This post is also available in: English
Tekstiler og stof bliver typisk fremstillet ved at væve, strikke eller på en anden måde filtrer fibre sammen. Tekstilfremstilling går langt tilbage i historien, men i den moderne verdens masseproduktion er der udfordringer når det kommer til den bæredygtige økonomi.
I dag er tekstiler blandt de sværeste materialer at genbruge, primært på grund af udfordringen med at adskille forskellige fibre i tøj, blandt de mest anvendelige materialer elastan, bomuld og nylon. Kun omkring seks procent af tøj, der kasseres af danske husstande, genbruges i øjeblikket, sammenlignet med 32 procent af al plastemballage i Danmark.
Den nye teknologi, udviklet af forskerholdet, anvender en kemisk proces ved opvarmning af tøjet til 225 grader Celsius og en sammenslutning af specifikke kemikalier. Processen, der varer lidt over fire timer, ligner en stor trykkoger, hvor tekstilerne placeres.
“Vi har udviklet en metode til fuldstændig at fjerne elastan fra nylon. Vi er ikke helt nået dertil med bomuld endnu, fordi nogle af bomuldsfibrene nedbrydes i processen. Men vi tror på, at vi med nogle mindre justeringer kan løse dette problem. Med andre ord kan vi adskille stoffet, så vi i fremtiden kan genbruge langt flere tekstiler,” oplyser Steffan Kvist Kristensen, assistant professor hos Interdisciplinary Nanoscience Center (INANO) på Aarhus Universitetets nyhedsside.
Håber på en industriel skala
Indtil videre har forskerholdet kun udført eksperimenter med to nylonstrømper ad gangen, og teknologien er ikke helt klar til industriel skala. Steffan Kvist Kristensen håber, at industrien vil omfavne teknologien og skalere den op til større mængder tekstiler.
Projektet er støttet af midler fra Innovation Fund Denmark, Carlsberg fonden, Danmarks Grundforskningsfond og Novo Nordisk Fondens CO2 Research Center (CORC). Aarhus Universitet er medejer af patentet, der dækker den kemiske proces, og kan potentielt drage fordel af industriel interesse i teknologien.