Hele fem unicorns er på få år udsprunget af det danske fintech-miljø. Innovationsniveau forsætter med at imponere og økosystemet har langt fra toppet, vurderer Copenhagen Fintech.
Da Copenhagen Fintech Lab blev åbnet i 2015, var det med en vis skepsis for, om der overhovedet var et grundlag for sådan et fintech-center. Dengang var der kun nogle få håndfulde fintech-startups i hele landet, så ville være der være kritisk masse til et fintech-lab med ambitioner om at blive et nordisk kraftcenter?
På daværende tidspunkt var både Pleo, Lunar og Chainalysis helt unge, nystartede selskaber. I dag er de alle tre unicorns – selskaber med en værdisætninger på over 1 milliard dollars. Og økosystemet er fuldt med enhjørningene; antallet af startups, investeringer og ansatte i fintech-branchen er eksploderet.
”Jeg er stadig imponeret over fornyelseshastigheden. Vi bliver ved med at se nye løsninger, nye udviklinger og en konstant strøm af innovation. Det er virkelig gået stærkt, men samtidig har jeg en fornemmelse af, at vi kun lige er startet,” siger Simon Schou.
En forskel i markedet
Med fintech-eksplosionen begynder de nye selskaber også at flytte på de markeder, som de opererer i. I første bølge har det hovedsageligt været i kernen af den finansielle sektor med bankydelser og infrastruktur. Men også her ser Simon Schou en begyndende ændring, som vil gøre sektoren mere synlig for slutbrugeren.
”Det gode spørgsmål er, hvor stor en forskel de her succesfulde selskaber så faktisk gør. Og der er Pleo jo et godt eksempel på en løsning på noget, som giver reel convenience, ligesom man kan swipe med Mobilepay til netbetaling og få hjælp til skatten af Skatteguiden og Taxhelper,” siger Simon Schou.
Han peger samtidig på et særligt stort antal løsninger, der skal hjælpe finansfunktionen i små- og mellemstore virksomheder – som Moneyflow, hvor man kan udskyde betalingen, og Crediwire, der analyserer økonomien i realtid. Løsninger som viser, er der stadig er plads til mange nye fintechs.
“Vi ser løsninger, der begynder at ramme forbrugerne med reelle forbedringer. Men his vi kigger ud i verden, så er der absolut stadig meget, som kan forbedres. Der er stadig mange steder, hvor der er noget vej til totale Uber-oplevelse, hvor alt det finansielle bare er smidigt og lækkert,” siger Simon Shou.
Et fælles omdrejningspunkt
På under et årti er Copenhagen Fintech blevet et stærkt samlingspunkt for finansinnovation – også for den etablerede branche. Her er 7 partnere i 2016 er blevet til 50 partnere i 2022, hvilket giver en god indikation på, at også den finansielle industri ønsker at involvere sig i startup-miljøet.
Samtidig er klyngen for alvor ved at få luft under ambitionerne om at skabe et samlet, nordisk kraftcenter, som kan konkurrere med globale, finansielle hubs – senest med Nordic Fintech Week, hvor alle landenes økosystemer bliver repræsenteret.
”Vi ønsker en platform, hvor vi kan engagere alle. København rykker virkelig indenfor fintech, men skal man rykke noget, så er det være vigtigt, at der er et samlingspunkt, man kan forholde sig til – at der er nogen, man kan ringe til og besøge,” siger Simon Schou.