Fire hardware-iværksættere vil gøre det fysiske tøj-indkøb digitalt

Med alarm-løsningen fra Zliide kan tøjet i den fysiske butik snakke sammen med smartphonen, så kunden kan se billeder og videoer af produktet – ligesom i en webshop. Samtidig kan produktet betales lige fra telefonen, hvorefter låsen går op, og kunden kan tage tøjet med hjem.

Tøjbutikkerne skal skifte deres ‘dumme’ alarmer ud med en smartere model fra Zliide, mener startuppet bag løsningen. Her og nu får de nemlig et nyt og bedre betalingsflow ud af det, men på sigt er der store datagevinster at hente for de fysiske butikker.

Tøjbutikkerne skal skifte deres ‘dumme’ alarmer ud med en smartere model fra Zliide, mener startuppet bag løsningen. Her og nu får de nemlig et nyt og bedre betalingsflow ud af det, men på sigt er der store datagevinster at hente for de fysiske butikker.

Mens han stod og ventede i en butik på Londons vigtigste shoppegade, opstod ét af de momenter, hvor et problem i øjeblikket kommer til at udvikle sig til en løsning.

”Der var vildt mange mennesker, og det er jo fantastisk at se, hvordan de synes, det var fedt at komme ind i butikken. Men ekspedienterne var optaget med at løbe frem og tilbage til kunder med sko i forskellige størrelser, og ved kassen stod der 4-5 medarbejdere, som bare tog imod penge,” fortæller Morten Møgelmose.

Ideen til en løsning var, at tøjet i butikken skulle kunne snakke sammen med smartphonen. På den måde kunne man selv betale og tage tøjet med sig, når man havde fundet det, man var på jagt efter – så ekspedienterne i stedet kunne bruge tiden på den gode service.

”Generelt er baren for, hvad vi som kunder forventer blevet hævet helt vildt meget. Vi vil have, at alting er nemmere og hurtigere, og lige med tøj var det spændende, fordi der ikke var nogen løsning til self-checkout. Vores ide er, at vi kan frigøre tid til kundekontakt hos de ansatte, og forhåbentlig give kunderne en ny, digital oplevelse,” siger han.

Grundstenene til hardware-startuppet Zliide blev lagt i Hjørring i 2017, da han sammen med tre venner fra byen gik i gang med at udvikle systemet. Teamet fik penge ind fra business angels allerede på ide-stadiet, fik landet et patent og flyttede til Aarhus i takt med at teamet voksede.

Og efter års udvikling er startuppets hardware-alarm kombineret med en software-platform netop lanceret hos TeeShoppen og Streetammo i Aalborg samt Capstore i København. Nu er missionen bare at bevise, at løsningen virker, så startuppet for alvor kan begynde sin vækstrejse.

Stifterne af Zliide - fra venstre Morten Møgelmose, Viktor Pedersen, Nicolai Brix og Casper Schrøder.
De fire hardware iværksættere bag Zliide kender hinanden fra Hjørring men er i dag alle sammen flyttet til Aarhus sammen med virksomheden Fra venstre Morten Møgelmose Viktor Pedersen Nicolai Brix og Casper Schrøder

Hardware er bøvlet – men nødvendigt

For at lave en nem integration til tøjbutikkerne, kunne Zliide ikke nøjes med en ren software-løsning. I stedet har de bygget løsningen ud fra tøjalarmerne – de små plastikalarmer, der klipses fast på tøjet – som tøjbutikkerne allerede bruger. Startuppets tøjalarmer har bare fået tilføjet et smart hardwarelag, så de kan snakke sammen med smartphonen, når de scannes.

På den måde får man på telefonen en præsentation af det tøj, alarmen sidder på, hvorefter man kan tjekke ud direkte på telefonen. Og når der så er betalt, åbnes alarmen af sig selv, og man kan forlade butikken.

”Med vores løsning får butikkerne både tyverisikring, self-checkout og en unik mulighed for at vise kunden billeder og videoer af produktet midt i købsbeslutningen – i ét og samme produkt. Self-checkout er et problem i markedet nu, og det er endnu større om 2-3 år, fordi yngre forbrugere forventer mere og mere af de fysiske butikker,” mener Viktor Pedersen, som er medstifter og CMO af Zliide.

Koblingen med de eksisterende alarmer betyder, at butikkerne nemt forstår produktet og dets værdi. Det løser en udfordring, de allerede har, og tilføjer samtidig ny værdi. Og da startuppet lavede de første tests i en butik i slutningen af sidste år, var resultaterne lovende.

”Formålet var at bevise, at vi kunne få folk til at downloade appen og bruge systemet. Derfor lavede vi ingen markedsføring, kunderne hørte kun om det fra de ansatte i butikken. Og det gav os en tredjedel af butikkens samlede omsætning gennem Zliide,” siger Viktor Pedersen.

En klassisk venturecase

Selvom Zliide først nu skal ud og bevise løsningen for alvor, har de på et meget tidligere stadie rejst penge fra blandt andet PreSeed Ventures, Seed Capital og Nordic Eye.

”Det er nok vores hidtil tidligste investering. Normalt investerer vi først i startups, når de er skaleringsklar, da vores spidskompetence er at få virksomheder ud over landegrænserne. Og det er svært inden man har et bevist koncept. Men Zliide er en spændende case,” siger Joakim Warnøe, co-founder og partner i Nordic Eye, der har et mindre ejerskab af startuppet.

Fonden har ikke tidligere investeret i et lignende hardware-startup, men blev solgt på teamet og ikke mindst potentialet i deres software og den data, de indsamler for tøjbutikkerne.

”Vi ser et rigtig stort potentiale i Zliide, og er overbeviste om, at det er en klassisk venturecase. Både på grund af betalingsløsningen, men også fordi det er et interessant dataplay for butikkerne. De kan lave koblingen fra online til offline i en relativt elegant løsning. Det er selvfølgelig ikke let, og ikke noget man har været vant til i markedet, men nu er de ude i tre butikker, begynder at få en ret god traction, og så kan det gå ret hurtigt i det her space,” siger han.

Den fysiske butik skal også være datadreven

De smarte alarmer fra Zliide løser et problem her og nu og tilføjer ekstra funktioner, men startuppet har også en vision for, hvordan de på længere sigt kan skabe endnu mere værdi.

”Det er egentlig alt, hvad vi kan online, som vi flytter ned i den fysiske butik. Hovedmålet er at kunne trække samme data i den fysiske butik, som i en onlinebutik. Det er det, der er super spændende. Det er det Amazon kan – og hele tiden får deres konvertering til at stige, fordi de kan give kunderne det, de vil have,” siger Morten Møgelmose, medstifter og CEO i Zliide.

Læs også: Hjernehatten fra Platoscience er nu klar til den brede befolkning

Ved at lære kunderne bedre at kende gennem data, får de fysiske butikker muligheden for at møde de forventninger og krav forbruger kommer med, ligesom onlinebutikkerne i dag gør.

”Vi kan fx give butikkerne data på, hvilke produkter der konverterer godt, hvad kunderne er interesserede i og tager med i prøverummet – og også marketingsdelen i at kigge på kunderne, og hvordan man kan ramme dem. Det er det, der er kerneforretningen for os – at samle data op,” siger Morten Møgelmose.

Produktet er endnu i sin spæde start, men teknologien tillader på sigt en mere personaliseret oplevelse, hvor brugerne kan få anbefalinger baseret på data, og kan til- og fravælge, om de vil have personlige service i butikken. Samtidig kan dataen blive værdifuld for modehusene, der kan bruge den nye viden til at udvikle nye kollektioner baseret på kundernes reelle ønsker.

Selvom hardware-delen har været længe undervejs, kan det altså i sidste ende blive den afgørende faktor i kampen om markedet – både på kort og lang sigt.

”Vi går ind på et internationalt marked; de ‘dumme’ alarmer, der sidder på tøjet i Danmark, er de samme, som dem der sidder på tøjet i Saudi Arabien. Butikkerne kan spejle sig i løsningen, og det er hurtigt plug-and-play. Vi går efter at launche med store kæder i Danmark i løbet af året, men Danmark er stadig et meget lille marked,” siger Morten Møgelmose.

Artiklen er en del af temaet om “Fremtidens Retail”. Du kan læse næste artikel i temaet her:

De digitale butikker kommer – kan Danmark tage førertrøjen?

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY