Fremtidens transport, grønnere isolering og upcycling af fødevare-rester. Nogle udfordringer kan kun løses med fysiske produkter og håndgribelige dimser. Netop derfor er programmet Future Manufacturers sat i verden: Med et meget specifikt fokus på at hjælpe hardware-startups fra idé til produktion.
”Vi taler meget om digitalisering – også indenfor produktion – men alt det, vi omgiver os med, er jo fysiske ting. Så vi holder ikke op med at lave fysiske produkter. Der er en lang række problemer, man ikke kan løse uden hardware,” siger Anders Sparre, som er chefkonsulent i MADE og ansvarlig for Future Manufacturers sammen med DI Produktion og Industriens Fond.
Lykkes man med at slå igennem med et hardware produkt, er der gode muligheder for både at skabe en solid forretning og gøre en stor forskel ude i den fysiske verden.
“Jeg plejer at sige, at når man laver hardware, så er det sværere, det er dyrere, og det tager længere tid. Men har du succes med det, er der til gengæld nogle fordele: Slutbrugerne er mere loyale, fordi det er sværere at skifte hardware end software, og det er heller ikke så nemt for potentielle konkurrenter at kopiere dig. Derfor er der også en større mulighed for at have markedet for sig selv,” siger Anders Sparre.
En genvej ind i branchen
Hvordan laver man en prototype? Hvordan får man styr på forsyningskæden? Og hvordan sætter man gang i produktionen? Der er mange gode programmer for startups, men få har fokus på netop den fysiske produktion og de udfordringer, der følger med.
Future Manufacturers starter med en fælles kickoff for de 12-15 startups, som optages på hvert hold. Det skaber netværk, og samtidig behandles temaer som designprincipper, materialetyper, kontraktindgåelse og supply chain-forståelse – mens en række mere traditionelle emner glimrer ved deres fravær.
Læs om det seneste batch af startups i programmet her: Mød 12 startups i startblokken til at producere nye, spændende produkter
“Vi har valgt, at der er noget, vi ikke beskæftiger os med. Sådan noget som forretningsmodel, teamsammensætning og investorpitch – det fylder meget lidt hos os, for det kan startups få andre steder. Så det skal vi ikke spilde deres tid på,” forklarer Anders Sparre.
I stedet fokuserer programmet intensivt på selve produktionen og på at skabe adgang til hardware-fællesskabet, som både tæller andre startups, etablerede producenter samt rådgivere og investorer.
”Gennem alle medlemmerne i DI og MADE har vi en ret unik mulighed for at åbne nogle døre, som det er de færreste, der har mulighed for på egen hånd,” fortæller Anders Sparre, som blandt andet fortæller om startuppet Stan Solutions, der gennem forløbet har samarbejdet med Lego.
Selvom Future Manufacturers kun har været i gang i ét år, er anekdoterne mange: Topfolk fra større virksomheder har givet sparring som mentorer, adgang til at låne faciliteter eller endda ladet startups køre en prøveproduktion hos dem. Men hvorfor egentlig?
“Vi oplever en rigtig stor interesse fra de etablerede virksomheder, og der kan være mange årsager til det,” siger Anders Sparre og fortsætter:
“Nogle virksomheder var selv startups eller scaleups for kort tid siden og har en ‘pay it forward’-tænkning. For andre er der noget uddannelse i det for medarbejderne: De holder sig skarpe på, hvad der bliver udviklet af nye produkter derude. Alle virksomheder har jo brug for nye ideer og innovation, og det kan man også få gennem startups. Og så er der selvfølgelig tilfælde, hvor det ender i et kundeforhold eller et partnerskab.”
Om: Future Manufacturers
- Programmet er for startups, der udvikler nye fysiske produkter. Future Manufacturers styrker danske hardware-startups, der er klar til at omdanne deres innovative koncepter og prototyper til produktion.
- Fysisk produktion er en særlig disciplin. Future Manufacturers guider startups gennem trinene på denne rejse – fra valg af materialer og produktforfining til udvikling af bæredygtige forretningsmodeller, sikring af kvalitet, styring af leverandører og navigering i overholdelse af lovgivningen.
- Gennem forløbet får startups et unikt netværk af erfarne rådgivere, mentorer og videnspartnere, der er dedikeret til at hjælpe danske startups med at realisere deres visioner og bevæge sig fra prototype til en succesfuld produktion i fuld skala.
- Programmet udbydes af MADE og DI Produktion i samarbejde med Industriens Fond.
Flere grønne arbejdspladser
Med to kuld startups gennem forløbet er Future Manufacturers godt på vej til at bevise, at startups hurtigere får deres fysiske produkter på markedet, hvis de får den rette hjælp. Og løsningerne har det til fælles, at de har fokus på bæredygtighed.
“For os handler bæredygtig produktion om at hjælpe med at tænke bæredygtighed ind i alle facetter: Fra materialer til produktionsform til at sammensætte forsyningskæder. Det gælder hele vejen rundt, så man også overvejer, hvad der egentlig skal ske med produktet, når det er færdigt med at blive brugt. Tager man det så tilbage og giver det nyt liv, eller hvad gør man?,” forklarer Anders Sparre.
Samtidig er der i programmet fokus på lokal produktion. Ikke kun for at skabe flere danske arbejdspladser inden for produktion, men også fordi det giver startups nogle fordele at have produktionen tæt på, så de kan være tættere på processen og skabe med de mere erfarne producenter.
“Vi hører om, at hvis du bestiller noget hardware i Østen, så får du det, du beder om. Men måske havde du haft god gavn af at have en tættere dialog med en mere kritisk producent, som kunne hjælpe med at få produktet helt i mål, så det blev langt bedre,” siger Anders Sparre og tilføjer:
“Det er ikke et krav, at man skal producere i Danmark, og for nogle af deltagerne giver det bedre mening at producere i udlandet. Men selvom stykprisen kan være dyrere i Danmark, så er de penge ofte givet godt ud for startups, fordi de har brug for at kunne sparre med producenten om blandt andet metoder og materialer og måske lave justeringer i designet. Og så er det er jo i den tidlige fase, man skal lære, om det overhovedet er det rigtige produkt, man er i gang med.”
Ansøgningen til næste kuld af Future Manufacturers er lige nu i fuld gang. Du kan ansøge lige her.