Først narkohandel, så hvidvask: Bitcoin forbindes stadig med kriminalitet, selvom anonymiteten svinder

@sebastian

Det globale startup Chainalysis har hjulpet FBI med at fælde narkobagmænd ved at fjerne anonymiteten i Bitcoin. Nu er de klar til at hjælpe bankerne med at sikre sig mod hvidvaskning gennem kryptovaluta.

Det globale startup Chainalysis har hjulpet FBI med at fælde narkobagmænd ved at fjerne anonymiteten i Bitcoin. Nu er de klar til at hjælpe bankerne med at sikre sig mod hvidvaskning gennem kryptovaluta.

Read the English version here.

Da Michael Grønager får det første spor, går der ikke længe. Sekunder faktisk. Med en adresse til en krypto-wallet og nogle få indtastninger, er han på sporet: Mine digitale mønter er købt hos hedengangne Bitcoin Nordic i 2014. Bitcoin Nordic har købt dem på Bitstamp-børsen, og de er senere røget videre til en wallet hos krypto-børsen Coinbase. Og så skal han i øvrigt ikke ret mange led ud, før mit spor fører over på et Darkweb-marked.

Michael Grønager

”Det starter typisk med, at man har fundet en bitcoin-wallet eller noget lignende. Jeg ved ikke, hvem personen i billedet er, men jeg ved, hvordan jeg skal finde ud af det,” forklarer Michael Grønager, som er medstifter og CEO i blockchain-startuppet Chainalysis.

Startuppet er det førende i verden til at spore personer bag bitcoin-transaktioner, som ellers ofte bliver omtalt som en ”anonym digital valuta”. Faktisk er Chainalysis så gode til det, at de hjælper FBI med at fælde narkobagmænd i sager med handel af stoffer på nettet.

Nu er startuppet klar til at gå ind på et nyt forretningsområde: At hjælpe banker med at håndtere kryptovaluta, så de kan sikre sig mod hvidvask.

Den store telefonbog for blockchain

Længe blev bitcoin opfattet som en anonym, digital valuta, hvis eneste feature var, at den kunne bruges til at handle lyssky produkter på det mørke internet. Men anonymiteten har vist sig at være så som så.

”Bitcoin kan sikre en transaktion, der gælder over grænser, og alle har adgang til den – men anonym er den ikke. Den er sporbar og transparent. Lige så snart du begynder at flytte rundt på dem og sende til services, begynder der at være datapunkter. Er man super dygtig, kan man nok godt slippe afsted med at overføre anonymt, men det er svært at gøre 10 gange uden at lave fejl,” siger Michael Grønager.

Alle konti og transaktioner på blockchain-netværket er nemlig offentligt tilgængelig – og har været det siden start. Som udgangspunkt er der bare ikke knyttet identiteter til de offentlige oplysninger. Det har Chainalysis nu lavet om på.

Med en blanding af test-transaktioner, data-partnerskaber og algoritmer, der gætter kvalificeret på, hvem der står bag forskellige adresser, har startuppet lavet et stort register – en slags telefonbog over blockchainen. På den måde kan de finde ud af, om en given wallet-adresse har overført penge til en børs eller Al-Qaeda.

Bitcoin-kriminalitet flytter sig fra narko til tyveri

Chainalysis har altså bevist, at anonymiteten i Bitcoin er langt mindre, end mange går og tror eller læser i medierne. Kryptovalutaen bliver da også i langt højere grad brugt til andet end handel på det mørke internet, end det var tilfældet for bare få år siden:

I 2012 udgjorde transaktionerne til darknet markets over 30 procent af trafikken på blockchainen. I dag er det under 1 procent – selvom værdien af transaktionerne til darknet markets har været stigende. Det viser en analyse Chainalysis for nyligt udgav.

Chart httpsblogchainalysiscomcrypto crime

Ifølge analysen skyldes udviklingen, at store sortbørser er blevet lukket, at nye og mere anonyme valutaer som Monero og Zcash er kommet til, og at Bitcoin har vokset sin vej ind som et finansielt asset. Til gengæld har de kriminelle fundet en ny måde at udnytte Bitcoin på.

”Kriminalitet er skiftet fra stoffer og våben til ransomware, hacks og tyveri af Bitcoins og andre kryptovaluta. Det er en meget anderledes form for kriminalitet. Nogle er liberale og mener, at stoffer og våben skal være frit tilgængelige, men selv hardcore cypherpunks er ikke fans af tyveri,” siger Michael Grønager, som helt generelt mener, at Bitcoins er et bedre våben mod anonymitet end kontanter.

”Jeg vil klart anbefale kontanter, hvis man vil være anonym. Der er numre på alle pengesedler, men der er ikke nogen, der skriver dem ned. Så man kan ikke følge et kontantspor. Det gør man med Bitcoins, så alle ved, hvor de har været henne,” forklarer Michael Grønager.

Og netop den kontinuerlige registrering af, hvilke Bitcoins der skifter hænder, gør Chainalysis i stand til at sikre bankerne mod hvidvask via Bitcoins.

Danske banker: ”Vi vil ikke røre bitcoin med en ildtang”

Der er endnu ingen nordiske banker, som er direkte involveret med kryptovaluta. De tilbyder hverken kunderne rådgivning om, investering i eller opbevaring af kryptovaluta.

I starten af december meldte en samling af de største, danske banker samtidig ud, at de ikke længere ville tage imod gevinster fra Bitcoins, fordi de ikke kunne være sikre på, om den digitale valuta var involveret i narkosalg eller hvidvaskning.

”Bitcoin-systemet er designet, så folk kan forblive anonyme, og det virker bare ikke for en bank,” sagde Lars Sjögreen, der er chef for Transaction Banking i Danske Bank, dengang til Børsen.

I januar uddybede han i en mail til TechSavvy Media, at anonymiteten ”gør det vanskeligt at spore, hvem der er involveret i en transaktion. Det kan være vanskeligt at håndtere, når vi som banker skal kende vores kunder”. Men samtidig forklarede han for, at banken kan modtage gevinster fra handel med bitcoins, hvis kunderne dokumenterer, hvor krypto-gevinsten kommer fra. Noget nær samme metode oplyste Spar Nord og Saxo Privatbank, at de brugte for at sikre overførslerne mod hvidvaskning.

Og hvidvaskning gennem kryptovaluta er da også et reelt problem. Europols direktør Rob Wainwright estimerer i en artikel på BBC, at 3-4 procent af udbyttet fra ulovlig aktivitet i Europa – svarende til mellem 25 og 33 milliarder kroner – allerede hvidvaskes med hjælp fra kryptovaluta. Et tal der er stigende.

Bankerne på vej mod krypto-fremtid

Mens det meste af den europæiske banksektor er blevet enige om ikke at lukke kryptovaluta ind i varmen – med anonymitet og hvidvask som tungtvejende argumenter – er en håndfuld mindre banker gået mod strømmen. Hos Schweiziske Vontobel og Falcon Bank samt Fidor Bank i Tyskland kan man nu handle samt få rådgivning og opbevaret kryptovaluta, og neo-banken Revolut har annonceret, at de snart vil give sine 1.5 millioner kunder adgang.

”I virkeligheden tror jeg, det har været et spørgsmål om, at bankerne ville sende et signal om at være strammere overfor Bitcoins. Min fornemmelse er, at bankerne følger med, og synes det er er spændende – men selvfølgelig er det high risk, og de dækker risikoen af,” siger Michael Grønager.

I Chainalysis har de da også oplevet, at der siden starten i 2014 er sket et skred. Blandt andet har startuppet været med til at udvikle procedurer for kryptovaluta i den engelske storbank Barclays, og Michael Grønager oplever, at de større banker i øjeblikket diskuterer, om de skal tilbyde at holde Bitcoin for folk.

På længere sigt er han da heller ikke i tvivl om, at udbredelse af blockchain vil ændre den finansielle verden fundamentalt, og i den udvikling vil Chainalysis være eksperter i krydsfeltet mellem blockchains og compliance.

“I løbet af de næste 10 til 15 år vil folk få et andet begreb om, hvad penge er. I dag er penge likvide, men det er der ikke ret mange andre værdier, som er. Med blockchain kan du bruge alle dine værdier, der er repræsenteret på en blockchain, som likvider eller finansiere dem på andre måder. Det gør at verden ser anderledes ud. Alt kan være finansielle instrumenter og værdier kan flyde mellem alle klasser.”

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY