I januar sætter vi fokus på fremtidens arbejdsplads med afsæt i startupøkosystemet
Det danske iværksætterlandskab er efterhånden lige så spraglet og mangfoldigt som det etablerede erhvervsliv.
Det samme er de talenter, der arbejder i økosystemet.
Gennem temaet “Workscape” sætter vi fokus på fremtidens arbejdsliv – blandt andet gennem en række portrætter. Her dykker vi ned i, hvad der har lokket talenterne til startups- og scaleups, hvad der driver dem i lige præcis deres rolle og genbesøger de snoede veje, der er gået forud for i dag.
Klassisk salgsarbejde er for mange stadig noget med fysiske kaffemøder, netværksbegivenheder og jævnlige varme håndtryk med kunden.
Men måske er det en forældet forestilling.
I hvert fald ifølge Nicolai Dam Hansen, kommerciel chef fintech-scaleupet Deel. Han er selv et godt eksempel på en anderledes tilgang. Hver dag arbejder han nemlig remote fra sit hjemmekontor i Dublin som salgschef med ansvar for både Danmark og Finland.
”Da jeg begyndte at arbejde fra Irland af, mødte jeg selvfølgelig lidt skepsis. Folk var ikke vant til videomøder. Men pandemien har gjort, at alle har vænnet sig til, at vi på en halv time kan afklare, om det overhovedet giver mening at have en dialog,” indleder han.
I 2019 flyttede Nicolai til Dublin for at arbejde hos LinkedIn i en lignende stilling, inden han landede hos Deel sidste år. Privat er båndene til Dublin, efter han er blevet lykkeligt gift med irske Arlene.
Derfor har han ingen ambitioner om at flytte fra byen lige foreløbig – på trods af det nordiske ansvar i jobbet.
”Jeg så en mulighed for at ændre måden, man laver salg på i Danmark. Jeg har vel brugt de seneste fem år i Dublin på at forfine den proces,” fortæller Nicolai Dam Hansen.
Nicolai Dam Hansen – Blå Bog
- 35 år
- Uddannet fra Copenhagen Business School
- Gift
- Bosat i Dublin
- Har erfaring fra bl.a. TDC, Okta og LinkedIn.
Hold tingene adskilt
Remotetilværelsen fra Dublin er ikke opstået fra den ene dag til den anden. Den har krævet arbejde og tilvænning, siden pandemien katalyserede en forandring i 2020.
”Det er ikke sådan, at hjemmearbejde altid har været min ting. Jeg tror alle, at vi var lidt chokerede, da pandemien ramte, og jeg tror også, jeg brugte de første to uger på at spille playstation i stedet for at arbejde,” griner Nicolai Dam Hansen.
Måden at arbejde på har krævet en fast rutine og et regelsæt for at opnå samme indstilling som at møde ind på et fysisk kontor.
”For mig handler det meget om rutiner. Jeg sidder aldrig ved spisebordet og jeg skifter tøj, som om jeg skulle på kontoret. I vores lejlighed holder vi vores privatliv på første sal, og så har vi kontor på anden sal. Det er helt bevidst. Det, der har virket for mig, har været at få tingene adskilt,” fortæller Dam Hansen.
Med kollegaer spredt ud over det meste af Europa og kunder i Danmark og Finland handler det om at prioritere tiden og gøre alle de ting, man ellers ville gøre på et fysisk kontor, fortæller Nicolai.
”Jeg arbejder fuldt remote, men har selvfølgelig stadig rejseaktivitet et par dage om måneden. I teamet, er vi er gode til at holde kontakt med hinanden. Sidder jeg og får en øl om fredagen, sender jeg et billeder og siger skål. Styrken er, at alle er remote. Alle er i samme båd.”
Fleksibilitet er kommet for at blive
Da coronapandemien lagde både gader og stræder øde, fik mange øjnene op for at arbejde hjemmefra. Men ifølge en analyse fra Danmarks Statistik er de fleste virksomheder i dag tilbage på niveauet før pandemien for fjernarbejde.
Og det er en fejl, hvis de vil skabe værdi for fremtidens medarbejderens, mener Nicolai.
”Fleksibiliteten er kommet for at blive. Sidste år var min hustru og jeg en måned i Italien og arbejdede derfra. Sådan nogle ting skaber jo en kæmpe værdi for medarbejderne. Så jeg kan personligt godt undre mig, når nogle virksomheder går tilbage til de der rigide regler om at møde ind på kontoret,” forklarer salgschefen.
En almindelig dag
- 6.30 – Kaffe og morgennyhederne samt først kig på mail og Slack
- 7.30 – Transporttid til WeWork
- 8.00 – Møder med kunder, samarbejdspartnere eller kollegaer
- 12.00 – Frokost
- 12.30 – Møder med kunder, samarbejdspartnere eller kollegaer
- 16.00 – Forberede dagen i morgen
- 17.30 – Træning og Sauna
- 19.00 – Sidste kig på Slack og mail inden det er aftensmad og privat tid
Kort til toppen
Selvom hjemmearbejde, fleksibilitet og Slack-fællesskaber de seneste år har været store tendenser inden for det moderne arbejdsliv, er der også en bagside af medaljen.
Særligt når man er ny i en virksomhed, mener Nicolai.
”Normalt sker læringen ved at sidde sammen med sine kolleger. Og der har jeg været nødt til at tvinge mig selv til at komme ud af busken. Særligt da jeg lige var startet, gjorde jeg meget ud af at holde virtuelle kopper kaffer med alle, jeg arbejdede sammen med. Det er sådan nogle ting, man tager for givet på et fysisk kontor.”
Heldigvis er der mange fordele ved at arbejde i et scaleup.
”De store forskelle mærker jeg ved, at processer for alting ikke er lige så tegnet op, som de er i de store virksomheder. Det giver en mulighed for at påvirke den og meget hurtigt ligne en rockstjerne, fordi man kan optimere den måde, tingene bliver gjort på. Omvendt kan det jo også få en til at tænke: Åhhh, hvad gør jeg nu, vi har ikke prøvet det her før?” Forklarer Nicolai Dam Hansen.
Som med alt andet handler forskellen mellem startups og corporates meget om, hvad man personligt bedst kan lide. Lidt ligesom om man kan lide at arbejde remote eller ej.
”Jeg synes, det er fedt. Der er ikke så langt til toppen. Jeg kan skrive direkte til vores co-founder og vores CEOCEO betyder Chief Executive Officer og er den øverste leder i en virksomhed, ansvarlig for den overordnede strategi og ledelse. CEO’en rapporterer normalt ti... More hopper med på mine kald. Så jeg kan klart bedre lide det. Men det er – som med alt andet – nok også et temperamentsspørgsmål.”