You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Worksome, freelance, dagengereform

Freelance-platform: Dagpengereformen viser, at systemet trods alt lytter

Den danske freelanceplatform Worksome arbejder for at forbedre platformsøkonomiens vilkår. Som medlem af regeringens Ekspertpanel for Platformsøkonomi byder Worksome den nye dagpengereform velkommen.

En aftale om en ny dagpengereform er faldet på plads. En længe ventet ændring for det stigende antal freelancere, iværksættere, selvstændige og såkaldte kombinatører i Danmark.

Reformen afspejler, at der er en vilje i regeringen til at lytte til det nye arbejdsmarked og de spillere, der her gør sig gældende, siger stifter af freelanceplatformen Worksome, Mathias Linnemann.

“Grundlæggende er der mange gode ting i reformen. Førhen skulle man som arbejdstager beslutte, om man var selvstændig eller lønmodtager. Det fjerner man nu. Man blevet enig om, at arbejde er arbejde, og det er godt. Det fjerner en væsentlig barriere for mange, som har haft lyst til at melde sig ind i freelanceøkonomien,” siger han.

“Der er blevet bygget en meget bedre bro mellem arbejdsløse og arbejdsmarkedet.”

Efter planen skal reglerne træde i kraft 1. juli. Det betyder, at fremover vil alle arbejdsindkomster kunne lægges sammen, hvor det førhen var vanskeligt for selvstændige, iværksættere og freelancere at opnå samme dækning som lønmodtagere, hvis de mistede deres job. Derudover vil det blive lettere for selvstændige at dokumentere ophør af virksomhed, ligesom det bliver muligt at starte virksomhed på dagpenge og fortsætte hobbyvirksomhed i perioden.

Læs også: Dagpengereform favner fremtidens arbejdsmarked

“Det er blevet mere simpelt, hvordan, hvornår og hvor mange dagpenge, man optjener, og den fælles indberetning gør det mere transparent. Der er blevet bygget en meget bedre bro mellem arbejdsløse og arbejdsmarkedet, da gråzonerne for at oprette virksomhed er blevet mere tydelige,” siger Mathias Linnemann og fortsætter:

“Det er fremragende, at vi nu får tilpasset dagpengereglerne til at imødekomme det store og globale skifte mod freelanceøkonomien, og vi tror på at ændringerne vil få endnu flere danskere til at springe mod en mere fleksibel hverdag som freelancer. Til gavn for den enkelte, men også for virksomhederne, som pludselig kan få bedre adgang til kompetencer som ellers har været svære at tiltrække, som eksempelvis digital kompetencer.”

Ekspertpanel mødtes efter reformen

Mathias Linnemann sidder i Ekspertpanel for Platformsøkonomi, som er nedsat af Akademikerne og HK i anledning af regeringens Disruptionråd. Ekspertpanelet mødtes dagen efter, dagpengeaftalen faldt på plads med blandt andre Margrethe Vestager.

“Vi drøftede, hvad platforme har af potentiale for at disrupte den eksisterende økonomi på arbejdsmarkedet. Det er en hurtigere tilgang til jobs og arbejdskraft, som er mere dynamisk og kompleks, og vi skal sørge for, at der kan blive vedligeholdt en sund konkurrence på arbejdsmarkedet,” fortæller Mathias Linnemann og tilføjer:

“Aftalen om den nye dagpengereform afspejler en retning, som samfundet er nødt til at tage stilling til. Platforms- og deleøkonomien er voksende, og reformen er både en fordel for arbejdsgivere og arbejdstagere,” siger Mathias Linnemann.

En opsang til regeringen

Et andet område, som de diskuterer i panelet, er det skattetekniske aspekt; hvornår og hvordan man indberetter, og hvem der har ansvaret.

“Der findes ikke nogen best practice endnu. Derfor er vores opsang til regeringen, at der skal findes en løsning, der gør det nemt at dele data med Skat,” siger Mathias Linnemann.

Men det er ikke så let igen.

“Disruption skaber i politisk øjemed stor bølgegang. Man taler om dele- og platformsøkonomien som én økonomisk model, men når man træder inden for, er der gigantisk forskel på platformene og tjenesterne,” siger Mathias Linnemann og uddyber:

“Eksempelvis er der stor forskel på Airbnb og Worksome. Man kan derfor ikke skære alle over en kam, og der ligger nogle udfordringer i forhold til at sikre fair og gode rettigheder for alle, som arbejder atypisk. Men dagpengereformen er et skridt på vejen, og viser at systemet trods alt lytter til os.”

UGENS STARTUP: