Hvis man inviterer pressen til sit bryllup, kommer de også til skilsmissen.
Det har Kristoffer Degn for alvor mærket. Som medstifter af Custimy var han med, da ambitionen om at skabe Danmarks næste unicornUnicorn er et udtryk, der bruges til at beskrive en startup-virksomhed, der har nået en værdiansættelse på 1 milliard dollars eller mere. More prydede mediernes forsiden. Men medierne – inklusiv TechSavvy – er lige så nysgerrige nu, hvor drømmen endte i en konkurs.
Samtalen er ikke sjov, for kritikken har været kras og konkursen har store personlige konsekvenser for Kristoffer Degn. Alligevel har han valgt at stille op til interview med TechSavvy for at gøre os lidt klogere på, hvordan en velfinansieret succeshistorie pludselig endte i en konkurs.
“Det rammer selvfølgelig tungt på ens hjerte, ego og personlighed og er bare skide ærgerligt, når det ikke lykkes. Jeg er dog sikker på, at det er en vigtig oplevelse rigere, så næste kapitel kan få en bedre afslutning,” siger han.
Et afsporet eventyr
Fra starten fulgte fortællingen om Custimy.io opskriften på en startup-succes til punkt og prikke: To unge iværksættere, som kendte hinanden fra gymnasiet, havde fået en god idé. Ideen skulle give mindre e-handlere den samme dataindsigt som de store, multinationale brands. Det handlede om demokratisering gennem teknologi.
De rejste 5 millioner til vækst inden for det første år, og efter to år havde de rejst et tocifret millionbeløb fra internationale fonde og ansat næsten 50 medarbejdere.
Sidste sommer offentliggjorde de opkøbet af Make Influence. Men inden fusionen for alvor kom i gang, blev det klart for en bredere kreds omkring selskabet, at der var rod i maskinen hos Custimy. Væksten stod ikke mål med de penge, der blev investeret – og omsætningen gjorde slet ikke. Den ultimative konsekvens ramte i slutningen af april i år som en konkurs. Det fortalte Rasmus Bruus Larsen, der blev indsat som CEOCEO betyder Chief Executive Officer og er den øverste leder i en virksomhed, ansvarlig for den overordnede strategi og ledelse. CEO’en rapporterer normalt ti... More i selskabet efter fusionen, tidligere til TechSavvy.
Problemerne i Custimy stikker dog længere tilbage end fusionen. Det fortæller Kristoffer Degn, der som medstifter har været med på hele rejsen de seneste 3,5 år. Den anden medstifter Martin Navne forlod selskabet ifbm. fusionen sidste sommer, hvor Rasmus Bruus Larsen blev indsat som direktør. Kristoffer Degn er derfor den eneste, der har været med hele vejen. Og han anerkender, at pilen peger på ham selv og medstifteren Martin Navne, som lavede mange fodfejl helt fra start.
“Vi har gjort rigtig mange ting forkert, og der er meget lidt, jeg vil gøre på samme måde igen. Vi hyrede for mange mennesker og brændte for mange penge for hurtigt. Men der var også nogle ting, vi gjorde rigtigt. Vi havde en god idé og et indledende mindset om, hvad vi ville gøre for den her industri. Vi fik faktisk skubbet til nogle ting. Det er så i eksekveringen, det knækker,” siger han.
Ingen vej tilbage
Den brandvarme start fik Custimy.io indledningsvis forløst i et produkt, der også ramte markedet. På forsiden af deres site var logoer fra store kunder som Helsebixen, Shark Gaming og Ditur. Softwaren fik få, men gode anmeldelser af brugerne på portalen G2, og Kristoffer Degn fortæller, at de både havde glade kunder, som øgede omsætningen ved hjælp af Custimy – og kunder der aldrig blev glade for deres løsning.
I kommentarfelterne på de sociale medier er høtyven hurtigt blevet trukket mod medstifteren med beskyldninger om snyd og svindel. Men der var altså et produkt i kernen af selskabet, som ifølge Kristoffer Degn selv gjorde noget nyt og var ved at finde sin plads i markedet. Men han erkender også, at de satsede for bredt med produktet og ansatte for mange for tidligt. Og særligt de mange ansættelserne i vækstens tegn kombineret med en meget mager indtjening betød, at de brændte investeringskronerne af for hurtigt.
Så var de store millioninvesteringer og vækstforventninger i investeringsboomet i 2021 i virkeligheden medvirkende til, at Custimy.io i sidste ende måtte lukke sig selv?
“Martin og jeg kommer ind i det her game og tror, det er sådan, det er: Jo højere, jo vildere,” siger Kristoffer Degn og fortsætter:
”Der er ingen tvivl om, at der sker rigtig meget i starten. Fra vi får penge fra angels, til at preseed kommer ind, til at vi får næste term sheet, som bare stikker helt af: Nu fundraiser vi jo åbenbart igen. Men helt lavpraktisk havde vi ingen fucking idé om, hvad vi skulle bruge de penge på.”
Dyre lærepenge – for investorer og founders
Da sammenlægningen med Make Influence gik i gang sidste sommer, var nogle af de indledende fodfejl blevet tydelige for Kristoffer Degn. Sammen med Rasmus Bruus Larsen forsøgte han at rydde op og skære selskabet til , så de kunne fortsætte Custimy.io i et mere ansvarligt setup. Men både organisationen og dens gæld var blevet for stor til, at de formåede at skære til, før en konkurs blev sidste udvej.
Selvom der er meget, vi ikke ved om forløbet, er der altså også meget i Kristoffer Degns forklaring, der smager af klassisk førstegangsstifter: Løsningen blev skaleret for hurtigt for at opnå vækstforventninger, men product/market-fittet var endnu ikke på plads.
Investorerne kender den tårnhøje risiko ved at investere i dén slags tidlige ideer drevet af uprøvede stiftere. Den store forskel er bare, at de to førstegangsstiftere i Custimy.io meget hurtigt stod med 25 millioner investorkroner og 45 ansatte.
Mens det har været en dyr fornøjelse for investorerne, har det også kostet dyrt på det personlige plan for Kristoffer Degn. Både i relationen til medstifteren Martin Navne, som han ikke taler med i dag. Men også på det økonomiske plan, hvor han står tilbage med en stor personlig gæld.
“Det er lidt ligesom et parforhold efter et brud: Der er nok nogle ting, man ville have sagt eller gjort anderledes. Men som en investor sagde: Man er jo nødt til at ramme bunden, for at sætte af på den,” siger Kristoffer Degn.
Mens han stadig er i gang med at bearbejde kampen for Custimy.io, har han ikke mistet modet på at lave flere startups. Meget gik galt i virksomheden, men de læringer ønsker han at være åbne omkring – og bruge i sit næste selskab.
”Der er ikke noget, som er super hemmeligt i den forstand. Der er en masse ting, jeg tager med videre til næste eventyr. På sådan en rejse lærer du jo ting på tre år, som normalt ville tage 10 år, fordi du lærer af at lave rigtig mange fejl undervejs,” siger Kristoffer Degn og fortsætter:
”Vi kan godt tale om det, der gik godt, og det vi var gode til – og vi kan også tale om, at det falder med et brag, og at nogle taber mange penge, inklusiv os selv. Og i stedet for at gå herfra og være confident, så vil jeg være humble confident. Man må gerne have tiltro til egne evner – det skal man have. Men man skal også være ydmyg omkring sin approach, og det var vi ikke i særlig stor grad. I hvert fald ikke ydmyge nok,” siger Kristoffer Degn.