You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Fremtidens løsninger: Mød startupsene, der brugertester gennem Roskilde Festivals startuprogram

I år deltager endnu flere startups deltager end tidligere i Roskilde Festivals startupinitiativ, Det Cirkulære Laboratorium. Her tester de unge og grønne virksomheder (tech-)løsninger af i fællesskab med de måske mest positive testpersoner, man kan opdrive: festivalgæster.

Roskilde Festival er de seneste år blevet meget mere end musik, øl og orange feeling. For gennem lanceringen af startupinitiativet Det Cirkulære Laboratorium har Nordens største musikfestival agerer nu også testplatform for mange spirende iværksættere med bæredygtige løsninger.

Læs også: Roskilde Festival skruer op for ambitionerne: Startupinitiativ får »mere muskelkraft«

I år tester og udvikler over 40 startups deres produkt gennem interaktionen med de over 130.000 glade festivalgæster på årets Roskilde Festival. Her får de unge og grønne virksomheder gylden chance for at få indsigt i alt fra brugeradfærd og behov til ønskede features og udfordringer. Alt sammen data og viden, de efterfølgende kan arbejde videre med på vækstrejsen.

Laden hvor mange er Det Cirkulære Laboratoriums startups holder til

En af de udvalgte deltagere er tech-startuppet Monto; en digital udlejningsplatform, hvor man kan leje ting, man ikke står og skal bruge hverdag – fx en boremaskine, en hoppeborg eller måske en særlig trailer. Målet er en mere bæredygtig fremtid med bedre udnyttelse af de ressourcer, vi har tilgængelige og der er feedback fra festivalens gæster guld værd.

”For det første kommer jeg i dialog med nogle brugere, som er positive og konstruktivt indstillet. Men samtidig kommer vi også et spadestik dybere ned ift. deres vaner, behov og bekymringer, når de prøver appen, end man måske ellers ville have gjort med et almindeligt spørgeskema eller lignende. Det er meget værd for et startup som Monto,” forklarer Pernille Lydia Søren, stifter af Monto.

I dag foregår meget lignende udlejning ofte gennem lukkede facebookgrupper. Men siden monto-appen gik i luften sidste år, har den i dag allerede omkring 10.000 downloads. Det tal vil Pernille Lydia Sørensen gerne fordoble i år. Og hun håber forløbet i Det Cirkulære Laboratorium vil være med til at bane vejen.

”Indtil videre har vi faktisk kun gået gode tilbagemeldinger. Så jeg håber meget, at vi har plantet et frø hos brugerne omkring, hvad kan man egentlig udleje. Altså at det måske er sjovt at leje et vildmarksbad til en julefrokost eller en popcornmaskine til en filmaften. Drømmen er, at folk rykker sig fra de her kortvarige behov og bruger appen til også at kredse om tilværelsen,” forklarer hun.

Pernille Lydia Søren stifter af Monto

Kan dine krydderurter oplade din telefon?

Da vi besøger Det Cirkulære Laboratorium, sværmer der særligt festivalgæster omkring en stand med, hvad der (tilsyneladende) ligner potteplanter. Men det er det ikke. I hvert fald ikke kun.

For greentech-startuppet Althera Solutions fra Aalborg Universitet udvikler nemlig produkter, der gør grøn strømproduktion mere tilgængeligt for dem, der bor i mindre boligforhold. I første omgang arbejder de med en kombination af solceller og potteskjulere, der via solens stråler i en vindueskarm fx kan oplade en mobiltelefon op til fire gange.

”Gennem vores inkubator (på Aalborg Universitet, red.) har vi fået gennembanket, at validering er det vigtigste overhovedet. Og til det formål findes der jo ikke et bedre sted end Roskilde, hvor folk er så positive og mange gæster allerede tænker i bæredygtighed. Så når vi forklarer, at vi bruger solenergi, lyser manges øjne op,” griner Amin Medouri, medstifter af Althera Solutions.

Iværksætterne Amin, Nicolai og Nicklas fra AAU er stadig i den spæde fase af startuprejsen, og derfor har de mange løsninger oppe at vende. Bl.a. kigger de også mod løsninger med varmeveksling, som kunne udnytte det danske klima, hvor der som regel er koldt udenfor og varmt indenfor.

Men indtil videre handlere det bare om at suge feedbacken til sig, inden de skal tilbage til tegnebrættet.

”Vi er så tidligt på vores rejse, at vi tager imod alt. Vi har særligt været interesseret i at få at vide, om det overhovedet mening – altså om det bliver for gadgety, om folk i virkeligheden bare vil have noget pænt. Der synes jeg, vi har fået rigtig god respons,” fortæller Amin

To af stifterne bag Althera Solutions

Bliv gartner på din altan

Går man lidt videre i laden, hvor det Cirkulære Laboratorium holder til, finder man en mand, der ikke ligner de andre iværksættere. Han ligner faktisk mere en landmand med grønne fingre end en stifter af et tech-startup.

Og måske er Mathieu Balliot begge ting. Han har nemlig startupet NordicGrow; en app- og censorteknologi, der vil styrker alle i rejsen mod selvbæredygtighed ved at gøre selv de mindste haveprojekter til en god oplevelse.

”NordicGrow fungerer sådan, at du sætter vores censor i jorden, du planter i, og i løbet af 24 timer får du en masse indsigt omkring sollys, nærringsstofer etc. En profil af din ’have’, om du vil. Jeg bruger selv løsningen på min altan – det er den eneste plads, jeg har,” smiler Mathieu Bulliot, der oprindeligt er uddannet robotingeniør fra Frankrig.

Ambitionen med appen og censoren er, at brugerne aldrig mister overblikket, men altid kan sørge for, at planterne og jorden er sund og rask. Samtidig hjælper teknologien med indsigt i, hvad man kan dyrke hjemme hos netop den pågældende og at få lavet haveplan, der skaber et overblik.

”Da jeg selv begyndte at dyrke havearbejde, søgte jeg meget information, men fandt altid noget med en fyr fra Californien, der (selvfølgelig) havde let ved at få alt til at spire. Derfor begyndte jeg at udvikle en løsning, der kunne få flere til at lykkes med at gro ting i deres eget klima – selv på de mindste arealer som en lille altan eller en vindueskarm,” fortæller den franske iværksætter.

I dag har NordicGrow omkring 100 brugere. Men de håber inden for de næste par på at mangedoble det tal. Til det formål er Roskilde Festivals gæster en god indikation af, hvad grønne brugere reelt søger fra løsning.

”Det har været vildt interessant at se, hvor mange gæster, der allerede er i gang med gro ting. Men en af de største overraskelser, at så mange flere mænd end kvinder er viser interesse for havearbejde. Den indsigt tager vi med videre,” griner Mathieu Bulliot.

Mathieu Bulliot

Gratis magasin:
Få "The Danish Startup Bible 2024" i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY