Forbered dig på fremtiden og stå bedre hos investorerne

@Redaktionen

Danske startups er blandt de mest innovative og har generelt gode betingelser for at forfølge succes. Men selvom ambitionerne er store, mangler de ofte vejledning, der kan beskytte dem mod fodfejl. Det mener Torben Waage, der er partner hos Kromann Reumert og til dagligt rådgiver startups så de undgår at træde forkert i jurajunglen. 

Danske startups er blandt de mest innovative og har generelt gode betingelser for at forfølge succes. Men selvom ambitionerne er store, mangler de ofte vejledning, der kan beskytte dem mod fodfejl. Det mener Torben Waage, der er partner hos Kromann Reumert og til dagligt rådgiver startups så de undgår at træde forkert i jurajunglen. 

Skrevet af Torben Waage, Partner i Kromann Reumert

Startups er blevet mere professionelle. De har oftest gode intentioner og en klar plan for, hvordan deres produkter skal udvikles og afsættes. På trods af det mangler de den nødvendige rådgivning og sparring, der kan få dem ud over rampen.

Hos Kromann Reumert rådgiver vi dagligt startups og vi ser ofte, at den enkelte startup prioriterer den kommercielle del af virksomheden, men har glemt at tage højde for de juridiske problemstillinger, der kan ligge bag, og som på længere sigt kan have afgørende betydning.

Sørg for tilstrækkelig beskyttelse i kontrakter

Mens mange founders starter som venner, er der altid en risiko for, at uoverensstemmelser om eksempelvis virksomhedens strategi og fremtid kan opstå. Derfor er det særligt vigtigt at have styr på virksomhedens ejeraftaler og adressere de forskellige problemer, der kan opstå, og løsningerne på disse.

I startup-fasen har alle fokus på at få det hele i gang og man tænker ikke særlig meget på, hvornår og hvordan det ender. Så snart problemerne eller successen kommer, ændrer billedet sig ofte. Vi har flere af disse sager, og det er langt mindre besværligt at få styr på fra starten end at skulle rette op på efterfølgende.

Derudover er det vigtigt at have styr på, om dine partnerskabs-, leverandør- og kundeaftaler giver dig tilstrækkelig beskyttelse, klare kontraktmæssige rettigheder og tager stilling til eksempelvis eksklusivitet, konkurrenceklausuler og exitaftaler.

Det kan være nødvendigt at begrænse mulighederne for at indgå aftaler med andre – ellers kan partnerskabet måske ikke blive til noget – men da det kan være meget hæmmende for en ny ejer, bør sådanne bestemmelser begrænses mest muligt, eksempelvis ved at være tidsbegrænsede.

Få styr på dine rettigheder og patenter

Har din virksomhed udviklet en ny opfindelse, bør I overveje at søge patent på produktet. Det kan være en bekostelig affære, men kan også beskytte dig mod kopiering og sikre, at I er de eneste, der anvender opfindelsen og drager fordel af omkostningerne ved at have udviklet produktet. Det er mindre bekosteligt og tidskrævende at have klaret disse anliggender tidligt i stedet for at fikse dem, når problemet opstår.

I forbindelse med softwareudvikling kan klare aftaler om rettigheder være afgørende, og det er en problemstilling, jeg ofte støder på i forbindelse med rådgivning.

Dansk lov indeholder en undtagelse, som gør, at ophavsret til software skabt af en medarbejder automatisk er knyttet til arbejdsgiveren. Dette gælder dog kun, hvis der findes et egentligt ansættelsesforhold – ophavsretten vil være knyttet til skaberen, hvis du har betalt en konsulent/freelancer for at udvikle softwaren. Det betyder, at virksomheden kan mangle helt central IP, hvilket kan have en væsentlig negativ påvirkning af selskabets værdi.

Tænk persondata med fra start

Persondata er enhver form for information, der relaterer sig til en identificerbar person og kan være alt fra et navn til sundhedsinformation og sågar din kundes skostørrelse. Enhver opbevaring og behandling af sådanne informationer er underlagt visse restriktioner og/eller krav. Det er ofte mere håndterbart og billigere at inkorporere beskyttelsen af persondata i dit forretningskoncept, software og/eller platform fra begyndelsen end at blive compliant senere hen.

Persondata er blevet et fokusområde i forbindelse med due diligence ved investeringer i eller køb af virksomheder. Brug af data er ofte afgørende for nye teknologivirksomheder. Hvis forretningsideen og eksekveringen heraf ikke er i overensstemmelse med datalovgivningen, kan det forhindre en deal.

Hav styr på dokumenterne og stå bedre hos investorerne

Forbered dig på fremtiden ved at gemme registreringer, firmadokumenter mv. på en systematisk måde. Sørg for, at alt omkring udvikling og diverse licenser er dokumenteret. Har du styr på dine dokumenter, står du bedre i forhold til fremtidige salg og investeringer.

Har din startup potentiale, og tager I også højde for de juridiske faldgruber, kan I også have en reel forhåbning om en fremtidig investering. Det er vigtigt, at du forstår din investors intentioner og sikrer dig, at I har de samme mål for virksomheden og til dels hvordan I skal nå dem.

Der er ikke en endelig konklusion på, hvordan man får succes som startup, men man kan i hvert fald give sin virksomhed de bedste forudsætninger. Først og fremmest kræver succes naturligvis en god ide og den helt rette sammensætning af teamet. Men det er også vigtigt at have tænkt over de juridiske aspekter. Hav styr på dine rettigheder, og din virksomheds aftaler og dokumenthåndtering. Så vil du stå langt bedre i forhold til en eventuel investering.

Der er heldigvis kommet større fokus på den ikke-kommercielle del af forretningen inden for de sidste par år. Nogle af de steder, hvor de mange nystartede virksomheder kan afprøve deres koncepter og søge rådgivning, er ved startup-events hvor store virksomheder ofte står til rådighed og tilbyder sparring for de mange spirende startups. Så sørg for at opsøg dem, når du har muligheden.

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY