Ved at turde satse, når andre går i dvale, har nogle startups skabt nye digitale forretningsområder, der også er relevante, når Covid-19 ikke længere plager hele verden.
De historiske hjælpepakker er snart fortid, og mens mange startups slikker sårene efter måneders nedlukning, så omstiller andre startups til en ny virkelighed, hvor krisen har skabt positive forandringer i deres forretning for altid.
Vi har talt med tre startups, der har brugt krisen til at skabe et nyt, digitalt forretningsben af permanente løsninger.
Corti: En krise kan bekræfte et langsigtet behov
Sammen med tre andre medstiftere startede Andreas Cleve virksomheden Corti tilbage i 2016. Med en teknologi, som de fleste kender fra Apples Siri og Amazons Alexa, har Corti bygget en platform, der ved hjælp af stemmegenkendelse er i stand til at assistere sundhedspersonale, når de skal identificere en patients symptomer for at stille en diagnose.
”Vi stiftede Corti med en teori om, at flere og flere mennesker vil søge lægekonsultationer gennem digitale medier i fremtiden,” forklarer Andreas Cleve, der er direktør i Corti.
Ikke alene har Covid-19-krisen været med til at bekræfte den tese, den har også skabt et behov for et nyt produkt blandt Cortis kunder.
For normalt vil Cortis produkt og løsning lede efter bestemte symptomer og beskrivelser af akutte livstruende sygdomme som hjertestop og blodpropper. Men Covid-19 har ændret, hvad der er normalt, og ved et møde med amerikanske kunder i starten af marts blev dagsordenen ryddet for at rette fokus mod det stigende antal tilfælde af Covid-19, som var rullet ind over Europa.
”Blandt vores kunder er det norditalienske ambulancekorps i Lombardiet, og hos mange af disse kunder har vores digitale assistent lyttet til en række opkald tidligt i den globale epidemi. Særligt vores samarbejdspartnere i Seattle i USA var også gode til at følge patienterne fra de kontaktede deres læge til de blev diagnosticeret med Covid-19. Derfor havde vi en stor streng af data, vi kunne træne vores algoritme med ret tidligt under epidemien,” siger Andreas Cleve.
Cortis Covid-19-algoritme differentierer imellem patienter, der har høj risiko for at være smittet med Covid-19, og dem som er lav-risiko. Det gør den ved at lytte på den måde, de beskriver deres bekymring for Covid-19 og deres symptomer.
Det er et dybt neuralt netværk, så Andreas Cleve kan ikke med sikkerhed sige, hvad den slår ned på, men Corti’s teknologi er bygget til at kunne analysere på alt fra talehastighed, stemmeføring, køn, dialekt, alder, vejrtrækning til beskrivelse af symptomer og generel fysisk helbred.
Valideret på rekordtid
Når man skal sælge til sundhedssektoren, så tager det normalt lang tid, når både forskning, kliniske tests og udvikling løber forud. Men under en krise som Covid-19 er der som nævnt ikke længere noget, der hedder ’normalt’. Corti validerede deres nye algoritme på blot tre uger.
Det er ikke alene godt for Covid-19-patienter, men det er også et stærkt signal fra Corti til fremtidige kunder og samarbejdspartnere.
”De første modeller, vi byggede, tog jo mange, mange måneder at validere. Så det er et stort skridt for os, at vi kan bevise, at vi er i stand til at validere vores algoritme på blot tre uger. Telemedicin er fremtiden, og mange læge-patient samtaler vil foregå via teknologiske platforme, og der vil vi gerne være med til at sikre, at kvaliteten er lige så høj – eller endnu højere – som ved det fysiske møde,” siger Andreas Cleve.

Tre måneder efter deres møde med amerikanske partnere har Corti nu en ny ’skill’ i deres AI-værktøj. Den er i fuld produktion i USA og bruges i skrivende stund af akut og præhospitalsindsatsen i flere delstater.
”Vi ved ikke, om Covid-19 vil blusse op igen, men vi er overbeviste om, at vi kan bruge den data og de læringer, vi har gjort os, til at prædiktere risikoen for en lang række andre patienter, som i fremtiden kan blive ramt af andre luftvejssygdomme såsom SARS og KOL – og derved gøre en forskel for de mange,” siger Andreas Cleve.
Corti var i stand til at rykke hurtigt, fordi flere partnere stolede på deres løsning og ser Corti som en troværdig partner. I dag har virksomheden et stærkt partnerskab med verdens største udbyder af medicinske protokoller, Priority Dispatch, der laver spørgevejledninger for sygeplejersker, når de modtager patienter.
Traede: Nye tider føder nye koncepter
I startuppet Traede mærkede stifter Christopher Heilmann også, hvordan epidemien vendte op og ned på virksomheden og forholdet til kunder og leverandører.
Traede er en digital platform, der forbinder modebrands med detailkunder, og ligesom de fleste andre brancher er mode og livsstils-branchen også under et enormt pres. Brands kan ikke afsætte varer mens modeshows og messer aflyses på stribe.
“Den umiddelbare løsning var at sende de fleste kolleger hjem og gøre brug af regeringens hjælpepakker. Men vi begyndte at se muligheder i den stigende efterspørgsel på digitale løsninger,” siger Christopher Heilman.

Traede udviklede hurtigt et nyt koncept, ‘dropshopping’, sammen med et par af deres kunder. Med det nye koncept kan kunder risikofrit sælge varer uden at skulle bestille dem hjem først, og brands får solgt varerne.
“Målsætningen var at finde en win-win-løsning for både brand og butik. Det er lykkedes at skære et led fra, minimerer den fysiske kontakt, og gøre dialogen digital,” siger Christopher Heilman.
Fra en MVP direkte til en anden
Dropshopping gik fra ide til virkelighed på blot top uger, og løsningen kører på samme måde som den MVP (minimum viable product), de lancerede i slutningen af marts.
“Man skal ikke være bange for at køre en færdig MVP-løsning ud i verden. Hvis produktet virker, og det kan testes af, og så fortsat fungerer, så er der ikke nogen grund til at skulle enten holde igen, til man er “helt færdig” med produktet, eller fortsætte med at bygge og optimere på det, når man får mere værdi ved at bygge noget nyt,” siger Christopher Heilman.
Det nye, der skulle komme efter ‘dropshopping’, blev for alvor Traedes gennembrud under Covid-19 krisen.
Modebranchens vigtigste pejlemærker, de famøse modemesser og modeshows, er blevet aflyst på stribe. I stedet arbejder store internationale modehuse som Hérmes, Dior og Chanel og etablerede modemesser på højtryk på digitale tiltag, som skal give indkøbere en tilsvarende oplevelse til, hvad de er vant til fra de fysiske showrooms og messer.
Sammen med den danske modeuge, CIFF og Revolver indledte Traede et samarbejde for at hjælpe brands og butikker med at få samme oplevelse – bare online – for at supplere fremtidens modeuger.
“Vi fandt hurtigt frem til, at et virtuelt showroom og digital lookbook kunne løse flere af de udfordringer både brands og messer stod med. Det åbner samtidig op for flere muligheder og større tilgængelighed for nye kunder, der nemt kan deltage uden at være til stede fysisk,” siger Christopher Heilman.
På blot fire dage gik teamet fra ide til MVP, og i løbet af en måned stod Traede med et færdig, virtuelt produkt klar til kunderne, der nu vrimler til platformen.
For at følge den store efterspørgsel måtte Christopher Heilmann ansætte tre nye medarbejdere under Covid-19-krisen. Et noget andet scenarie end det, der ventede umiddelbart før de begyndte at skabe de rigtige partnerskaber.
CPH Nanosystems: Hvad gør man, når andre lukker ned?
I DTU Science Park stod CPH Nanosystems med en række udfordringer. Virksomhedens direkte salg i Danmark var gået i stå, da alle kunderne var sendt hjem fra laboratorier, universiteter og gymnasier. De kommercielle aftaler til europæisk udrulning med en stor distributør blev udskudt, da hele Tyskland lukkede ned og direktør og stifter Emil Højlund-Nielsen havde givet medarbejdere håndslag på, at ingen skulle afskediges.
DTU-startuppet har udviklet en højteknologisk løsning, der kan måle på alle typer væsker og hjælpe kunder med at lave eksempelvis kvalitetskontrol på deres produkter. Med Covid-19 opstod der en længe ventet mulighed for Emil Højlund-Nielsen.
”Jeg havde længe gået og tænkt over, hvordan vi kunne rykke vores teknologiske platform fra simple laboratorietests til et nyt niveau, som for os ville være at lave diagnostiske produkter. Vi havde dog manglet muligheden til at gå den vej. Med Covid-19 stod vi pludselig med et hul i kalenderen og ledig kapacitet, som kunne bruges til at lave et nyt produkt. Med vores platform til decentrale tests virkede det oplagt at gå efter at teste for Covid-19,” siger Emil Højlund-Nielsen.
Men teamet manglede finansiering for at søsætte det nye produkt. Da investorernes pengekasser var frosset fast, måtte Emil Højlund-Nielsen kigge sig om efter en alternativ finansieringsmodel.
”Vi fik hurtigt godkendelse fra vores eksisterende investorer og bestyrelse til at søge finansiering gennem crowdfunding. På fire uger rejste vi 400.000 kroner, og vi har sat gang i udviklingen af vores tests, der skal give svar på blot fem minutter,” siger Emil Højlund-Nielsen.
Han forventer, at testkittet er klar i det første kvartal af 2021.
”Vores løsning er særdeles relevant ved en eventuel 2. og 3. bølge af Covid-19. Men selv om virussen bliver slået helt ned, så har vi nu taget springet til at udvikle en generel platform til patogener, som i fremtiden også kan anvendes til at teste for en lang række andre sygdomme via spektrofotometer og en applikation,” siger Emil Højlund-Nielsen.
Hvad kan vi lære?
Ved at turde satse, når andre går i dvale, har nogle startups skabt nye forretningsområder, der også er relevante når Covid-19 ikke længere plager hele verden. Af de modige iværksætter kan vi lære, at:
Partnerskaber er vejen til at lykkes – også i en krisetid.
Hastighed, viden og data er væsentlige parametre.
Se muligheder i det digitale og alternative fundingkilder.
Udnyt ledig tid til at lave det, du altid har drømt om.