For vækstbørsen First North blev 2020 et rekordår. Og det er ikke bare godt nyt for investorerne, men også for startups som søger risikovillig kapital til at vokse.

I foråret blev en sundhedskrise til en finanskrise, men på aktiemarkedet har 2020 ikke været et kriseår. Kurserne er buldret frem, og det har også været et rekordår for vækstbørsen First North i København, hvor en række tech-virksomheder som Happy Helper, Penneo og Shape Robotics er noteret.

”Vi har igennem flere år arbejdet på at tiltrække flere selskaber, og man må bare sige, at når det så lykkes at få nogle selskaber ombord, som performer godt, som får rejst den kapital, der skal til i den videre drift, så rygtes det. Når andre selskaber kan se, at det er muligt at rejse risikovillig kapital på den måde, får de blod på tanden og forfølger det spor,” siger Carsten Borring, som er noteringschef for Nasdaq i Danmark, der står bag vækstbørsen.

Den svenske ’First North’ er stadig foran vækstbørsen i København, når det gælder antallet af virksomheder og investorer. Men noget tyder på, at 2020 blev året, hvor First North i Danmark fik knækket hønen-og-ægget-udfordringen, så der nu er både virksomheder og investorer nok til for alvor at sætte fart på finansieringsmuligheden i Danmark.

Risikovillighed fra bredden

I 2017 var bare 12 virksomheder noteret på First North i København. Det blev fordoblet til 24 virksomheder i 2019, mens det i løbet af året er steget til 33.

Hvor det for bare få år siden holdt hårdt for nogle af virksomhederne at hente penge nok til børsnoteringen, har udfordringen i år været omvendt for nogle: Monsensos udbud blev overtegnet med 238 procent, mens Penneo blev overtegnet hele 19 gange – investorerne var klar til at købe aktier for 270 mio. kroner i den lille virksomhed, som egentlig kun ville sælge for 35 mio. kroner.

”Aktiviteten er blevet væsentligt bredere. Ikke bare fordi vi har flere selskaber på. Omsætningshastigheden – altså handel ift. markedsværdi – er steget gevaldigt over det seneste år,” siger Carsten Borring.

Den øgede omsætningshastighed gør det mere interessant at investere risikovilligt, fordi investorerne så kan sælge andele løbende – modsat en traditionel equity investering, hvor investorer først kan få pengene igen, når virksomheden bliver solgt.

Hvor der på First North blev omsat aktier for 640 mio. kroner i 2019, var der indtil november allerede omsat for 1.770 mio. kroner i år – altså næsten en tredobling.

”Det er blevet allemandseje det her. Nogle køber, fordi de er profittagere, og synes de skal være med i det her for at tjene penge. Men der er lige så mange, der er med, fordi de har en interesse i det. Det er ligesom: Vis mit din aktieportfølje og jeg kan sige dig, hvem du er,” siger Carsten Borring.

Investorerne er i dag en blanding fra tech-interesserede og idealister til specialiserede handelshuse og daytradere. Og selvom mange investorer mindre beløb, viste første dag på markedet for bornholmske DecideAct, som udvikler cloudløsninger, at der i dén grad er kommet gang i handlen: Virksomheden havde solgt aktier for 18 mio. kroner, og første dag blev der omsat for 13.5 mio. i virksomheden.

”Hvis det var et C20-selskab, havde det jo været vanvittigt at 80% af markedsværdien var røget rundt på én dag. Og det er jo bare et eksempel på, hvor meget aktivitet, der er kommet,” siger Carsten Borring.

Godt for startups – godt for Danmark

Som vækstvirksomhed er det svært at klare sig uden risikovillig kapital, og derfor er det selvsagt en fordel at have så mange muligheder for at rejse kapital som muligt. Derfor kan det også få stor betydning for det danske startup-økosystem, at First North i stadig højere grad bliver en reel mulighed for at rejse kapital.

”Der er stadig meget venture kapital og private equity til rådighed. Det du bare får oven i hatten ved at være på en børs er en blåstempling og et større outreach samtidig med, at du som founder beholder kontrollen,” mener Carsten Borring.

I stedet for at sælge en stor andel til en venturefond sælger virksomhederne på First North typisk 25-40 procent af virksomheden til et par tusinde investorer. Og det giver et andet magtforhold overfor stifterne, en hvis én storinvestor køber så stor en andel af virksomheden.

Omvendt kommer en børsnotering selvfølgelig også med andre krav til administration end en traditionel investering. Det vigtige er at muligheden for at tage valget er der. Og ifølge Carsten Berring kan det være en mulighed, der kan forankre flere succesfulde startups i Danmark, så de ikke bliver solgt til en udenlandsk gigant.

”Vi er utroligt glade for at se, at der virkelig kommer ryk på risikovillig kapital i Danmark. Det har vi efterspurgt i mange år. Det er selvfølgelig godt for os, men det er også vigtigt for Danmark. Det er totalt overset, at de her virksomheder skal forankre sig i Danmark. Se på Penneo. Alle kunne have købt virksomheden, men nu har de fået kapital til at blive i Danmark og skabe en masse arbejdspladser her,” siger Carsten Berring.

Og selvom han ikke vil sætte tal på, har han store forventninger til, at den gode udvikling fortsætter i 2021.

”Jeg plejer aldrig at udtale mig om, hvor mange, der kommer næste år, men der er ingen tvivl om, at vi ser høj aktivitet nu. Første halvår af 2021 ser rigtig spændende ud, og der kommer nogle rigtigt spændende selskaber. Så hvis aktiemarkedet holder sig i ro, så kommer der mange spændende ting, som investorer skal kigge efter næste år,” siger han.