Hvordan får vi flere startups og spinouts udklækket fra universiteterne i Danmark?
Det var hovedspørgsmålet, da universiteter, interesseorganisationer, investorer og andre fagfolk var samlet til konference og ‘Spin-outs Day’ i sidste uge i København.
Læs også: Nyt event baner vejen for flere danske spinouts
Og særligt incitamentsstrukturen for forskerne var på tapetet.
“Hvad er det mest karrierefremmende en forsker kan gøre i dag i Danmark? At udgive nye artikler er lige nu den bedste måde at promovere sig på. Her skal vi blive bedre til at anerkende innovationsaktiviteter og udvide spændet for, hvad der er meriterende for en forsker,” indledte Annemarie Falktoft, Vicedirektør i Uddannelses- og Forskningsstyrelsen, en paneldebat om at få flere forskere til at blive iværksættere.
Internationale profiler var samlet
Udover Annemarie Falktoft bestod panelet af en række nationale og internationale profiler. Herunder Frede Blaabjerg, professor på Aalborg Universitet og formand for Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd (DFiR), der mente, at det generelt gik den rigtige vej i Europa, men at de overordnede økonomiske udsigter var bekymrende sammenlignet med andre dele af verden.
“Hvis vi ser på investeringerne i Europa i F&U (Forskning og udvikling, red.), så ligger det lige så højt ift BNP som i Kina og USA. Forskellen er bare, at det europæiske BNP er stagneret, men BNP i Kina og USA stiger og stiger. Så på globalt plan, er de store beløb ved at forsvinde ud af Europa,” forklarede han.
Flere repræsentanter fra større internationale universiteter var også samlet til debatten. Heriblandt Tony Raven, tidligere Chief Executive i Cambridge Enterprise – startuporganet for Cambridge University. Han mente, at det i lige så høj grad handlede om at give forskerne gode oplevelser med iværksættervejen.
“Forskning viser, at det kræver omkring 15 millioner dollars at producere en spinout. Så finansiering betyder noget. Men det, jeg synes er lige så værdifuldt, er en god kundeoplevelse. Hvis forskere har en god oplevelse med at kommercialisere deres forskning, vil de fortælle det til deres venner,” forklarede han.