You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

EU: Kampen for innovation skal vindes på universiteterne

Zeleros, et spansk spinout fra det polytekniske universitet i Valencia med speciale i hyperloop-teknologi, er det perfekte eksempel på den type virksomhed, som EU vil have flere af i fremtiden.
Mens amerikanske universiteter spytter startups og spinouts ud, halser Europa stadig efter. Heldigvis har Europa alle forudsætninger for at udligne forskellen, mener EU-organet EIT.
Mens amerikanske universiteter spytter startups og spinouts ud, halser Europa stadig efter. Heldigvis har Europa alle forudsætninger for at udligne forskellen, mener EU-organet EIT.

This post is also available in: English

Selvom vi i Europa ser os selv som frontløbere inden for mange felter, er innovation fra universiteterne ikke et af dem.

“Der er ingen tvivl om, at fremtidens innovation i Europa vil udspringe fra de verdensførende universiteter”

Riam Kanso, grundlægger af Conception X

På listen over de femten mest innovative universiteter i verden er kun tre europæiske institutioner at finde – resten er domineret af USA og Kina, ifølge organisation WURI, der hvert år måler universiteternes effekt på samfundet. 

Tendensen er man flere steder i Europa begyndt at tage alvorligt. 

“Der er ingen tvivl om, at fremtidens innovation i Europa vil udspringe fra de verdensførende universiteter,” lød det om emnet fra Riam Kanso for nyligt i et debatindlæg. Kanso er grundlægger af Conception X; en britiske nonprofit-organisation hvis formål er at få flere ph.d.-forskere til at prøve kræfter med iværksætteri.

Også i Det Europæiske Institut for Innovation og Teknologi (EIT), hvor man siden 2006 arbejdet for at hjælpe virksomheder og forsknings- og uddannelsesinstitutioner med at udvikle og udbrede innovation på tværs af Europa. 

”Selvom vi siden 2010 har gjort store fremskridt, er vi i Europa stadig ikke gode nok til at omsætte vores gode forskning til startups, virksomheder og ny produkter. Vi bedriver noget af den bedste videnskab i verden, men får ikke nok ud af det i form af innovation,” forklarer Martin Kern, direktør for EIT.

Martin Kern, direktør for Det Europæiske Institut for Innovation og Teknologi (EIT).

Det Europæiske Institut for Innovation og Teknologi (EIT)

  • Europas største økosystem for innovation med over 2400 partnere fordelt på mere end 50 innovationsknudepunkter i og uden for Europa. 
  • Det blev oprettet i 2008 for at styrke Europas evne til at innovere, er det et uafhængigt organ under Den Europæiske Union og det eneste innovationsorgan, der er til stede i alle EU’s medlemsstater og andre steder. 
  • EIT er en integreret del af Horizon Europe, EU’s rammeprogram for forskning og innovation.


Vigtigt indsatsområde

I 2022 foretog EUA (European University Association) en større undersøgelse af i alt 166 europæiske universiteters innovationskraft. Undersøgelsen viste tydeligt, at selvom området allerede er en vigtig prioritet for mange universiteter, er der stadig en markant kløft mellem den strategiske opmærksomhed og selve innovationskapaciteten. 

”I Europa har vi i innovationskampen været begrænset af fysiske og strukturelle grænser, som EU og organer som EIT over flere år har arbejdet hårdt for at gøre op med. Nu gælder det næste fase, hvor vi skal gøre det fælles europæiske fodslag til en styrke snarere end en svaghed,” fortæller Martin Kern.

At bygge bro til det omkringliggende samfund og erhvervsliv har vist sig at være en af nøglerne til et velfungerende økosystem. Alligevel viste EUA-undersøgelse, at selvom samarbejde i innovationsøkosystemet er vigtigt for de fleste universiteter, er partnerskaber med virksomheder stadig en begrænset størrelse – særligt på universiteter med en lavere innovationskapacitet.

“Nogle universiteter er meget dygtige til at innovere, mens andre halser efter.”

Martin Kern, direktør for Det Europæiske Institut for Innovation og Teknologi (EIT).

Derfor skal vi i Europa udnytte den fælles europæiske forbindelse mere i innovationskampen, lyder budskabet fra EIT.

”De europæiske universiteters rolle skal bredes ud. Institutionerne skal i højere grad se sig selv som en del af et økosystem, tæt forbundet til aktører i det omkringliggende samfund. Her er det værd at bemærke, at det er meget forskelligt: Nogle universiteter er meget dygtige til at innovere, mens andre halser efter. Derfor skal vi blive bedre til tage ved lære af hinanden i Europa,” siger Martin Kern.

UGENS STARTUP: