You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Fra studieopgave på Bali til millioninvestering: Ugens Startup skaffer andre virksomheder kapital uden at skulle i banken

Fintech-værktøjet fra startuppet Fellow Pay tog sine spæde skridt på en arbejdsferie på Bali – hvor stifterne også fik tid til at kigge nærmere på den frodige ø.
Fellow Pay gør det nemt og fleksibelt for små virksomheder at få betaling for deres faktura med det samme. Samtidig vil de være en service for modtageren af fakturaen, som kan forlænge sin betalingsfrist.

Selvom den store aftale er underskrevet, kommer pengene først om 60 dage eller måske endda 90 dage. Men hvad gør man i mellemtiden som iværksætter, når arbejdet skal leveres, mens der ikke er penge på kontoen?

Lange betalingsfrister kan være en dræber for startups. Og det er netop hvad startuppet Fellow Pay vil afhjælpe med finansiering til små- og mellemstore virksomheder på baggrund af deres udstedte fakturaer:

”Når SMV’er bøvler med lange betalingsfrister på 2-3 måneder eller længere, så kan vi komme med pengene med det samme – og så er det os der venter på betalingen mod et lille gebyr. Det er med til at give SMV’erne muligheden for at vækste ved at få pengene ind tidligere,” forklarer Christian Thisted, som er medstifter af Fellow Pay.

I starten af 2021 lancerede de løsningen for de første kunder, som i dag kan få betaling for en udstedt faktura meget hurtigt.

”Brugeren går ind på vores hjemmeside og uploader fakturaen sammen med nogle få andre informationer. Derefter foretager vi et kreditcheck af fakturamodtageren med det samme, og vores standardaftale sendes ud til begge parter – både udsteder og modtager af fakturaen – som skal skrive under på aftalen. Typisk er det hele klaret indenfor en time, men det hurtigste vi har gjort det på er 11 minutter,” fortæller Christian Thisted.

De to stiftere, Christian Thisted på 27 år og Jacob Vorsø på 31 år, mødte hinanden på Aarhus Universitet. I april 2020 valgte de to unge founders at hyre CEO Chris Pedersen (til venstre), som kom ind med erfaring og viden fra en lang karriere i bank- og investeringsverdenen.

Fra Herning til Bali

To af stifterne bag Fellow Pay mødte hinanden, da de læste Business Development Engineering på Campus i Herning under Aarhus Universitet. Et iværksætter-orienteret studie, hvor man på hvert semester kan arbejde på sin egen virksomhed.

De to vidste, at de ville lave noget sammen, og de blev begge optaget på Aarhus Universitet’s Dual Career forløb, som har til formål at støtte iværksættere med at få studie og virksomhed til at lykkes på samme tid. Men det var først for fire år siden, da de skulle i gang med bachelor-opgaven, at modellen for mere fleksibel finansiering opstod.

Faktisk kom ideen direkte fra den tredje medstifter Lars Andersen, som er erhvervsjurist. Han havde nemlig selv stået med en kunde, der havde brug for fleksibel finansiering. Her havde han fundet frem til en model, der skulle fungere som et alternativ til banklån og de løsninger til fakturasalg (såkaldt factoring), der allerede findes i markedet.

Udfordringen var bare, at der var en masse papirarbejde i modellen. Så for at finde ud af, om ideen kunne digitaliseres, automatiseres og skaleres, valgte Christian og Jacob og bruge deres bachelor-projekt på 6. semester af studiet til at afprøve ideen.

”Kunne det her automatiseres og dermed gøres skalerbart, så var der en forretningscase. Og vi ville for alvor give det et forsøg, så vi fik studiegruppen på fem mand med på at sige deres lejligheder op, og så rejste vi til Bali, hvor vi indlogerede os i en co-living villa – hvor vi kunne skrive intensivt på projektet og bygge prototypen, mens vi besteg vulkaner i weekenden,” fortæller Chrisitan Thisted.

Arbejdet på Bali gav gruppen gode karakterer, men det blev også fundamentet for de to stifteres videre arbejde med Fellow Pay. Da de vendte hjem til Danmark i sommeren 2018 flyttede de til København, indlogerede sig hos Copenhagen Fintech Lab og gik all-in på Fellow Pay.

Et værktøj for både afsender og modtager

Der findes andre løsninger i markedet til at få penge for fakturaen med det samme – såkaldt factoring. Men med sin nye model afdækker Fellow Pay risikoen på en ny måde, og det gør dem i stand til at tilbyde en høj grad af fleksibilitet: Kunderne får pengene for deres faktura hurtigt og til et fast gebyr på 3,75 procent. Virksomheden bestemmer selv, hvilke fakturaer de vil have finansieret hos Fellow Pay – også selvom kunden er ny eller kommer fra udlandet, hvilket for mere klassiske factoring-udbydere kan være en udfordring.

Samtidig ser Fellow Pay ikke kun sig selv som en service, der kan bruges af virksomheder med brug for likviditet her og nu. De vil også være en service for modtageren af fakturaen, hvis de gerne vil forlænge betalingsfristen. Derfor kan udsteder og modtager af en faktura også selv vælge, hvem der skal betale Fellow Pay-gebyret – eller om det skal deles mellem begge parter.

”Vi tænker ikke kun på virksomhederne, der skal bruge pengene nu – men også deres kunde, som måske gerne vil have en lang betalingsfrist. Selvom fakturaen er udstedt med 30 dages betalingsfrist, så kan modtageren forlænge til 90 dage ved os. Så både afsender og modtager af fakturaen er glade, og det er virkelig vigtigt for vores model,” siger Christian Thisted.

Fellow Pay var tæt på at lande et samarbejde med en stor bank i slutningen af 2019. Men så ramte corona, og da projektet blev stoppet, valgte Fellow Pay i stedet at rejse penge hos private investorer.

Finansiering for et trecifret millionbeløb

Fellow Pay kunne inden sommerferien løfte sløret for en investering på 2,5 mio. kroner til vækst, og i alt har startuppet rejst 18,5 mio. kroner på pre-seed stadiet.

Forretningen er da også godt på vej til at få luft under vingerne – særligt efter at Fellow Pay tidligere på året åbnede op for finansiering af internationale fakturaer på tværs af landegrænser.

”Vi har finansieret et to-cifret millionbeløb nu, og vi forventer at nå et trecifret millionbeløb inden for det næste år,” vurderer Christian Thisted.

Indtil videre har kunder i ni forskellige lande fundet vej til løsningen, og Fellow Pay har særligt fået stor interesse fra England. Herfra fik medstifteren da også for nyligt en tilbagemelding fra en af de britiske kunder, som mindede ham om, hvad det er de gerne vil opnå med løsningen:

”Kunden bad mig om at tage et kig på sin nye kunde, og om det var noget, vi kunne finansiere. Finansieringen ville nemlig være grundlag for den større kontrakt, har var ved at forhandle. Og det er jo derfor, vi gør det – det er det, der giver det største kick: Når når man ser beskeder fra kunderne, der fortæller, at de har nye muligheder og vækster hurtigere, fordi de får pengene ind så lang tid før.”

UGENS STARTUP: