You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Fra gadefodbold uden sko til investering i Løvens Hule: “Det var aldrig planen at drive virksomhed.

@Adam

Art Lakhampui har med sin virksomhed AJRcollection fået skabt så meget opmærksomhed, at flere kendte, herunder tidligere Barcelona-spiller, Arturo Vidal, har brugt underbukserne.

Art Lakhampui har med sin virksomhed AJRcollection fået skabt så meget opmærksomhed, at flere kendte, herunder tidligere Barcelona-spiller, Arturo Vidal, har brugt underbukserne.

This post is also available in: English

Jeg havde aldrig i min vildeste fantasi troet på, at jeg kunne blive iværksætter, fortæller Art Lakhampui, der voksede op i Thailand, men flyttede med sin mor til Danmark som otteårig.

“Vi flyttede til en lille jysk by, Hørning lidt udenfor Aarhus, og det eneste jeg ville, var bare at spille fodbold. Jeg er vokset op med fodbold, og som barn i Thailand spillede vi uden sko ude på gaden, det giver måske også lidt et billede af, hvor jeg kommer fra.

Da Art kom til Danmark fyldte fodbolden stadig meget for ham, hvortil han brugte det meste af sin energi på fodboldbanen. Han fortæller, at han aldrig har været god i skolen og altid har haft masser af krudt i røven, så det lå ikke lige i kortene, at skulle drive en virksomhed med så stor vækst, som han gør nu. 

“Da jeg spurgte min mor, om hun ville hjælpe mig med at udleve min drengedrøm som fodboldspiller, fik jeg bare at vide, at jeg skulle koncentrere mig om min skole. Hun har altid sagt, at hun har ofret rigtig meget for at give mig de muligheder jeg har fået i Danmark.”

“Det med skolen har aldrig været nemt for mig, dertil har jeg altid haft masser krudt i røven, men jeg kæmpede mig igennem og færdiggjorde Aarhus Business College. Det lå aldrig i kortene, at jeg skulle komme til, hvor jeg er i dag, så efter jeg fik huen på, gik min mor med til at betale et højskoleophold på ISI idrætshøjskole.”

Herfra blev Art opdaget af en fodboldagent fra Thailand, da han tørnede ud for Ikast FS, der er samarbejdspartner med FC Midtjylland. Det resulterede i en flybillet til Thailand. Han beskriver det som en kæmpe drøm, der gik i opfyldelse, at kunne få lov til at tjene penge på bare at spille fodbold. Men herfra skulle vise sig langtfra at gå efter planen.

Fra oversvømmelser til iværksætterdrømme

“Jeg startede med at spille i den bedste Thailandske liga, men skrev hurtigt under på en kontrakt med et 1. Divisionshold. Der var store oversvømmelser i Sydthailand, på det tidspunkt hvor jeg spillede, så vores kampe blev aflyst. Oveni det hele ringede telefonen også fra det danske udenrigsministerium, hvor jeg fik at vide at jeg skulle tage tilbage til Danmark, hvis ikke jeg ville have frataget min opholdstilladelse.“

Efter den ene nedtur efter den anden, var Art langt fra sikker på, hvad han skulle gøre; Skulle han opgive drengedrømmen og rejse hjem til Danmark eller smide alt det på gulvet, som hans mor havde kæmpet for i håb om at skabe en bedre fremtid for ham. Derfor var det også en periode, hvor der virkelig blev tænkt ud af boksen. Dér, begyndte de første tanker omkring et startup at spire.

“Da der var oversvømmelse, trænede vi i 35 graders varme med høj luftfugtighed, og de sportstights vi spillere benyttede os af, de fungerede bare ikke. Man sveder alt for meget, og når de bliver våde nok, strammer det til, så ens muskler ender med at krampe. De hjalp overhovedet ikke efter hensigten, tværtimod, så begyndte de fleste at spille med normale underbukser.”

Derfra kom idéen:

Foto Fodboldspilleren Nadia Nadim og Art Lakhampui taler om forretningens fremtid

“Jeg tænkte, hvorfor ikke bare kombinere tights og underbukser i én? Jeg begyndte at lege med et produkt, og fik en masse af mine venner og de andre fodboldspillere til at prøve underbukserne. Derfra blev den feedback jeg fik brugt til at videreudvikle.”

Det var med et halvfærdigt produkt, og en drøm om at komme tilbage at spille, at Art fløj hjem til Danmark for at tage indfødsretsprøven, men det gik endnu engang ikke efter planen. 

“Jeg dumpede også prøven 2. gang, så jeg gik fra at spille professionel fodbold til at stå som lagerarbejder for at kunne få det til at løbe rundt.”

Da det så allermest sort ud, blev han ringet op af Team Nike fra Thailand, der inviterede Art til Dubai for at træne med nogle af de bedste atleter i verden. 

“Der var atleter fra den absolutte verdenstop i badminton, basketball og fodbold. På turen bliver jeg introduceret af min træner til to af mine helt store idoler – Romelu Lukaku og Arturo Vidal.”

Det var et møde, som viste sig at være et vendepunkt, for under mødet fortalte Art nemlig om det produkt, han var begyndt at udvikle på i Thailand.

“De synes begge to, at de var mega fede. Det endte også med, at Arturo Vidal har et par på i to serie-A kampe, som gav en masse følgere på vores sociale medier.”

Dertil har også den danske landsholdsspiller Nadia Nadim hjulpet med til, at få forretningen ud over stepperne. Det har sammenlagt været startskuddet til, at AJRcollection for alvor blev noget, Art turde satse på.

Løvens Hule gav modet til at brøle

“Fra da jeg kom til Danmark, har det været en lang rejse med mange udfordringer. Jeg har altid været genert, og oveni det var der så den lille detalje, at jeg heller ikke kunne sproget, så jeg har altid mødt udfordringer. Det at stille op i Løvens Hule var bare endnu en udfordring. Jeg fik helt vildt meget selvtillid efter min tur til Dubai, så jeg kiggede mig selv i spejlet en aften, og aftalte med mig selv, at nu skulle det være nok.”

Art forklarer det som en rigtig angstprovokerende oplevelse, men også rigtig lærerig. En han på ingen måde fortryder den dag i dag.

“Der er blevet klippet en del, og der var mange diskussioner mellem løverne, som ikke blev vist. På forhånd havde vi Morten Larsen i sigtekornet. Han er fra Aarhus, som os, og er god til online salg, som var de kompetencer vi havde brug for.”

– Vi havde også læst lidt op på Nikolaj inden programmet. Han er en del af en spændende verden med e-sport, og det var en anledning til at få fat på de atleter, som ikke på samme måde er fysisk aktive. Der åbnede sig pludselig en adgang til et nyt marked, som vi ikke på forhånd havde tænkt på var en mulighed.”

Nogle uger efter de havde været inde i Løvens Hule, pitchede Art idéen for Morten, som først skulle godkende det, inden det overhovedet kunne blive til noget. Men da Morten havde sagt god for idéen, så gik det ikke lang tid før Nikolaj også kom med ombord.

Foruden løverne har den succesfulde Aarhus-investor Esben Mols også været med på rejsen fra starten af. Han ejer 18% af AJRcollection gennem hans virksomhed Anodyne.

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY