elastomeriske gittermetamaterialer, der tilpasser sig hævelsen, giver kontinuerlig støtte og kan forhindre behovet for kirurgiske indgreb.
Men at rejse kapital til vækstrejsen viste sig at være en udfordring, fortæller Mads Terndrup.
”Markedet var meget svært på det tidspunkt i 2023. Vi havde været i gang i cirka ni måneder uden held, og der var en følelse af, at kapitalen ikke sad lige så løst, som den havde gjort tidligere for startups.”
I samme periode tikkede en invitation til Medtech Investor Network ind i indbakken hos medtech-startuppet. Arrangement, der afholdes af DTU Science Park, samler hvert år relevante kapitalfonde og engleinvestorer fra sundhedsområdet.
Her fik EXO360 mulighed for at præsentere deres projekt.
“Vi kom med, vi pitchede og et par uger efter lukkede vi investeringsrunden med fire investorer.”
Afbud lagde kimen til succes
Investeringen, der kom fra tre forskellige engleinvestorer, satte skub i EXO360s vækstrejse.
I dag er iværksætterne på vej med løsningen Exo360 Wrist, der er særligt tilpasset knoglebrud omkring håndledene. Nye undersøgelser viser nemlig, at 48 pct. af traumebehandlinger skrider i gipsen og i EU foretages hvert år cirka 340.000 håndledsoperationer pga. brækkede håndled, der er skredet i gipsen.
Mange af dem kunne være undgået vha. den danske løsning, fortæller Mads Terndrup.
”EXO360 klikkes på som et kinder-æg, og så er det metamaterialet inde i skallen, som lægger et stabilt tryk – uanset om hævelsen tiltager og aftager.”
Stifterne regner med at skulle lancere løsningen på 10 hospitaler på tværs af Nordeuropa i 2025. Mange af aftalerne er allerede på plads. Men ambitionerne rækker langt udover det første delmål.
”Vi håber på at blive den nye guldstandard inden for traumebehandling inden for de næste 10 år. Jeg er personligt drevet af at opleve den første patient, der får klikket en EXO360 på og med det samme mærker smerten forsvinde.”