Tax free shopping er i udgangspunktet en tung, analog oplevelse for både køber og sælger. Turister skal udfylde fysiske papirer for at få moms tilbage, når de har købt en eksotisk souvenir. Butiksejerne har haft lille til ingen indsigt i hele processen og absolut ingen adgang til data eller indtjening den vej. Altså indtil Pie Systems blev lanceret.
Fintechet blev stiftet i San Fransisco i 2018 med et simpelt, men lovende mål: At gøre momsrefusion mindre besværligt for både turister og butiksejere. Men spørgsmålet var, hvor de skulle lancere først?
“Vi tog til Silicon Valley, hvor vi fik et møde med den danske VC, Eric Lagier. Han fik os til at overveje at tage til Danmark for at lancere vores service. Momsen er blandt Europas højeste, og danskerne er meget åbne overfor nye teknologier. Jeg boardede et fly mod Danmark to uger efter mødet,” siger Sunny Long, medstifter af Pie Systems.
På Pie Systems første rejse til Danmark, interviewede de butiksejere fra hele København for at finde ud af deres behov. De fandt både behov og stor interesse for at gøre moms-refusionsprocessen mere strømlinet. En butiksejer i Fields var faktisk klar til at tage produktet, der ikke var færdigudviklet, i brug med det samme.
“Derefter udviklede vi en prototype, tog tilbage til Fields og testede den med butiksejeren, det var i marts sidste år. På trods af lidt tekniske udfordringer, så fungerede vores pre-MVP faktisk,” siger Sunny Long.
Fordelen ved at være en lille fisk i en lille sø
Product-market fittet var den sidste test for Pie Systems. Det skulle være det danske marked de lancerede på. Men ikke kun på grund af den høje moms og de digitaliserede danskere – også på grund af markedets størrelse.
“Danmark er et lille marked i forhold til turisme. Hvis vi havde lanceret i Frankrig eller Spanien, så ville vi have været den mindste fisk i en kæmpe sø. Da vi kom tilbage til Danmark et par måneder efter, havde Copenhagen Capacity sat os i forbindelse med Copenhagen Fintech,” siger Sunny Long.
De oprettede et IVS-selskab i Danmark og rykkede ind i Copenhagen Fintechs lab. Her opdagede Sunny Long en af de andre fordele ved at lancere i Danmark.
“Thomas Krogh og resten af Copenhagen Fintech har været gode til at få os i kontakt med de rigtige. Vi fik hurtigt etableret en dialog med skatte- og toldmyndighederne. I den forstand har det været let at få skabt et netværk. Når du har mødt et par mennesker, kender du de fleste i Danmark – eller kan komme til det,” siger Sunny Long.
Forfriskende, ærlige mennesker i en kold by
Sunny Long pendler stadig mellem København og San Francisco. Den åbenlyse forskel er vejret og temperaturen, men det er ikke den eneste forskel på de to storbyer.
“Når jeg ser Silicon Valley, så er det jo verdens hovedstad for teknologisk innovation. Talenter, ideer og venturekapitalister flokkes dertil. Der er Danmark ikke – endnu. Men jeg aner optræk til det, som for eksempel ude i fintech lab’et,” siger Sunny Long.
Han og en af Pie Systems andre medstiftere fik for nylig Start-up Denmark visum, og de regner med at tilbringe stadig mere tid i Danmark. Faktisk er halvdelen af startuppets ansatte danske nu, men – som så mange andre danske startups – har de svært ved at ansatte teknisk talent. Ikke desto mindre værdsætter amerikanerne et særligt dansk karaktertræk.
“Det er virkelig fedt at komme herover og have en oprigtig samtale med nogen. Danskerne er hudløst ærlige, hvilket gør det lettere for os at udvikle vores løsning, så den passer til vores kunders behov. Pie Systems er stadig på et tidligt stadie, og vi leder efter flere butikker i København, vi kan indgå partnerskaber med,” siger Sunny Long.