Founderment efter første år som boutique-fond: Hvornår er startups investeringsparate?

Fra venstre: Christian Vinther og Anders Boelskifte Mogensen fra boutique-fonden Founderment.
@Redaktionen
Hvad har Founderment lært om det lokale økosystem efter sit første år som venture fond i Aarhus? Få svaret her.

Sponseret: Artiklen er udgivet i samarbejde med Founderment.


Aarhus mangler en early stage venturefond med base i byen. Det mente serieiværksætterne Anders Boelskifte Mogensen og Christian Schwarz Lausten, og derfor lancerede de sidste år boutiquefonden Founderment i samarbejde med Heartland. Et fond der har særligt fokus på at støtte fremtidens vækstvirksomheder og iværksættertalenter i Aarhus.

Ni investeringer senere har vi sat Investment Director Christian Vinther og Anders Boelskifte Mogensen i stævne for at blive klogere på, hvad de har lært om at finde investeringsparate startups efter det første år.

Store ambitioner søges:

Christian Vinther: ”Der er jo vanvittig meget talent i Aarhus. Der hvor der måske mangler lidt, det er på visionshøjden: Virkelig at turde tænke stort og ikke bare ville bygge en virksomhed til Danmark eller Norden. Det er selvfølgelig vigtigt, at stifterne er dygtige indenfor deres industri, men min tese er, at man godt kan tilegne sig faglighed indenfor et domæne – det er sværere at tillære sig det visionære aspekt.”

Anders Boelskifte Mogensen: ”De skal have en robusthed, der gør, at de kan klare op og nedturene på iværksætterrejsen og de skal have nogle forudsætninger for at bygge stort.”

Med ærlighed kommer man længst:

Christian: ”To founders kan godt være gode sammen, men de kan ikke det hele. Derfor skal de have selvindsigt til at sige: Her har vi brug for hjælp. Derfor har vi også flere møder med founders, inden vi investerer, hvor vi giver os selv 100 procent ærligt, og vi forventer at founders også deler både det gode og det dårlige med os. Kun sådan kan vi hjælpe dem på det her tidlige stadie – og hellere ærlighed omkring manglerne, så vi også kan hjælpe dem, når det går galt, for det kommer til at gå galt undervejs.”

Anders: ”Og her hjælper det selvfølgelig at være fysisk tæt på hinanden, så man kan side overfor hinanden og tage snakkene. Det er ikke en begrænsende faktor, hvis ikke vi kan, men det giver bare noget ekstra.”

Menneskelig Due Diligence:

Christian: ”Vores due diligence er egentlig ret light i forhold til markedsmateriale og markedsdata. Hvis man investerer lige omkring oprettelsen af et startup, så er det den menneskelige due diligence, der er afgørende. Så der gør vi os meget umage. Men udover egenskaberne hos founders, har vi som venture fond selvfølgelig også et skarpt fokus på, at der kan skabes en forretning i et stort marked, der på sigt kan returnere vores investering mange gange.”

Anders: ”Vi skal se integritet, ærgerrighed og viljestyrke hos founders – vi skal se, at de kan håndtere nogle af de discipliner i det startup-game, de kommer ind i. Det er ikke fordi, vi har en tjekboks, og der er jo kæmpe forskel på founders, men der skal være nogle traits for succes. Indtil videre har kombinationen af både tekniske og forretningsorienterede founders vist sig at være et godt match for os. Og så vil vi selvfølgelig gerne omgås nogle dygtige mennesker, som vi også kan blive klogere af, så det ikke bare er nogen der skal lære noget af os.”

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY