Ex-professor rejser 18 millioner til sin medicin-app

Med en unik forretningsmodel, massiv brugervækst og en tung, faglig baggrund er det lykkedes medicin-appen DrugStars at rejse 18 millioner fra en række prominente venture-fonde, som skal bruges til at skalere løsningen ud i verden.

Med en unik forretningsmodel, massiv brugervækst og en tung, faglig baggrund er det lykkedes medicin-appen DrugStars at rejse 18 millioner fra en række prominente venture-fonde, som skal bruges til at skalere løsningen ud i verden.

Det var ikke ligefrem et oplagt karrierespring, da Claus Møldrup sagde sin stilling som professor i moderne medicin på Københavns Universitet op for at blive kommerciel direktør i den amerikanske medicinalvirksomhed Abbvie.

”Jeg var en af Danmarks yngste professorer, da jeg blev udnævnt – og helt sikkert den yngste der stoppede igen som 39-årig. Springet til et farmaselskab var lidt anderledes og meget corporate. Så på den måde har jeg haft en lidt utraditionel karriere,” siger Claus Møldrup.

Som næste skrit i den private sektor stiftede han i 2016 virksomheden DrugStars. Siden da har startuppet med sin specielle forretningsmodel hjulpet 160.000 patienter med at tage deres medicin, rejst 1,3 millioner kroner til patientforeninger og hjulpet medicinalvirksomheder med at indsamle data.

Og det har nu fået de nordiske venture-kapitalister fra Inventure og byFounders samt tysk Digital Health Ventures til at investere 18 millioner kroner i DrugStars, som siden starten har rejst 27 millioner kroner.

Claus Møldrup stifter af Drugstars Foto Jonas Pryner Andersen

“Selvom det virker, er det ikke sikkert folk bruger det”

DrugStars hjælper allerede patienter i Skandinavien, England og USA med at blive bedre til at tage deres medicin. Når patienter stopper med at tage medicin, skyldes det nemlig ifølge stifteren i 70 procent af tilfældene, at patienterne er utrygge eller ikke synes det er nødvendigt – ikke at de faktisk glemmer det. Og her kan DrugStars hjælpe med at forklare dem, hvorfor det er vigtigt, de bliver ved med behandlingen.

”Medicinen er sådan set færdigudviklet og virker. Men man kender det også fra tech: Selvom det virker, er det ikke sikkert folk bruger det. Derfor hjælper vi med at forklare patienterne, hvorfor de skal igennem hele behandlingen – og det virker,” siger Claus Møldrup.

Samtidig tilbyder DrugStars en ekstra gulerod til patienterne: Når de bruger appen, opsparer de stjerner, som kan doneres til patientforeninger efter patientens valg. Og stjernerne veksles vel og mærke til rigtige penge – i skrivende stund har DrugStars’ brugere doneret 1,3 millioner kroner til forskellige foreninger.

”Vi savnede lidt en løsning, som både hjalp patient, myndigheder, foreninger og farmaindustrien på samme tid, for der har været lidt skyttegrave imellem grupperne indtil videre – også i den måde, der blev kommunikeret på,” siger Claus Møldrup.

Indtil videre er 60 patientforeningen at finde på den danske platform, som brugerne kan donere deres optjente stjerner til. DrugStars konverterer brugernes stjerner til kroner og øre. Og omsætningen får startuppet fra kunder, der køber adgang til viden om brugeres holdninger og erfaringer med lægemidlerne på anonymt og agregeret niveau.

Hostpitalsklovnene har blandt andet fået en donation takket være brugerne af DrugStars appen Vi er et eksempel på ny bølge af apps med etisk monetarisering af data hvor brugerne får penge til at donere tilbage til velgørenhed til gengæld for deres data siger Claus Møldrup

Professorbaggrunden var afgørende for iværksætteren

Da Claus Møldrup sidste år blev bedt om at holde den afsluttende forelæsning for de Ph.D.-studerede på Københavns Universitet, brugte han anledningen til at fortælle dem om startuplivet.

”Og det er interessante er, at der ikke er så stor forskel på at være forsker og være startup. På forskningsområdet er der også masser af usikkerhed, man tester hypoteser og prøver sig frem – og når der ikke er flere penge på bevilligen til forskningsprojekt, hvad gør man så?,” siger han.
På de 15 parametre han sammenlignede de to ”jobs,” var de ens på 13. Til sammenligningen lignede livet som corporate kun forskerlivet på 3 punkter.

”I bund og grund er det alt sammen salg. Forskere siger ikke det er salg, men hvis ikke de kan beskrive, at forskningen kan have impact og gøre en forskel, så rejser de ikke penge. Men der kan stadig sagtens side klassiske forskere uden kommercielt mindset, som lever og ånder for at skabe viden – og føler det er at gøre vold på deres vidensdannelse, at kommercielisere det,” siger Claus Møldrup.

Læs også: København har fået et nyt HealthTech Hub

Men for ham selv har den tunge, forskningsmæssige baggrund været helt afgørende for, at DrugStars har fået et solidt fodfæste. Det mener han ikke kunne lade sig gøre, hvis han var kommet ind fra gaden og startet uden domæne- og brancheviden.

”Vores kompetitive egde er at have den faglige baggrund til at kunne lave et produkt og vise, at brugerne får noget ud af at bruge det – vi har publiceret et studie der viser, at patienterne bruger medicin bedre, når de bruger DrugStars. Farmaindustriens sprog er evidens. Og hvis ikke man taler det sprog, så får man ingen kunder,” siger han.

På vej mod nye markeder

Siden DrugStars åbnede op for kommercielle partnerskaber med farmavirksomheder sidste år, er seks af slagsen blevet kunder. Derfor skal de med den friske investering åbne op for nye lande, så flere brugere, patientforeninger og farmavirksomheder, kan finde vej til platformen.

”Danmark er i bund og grund lidt et testland. Vi har vist product/market-fit specielt i Skandinavien, og nu handler det om at rulle ud i England, hvor vi gerne vil teste horisontalt på at have alle mulige patienter – fra p-pille til kraftramte,” siger Claus Møldrup.

Læs også: Nyt initiativ hjælper nordiske startups ind på det britiske marked

Samtidig styrker DrugStars sin satsning i USA, hvor startuppet dog primært satser på diabetespatienter. Her er det nemlig lidt tungere at få patientforeningerne ombord, og det er helt afgørende.

”Det er i bund og grund det, der er motoren: At patienterne kan se, at de donerer til noget der tæt på dem selv. Derfor er vi nødt til at have patientforeninger i hvert land. Det skal være nærværende og vedkommende at bruge DrugStars – ellers går det ud over retention,” siger han.

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY