You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Maria og Anastasia er begge iværksættere, expats og bosat i Vejle.

Expats giver startupmiljøet internationale muligheder

Store virksomheder trækker international arbejdskraft til Vejle. Det betyder, at 1500 expats har slået sig ned i området, og det giver hele det lokale startupmiljø en international vinkel.

Højtuddannede fra hele verden bliver lokket til Vejle af store virksomheder som Lego og Siemens. Vejle Kommune anslår på baggrund af tal fra Danmarks Statistik, at der bor omkring 1500 expats i området, og det mærker man i iværksættermiljøet hos Spinderihallerne.

Vi oplever en øget efterspørgsel efter kurser og sparring fra expats, som går med drømmen om at blive iværksætter. Det har vist sig, at mange expats går rundt med en iværksætter i maven, og at de har nogle særlige ressourcer, som de kan bringe i spil. Det er oftest ressourcestærke familier eller par, som er kommet her til på grund af den ene parts karriere, og det giver den anden part lejlighed og frihed til at spotte iværksættermuligheder,” siger Majbritt Chambers, Udviklingskonsulent i Spinderihallerne.

Når de ressourcestærke expats og deres familier kommer til landet, finder de ofte sammen i nye fællesskaber, hvor de kan udvikle sig. Her er Spinderihallerne blevet et sted, expats bruger som netværk og fællesskab for deres interesse for design, kunst og digital produktion – både efter arbejde og når ægtefællen ønsker at starte egen virksomhed.

Spinderihallerne forsøger at facilitere udviklingen ved blandt andet at arrangere forløb på engelsk og stille faciliteter som makerspacet FabLab til rådighed. Både så expats etablerer sig og får gavn af det lokale netværk, men også så det lokale iværksættermiljø kan få gavn af et internationalt netværk og mindset.

Fra konsulent til producerende, digital nomade

Svenske Maria Gustavssons kom med i expat-statistikken, da hun i august flyttede fra Malmø til Vejle, fordi hendes mand fik job hos Lego i Billund. Efter ti år som selvstændig designkonsulent ønskede hun at fortsætte som selvstændig inden for produktdesign, og allerede på forhånd havde hun fundet frem til fællesskabet i Spinderihallerne.

Lille Darling bordlampe fra Swedish Ninja
“Little Darling” er en af de bordlamper, som Swedish Ninja har designet.

”Da vi skulle flytte hertil, var det vigtigt for mig at have et sted, hvor jeg kunne dele mine idéer med andre mennesker, og hvor jeg kunne drive og udvikle min forretning,” fortæller Maria Gustavsson.

I Malmø lavede hun design for andre brands, men flytningen blev en anledning til at forlade konsulentbranchen og i stedet starte sit eget brand, ”Swedish Ninja”. Og her viste netværket i Spinderihallerne sig at være afgørende.

Nyt sted kræver nyt netværk

”Det er svært, når man er ny et sted – især i et nyt land – for man har brug for et netværk for at drive en forretning. Jeg vil gerne ind på det danske marked, og det har vist sig at være godt for mig at være her,” siger Maria Gustavsson.

Egentlig kunne hun arbejde fra hvor som helst i verden, for produktionen af de lamper og borde hun designer og sælger, er outsourcet til en fabrik, som også tager sig af forsendelse. Men hun ser klare fordele i at være en del af et stærkt, internationalt miljø, hvor der både er mulighed for at udvikle sin forretningsmodel i samarbejde med andre startups og få adgang til at arbejde med nye teknologier.

”Jeg har brug for inspiration fra andre mennesker, og netværket her har hjulpet mig meget med at komme væk fra konsulentforretningen og i stedet etablere mig inden for produktdesign. Efter ti år kan det være svært at gøre noget nyt, så jeg havde brug for forandring, og ved at komme her har jeg kunne fokusere på min nye plan – ikke mindst på grund af nye teknologier,” siger hun.

Fandt retning og kunde i Vejle

Efter nogle år i Holland, fandt græske Anastasia Tsaparoglou også vej til Vejle, da hendes italienske kæreste fik job i vindindustrien. Her blev de hurtigt en del af en italiensk gruppe af expats i byen, og en kvinde i gruppen anbefalede hende at besøge makermiljøet FabLab i Spinderihallerne.

”Og så ændrede hele mit liv sig. Da jeg besøgte FabLab, begyndte jeg at skabe ting og få en retning på, hvad jeg gerne ville lave. Her var jeg i stand til at bygge prototyper i forskellige skalaer – fra arkitektur til smykker,” fortæller Anastasia Tsaparoglou.

I Holland arbejdede hun som arkitekt, men mødet med makermiljøet blev startskuddet til at være selvstændig, hvor hun laver skræddersyede møbler med særlige funktioner, som endnu ikke findes på markedet. Og med retningen på plads, kom den første kunde hurtigt fra det nye netværk.

Anastasia Tsaparoglou har blandt andet designet Wchair, som er en stol, der kan foldes sammen og pakkes væk.

”For at få gang i forretningen er jeg med i et udviklingsforløb hernede, og derigennem har jeg mødt en dansk kvinde, som vil starte et kattehotel, hvor kattene skal bo sammen med gæsterne. Menneskets og kattens liv skal passe sammen på hotellet, så rummet og møblerne skal designes på en måde, så det både er katte- og menneskevenligt,” siger Anastasia Tsaparoglou, der på den måde har landet sin første, danske opgave.

Mens netværket helt konkret har givet en kunde i butikken på den ene side, bruger hun også det nye netværk til at løse andre dele af opgaven.

”Jeg kendte ikke en tømrer eller nogen som helst andre, der kunne hjælpe mig med at bygge tingene. Men her har jeg fået et katalog af mennesker, som jeg kan gå og få hjælp, og det løser rigtig mange udfordringer,” siger hun.

Ikke kun for expats

Netværket er afgørende for tilflytternes mulighed for at etablere en forretning, men i Spinderihallerne oplever man også, at expats har en klar værdi for lokale iværksættere: De giver adgang til et større og mere internationalt netværk og kan bidrage med et internationalt mindset.

For at styrke netværket mellem expats og lokale, afholdes der særlige events og forretningsforløb for expats. Expats og lokale iværksættere bliver blandet – og der undervises på engelsk – så de kan få gavn af hinanden.

”Et fokus på internationale markeder og partnerskaber kan være med til at inspirere til et internationalt perspektiv hos de danske iværksættere,” siger Majbritt Chambers og tilføjer:

”Når man som dansk iværksætter etablerer virksomhed, glemmer man ofte at tænke på det markedspotentiale, der ligger uden for Danmark. Det kan et samarbejde med expats være med til at sætte større fokus på.”

UGENS STARTUP: