IDA vil have flere penge til teknisk offentlig forskning

Formand for Ingeniørforeningen: Danmark kan tabe viden, vækst og arbejdspladser

@rasmus

Thomas Damkjær Petersen, formand for IDA, roser Statsministerens åbningstale, men skoser regeringen for manglende investeringer i teknisk forskning og uddannelse.

”Robotter kan give bedre velfærd. Digitalisering kan mindske klimaforandringer. Fremtidens job kan blive mere givende og mindre nedslidende.”

Sådan lød ordene fra Statsministeren, da han holdte sin åbningstale i går.

Thomas Damkjær Petersen er formand for Ingeniørforeningen, IDA, der repræsenterer mere end 100.000 ingeniører eller naturvidenskabeligt uddannede. Øget fokus på robotter og teknologi bliver budt velkommen, men formanden vil have mere end ord. Der skal investeres i tekniske uddannelser og offentlig forskning. Nu.

Besparelser på automatpilot skaber hovedrysten

At regeringens overhoved ser robotter som en integreret del af fremtidens velfærdssystem, tager Thomas Damkjær Petersen godt imod. Men det er nødvendigt at putte handling bag ordene fra folketingets talerstol: Der skal investeres i uddannelse og forskning.

”Det er positivt, at statsministeren har fokus på fremtiden og er åben overfor ny teknologi, men vi savner i høj grad investeringer i fremtiden. Hvis vi skal være klar til fremtiden, kræver det investeringer i forskning og uddannelse. For robotterne udvikles på baggrund af teknisk forskning – og de der udvikler dem og i vist omfang betjener dem, skal have de rette kompetencer, hvis vi skal kunne følge med. Derfor er de fortsatte besparelser på uddannelse på automatpilot hovedrystende,” siger Thomas Damkjær Petersen.

Prioriter teknisk forskning eller tab viden, vækst og arbejdspladser

En af de største udfordringer er, at den offentlige forskning udgør en stadigt mindre del af Danmarks BNP. I 2013 lå tallet på 1.09 procent, mens det til næste år forventes at ramme 1.00. Samtidig ligger Danmark på en 12. plads i europæisk sammenhæng, når det kommer til investeringer i den tekniske, offentlige forskning ifølge tal fra IDA.

Det kan over tid betyde, at vi mister vores forspring indenfor grønne teknologier, mener Thomas Damkjær Petersen.

”Det er uambitiøst og kan koste danske arbejdspladser. Flere danske virksomheder lever i dag af at eksportere teknologier og viden, som stammer fra offentlig teknisk forskning for år tilbage. Eksporten af grønne teknologier ligger mellem 70- 95 mia. kroner, og Danmark har en styrkeposition i forhold til de andre europæiske lande. Det resultat kommer ikke ud af den blå luft. Det kræver offentlig forskning og tekniske kompetencer på højt internationalt niveau. Vi kan ikke vente – vi skal handle nu, så Danmark ikke mister sin førerposition og taber viden, vækst og arbejdspladser,” siger Thomas Damkjær Petersen.

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY