Startups og større virksomheder skal arbejde sammen ikke konkurrere. Det er tidens mantra blandt iværksættere og topledere. Grundfoss og Takadu har gjort mantra til virkelighed. Men hvordan tiltrækker et startup en industrigigant, hvilket potentiale rummer et samarbejde og hvorfor løber israelsk teknologi gennem Frederikshavns vandrør?

”Det er udsigten, jeg kommer for. Ikke maden.”

Amir Pelegs talestrøm er i et kort øjeblik ebbet ud. Han lader blikket vandre ud over Middelhavets bølgetoppe, der slår ind imod Tel-Avivs sandstrande. Det er det, det handler om. Vand.

Det er vand, der har skabt et partnerskab imellem en industrigigant fra Danmark og et israelsk startup. Et partnerskab, der i det sidste halve års tid har været testet i Frederikshavn.

Da bølgerne trækker sig ud, bryder Amir Peleg ind, og forklarer videre om sit startup.

Takadu er en software-as-a-service løsning, der giver vandindustrien indsigter i, om der er noget uden for normalen i deres vandnetværk. Amir Peleg sammenligner sit startups service med et kreditkort.

”Vi er ligesom Visa. De forudser, hvordan dine typiske transaktioner fungerer, og hvis der så sker noget, som er uden for normalen, så kontakter de dig.”

På jagt efter det rigtige problem

Amir Pelegs ambition har været at finde et problem med stort skaleringspotentiale. Derfor skulle hans løsning tackle et globalt problem. Han fandt frem til, at vandsektoren var oplagt, fordi den var – og stadig er – konservativ.

”I lang tid havde jeg travlt med at researche. Jeg interviewede direktører, gik til messer, læste artikler fra verdensbanken. Det hele handlede om at kortlægge de største udfordringer i industrien,” fortæller han og fortsætter:

”Jeg ledte efter et problem, der matchede mine kompetencer. Jeg ville ikke komme med en løsning til industrien, men i stedet ledte jeg efter det største globale problem, jeg kunne finde. Langsomt, men sikkert, blev jeg klar over, at det handlede om distributionen af vand. Selve netværket af rør.”

Research bragte ham på sporet af de store mængder vand, der spildes, når det fragtes til forbrugerne. og synderne er mange. Det kan være alt fra sprængte rør til vandpumper, der kører med for højt tryk så vandet ledes ud af ventiler for at undgå overtryk.

Nogle komponenter er blevet opdateret i gennem tiden, som Grundfos blandt andet har gjort med pumper. Men rørene er forblevet de samme i næsten et århundrede, forklarer Amir Peleg.

“Det er stadig bare rør, ventiler og vandtryk. Da jeg endelig fik lagt puslespillet færdigt, fandt jeg visionen. Vi skulle bruge den seneste dataanalyse og de bedste algoritmer til at analysere al den data, der allerede indsamles af vanddistributørerne, til at identificere, når der opstår problemer i deres netværk.”

Et digitalt kvantespring for Grundfos

Den danske industrigigant fra Bjerringbro er en markedsleder inden for vandteknologi globalt set. En position de har opnået ved selv at være innovative.

”Hvis man kigger tilbage, har Grundfos taget tre-fire kvantespring i den tid, virksomheden har eksisteret. Et af de sidste var den elektroniske pumpestyring. Det næste kvantespring, vi er på vej ind i, er at introducere intelligente netværk, hvor pumpen selvfølgelig er et væsentligt element. Det er en stor rejse, vi har indledt i samarbejde med Takadu,” siger Søren Bro, digital strateg i Grundfos, som blandt andet har ansvaret for partnerskaber.

Ifølge Søren Bro udgør pumper cirka ti procent af det globale energiforbrug. Partnerskabet mellem industrigiganten og startuppet rummer et stort potentiale og skriver sig ind i en vigtig grøn dagsorden.

”Når alle komponenterne af rørnetværket kan tale sammen ved hjælp af algoritmer, begynder et nyt felt at opstå, hvor der kan være store energi- og vandbesparelser at hente. Det kan være begyndelsen til vores næste kvantespring.”

Takadus dataanalyse og interface giver et hidtil uset indblik i vandnetværkets tilstand.

Takadu er forelskede

Men det er ikke kun Grundfos, der får noget ud af samarbejdet. Amir Peleg beskriver samarbejdet med firmaet fra Bjerringbro som en forelskelse.

”Lige siden vi startede dialogen med Grundfos, har vi haft en romance kørende. Det mener jeg oprigtigt. Vi er blevet forelskede i deres viden, deres position på det globale marked og den respekt, de nyder blandt kunderne.”

Søren Bro er imidlertid heller ikke i tvivl om, at Takadu og andre startups kan drage fordel af at slå pjalterne sammen med en større virksomhed.

”Nye virksomheder når et punkt, hvor de har solgt enheder eller løsninger, men stadig ikke er blevet store. Det er noget af det, vi kan tilbyde som en større virksomhed. Både i forhold til at skalere, men også at være globale. Vi kan lære af Takadus agile tilgang til software, mens de kommer til at nyde godt af den markedsadgang, vi har opbygget over en lang årrække.”

Israelsk Watertech i Frederikshavn

De sidste fire-fem måneder har de to firmaer testet løsninger i Frederikshavn. I pilotarbejdet, som Søren Bro kalder det, leder de efter styrker og svagheder i samarbejdet.

”Den eneste måde hvorpå man finder ud af, hvad der fungerer, og hvad der skal finpudses, er ved at gøre det. En stor del af Grundfos’ DNA er kundefokus, omkring udvikling af produkter.”

Samme kundefokus var Takadus udgangspunkt: Find et problem, der betyder noget for brugerne, og kom så med løsningen. Og netop det fælles, kulturelle udgangspunkt er nødvendigt for et succesfuldt partnerskab.

”En ting er, at du kan have et fagligt fællesskab, men når man også kan blive enige om grundlæggende værdier, så er der grundlag for et solidt partnerskab. Grundfos har meget stærke grundlæggende værdier. Derfor er det også vigtigt, at vi finder partnerskaber, der på langt sigt matcher vores egne værdier,” siger Søren Bro.

Men hvad er det så de arbejder på i Frederikshavn, og hvordan ser det ud når hurtig israelsk watertech møder Dansk vandteknologi?

”Det handler om pumper og overvågningssystemer. Men det er alt jeg vil sige lige nu,” siger Søren Bro hemmelighedsfuldt.