This post is also available in: English
De seneste tre år har lært os at håndtere kriser af hidtil ukendte dimensioner. Virksomheder har været tvunget ud i tilpasningsøvelser som aldrig før. Først kom en pandemi, som hurtigt blev fulgt af en forsyningskrise. Så kom en krig i Europa, og nu toppes listen med uforudsigelige renter. Det er et bumlet landskab, som på ingen måde minder om en lige motorvej.
Der er med andre ord mange komponenter i spil, når virksomheder, særligt vækstvirksomheder, skal have optimale udviklingsbetingelser. Udvikling kan nemlig både betyde op- og nedskalering – med meget kort varsel. Omstillingsevnen er blevet en naturlig del af business mindsettet, og derfor hitter de fleksible kontorhoteller mere end nogensinde før. Også blandt beboerne som ikke er startups og scaleups.
”Om tre måneder kan vi blive ramt af noget, vi ikke engang kan stave til i dag. Derfor har vi også i løbet af de sidste få år set en tendens til, at flere og flere større tech-virksomheder rykker ind i vores kontorhoteller. Det er typisk virksomheder med 25-50 ansatte. De ved ikke, om de er 75 om halvandet år, om de stadig er 50, eller om de har været nødt til at sende halvdelen hjem. Derfor er de nødt til at kigge på de ting, de rent faktisk kan kontrollere, f.eks. lejeudgifterne. Dagens virksomheder vil ikke forpligtes af standardlejekontrakter med lange opsigelser. De skal kunne tilpasse sig med ugers varsel.”
Sådan lyder vurderingen fra Ulf Gaardsted, som driver fem kontorhoteller i Aarhus og København. Han ser dagligt, hvordan virksomheder har gavn af de fleksible rammer, som både kan skaleres op og ned efter behov. Kontrakterne kan opsiges med kort varsel, og lejemålene er inklusiv inventar.
Lækre faciliteter tiltrækker fremtidens talentmasse
De sidste års turbulens har gjort hjemmearbejdspladser til hvermandseje, men det er ikke dét, de nye talenter kigger efter, når de søger udfordringer. De sætter i højere og højere grad krav til kultur og faciliteter: Arbejdspladsen skal tilbyde et fællesskab og en identitet, man gerne vil være en del af. Sublim beliggenhed, lækre faciliteter, kollegialt samvær og spændende fællesskaber har indflydelse på arbejdsglæden og produktiviteten, og det kræver en ny kontorstrategi.
”Med kontorhoteller får virksomhederne en ultrafleksibel løsning uden besvær, og medarbejderne får adgang til langt bedre faciliteter, end det ville være muligt, hvis de sad i deres eget 50-mands-kontor,” siger Ulf Gaardsted og fortsætter:
”Vi tilbyder nogle æstetisk præsentable rammer, som gør det virkelig lækkert at gå på arbejde. Derudover er serviceniveauet både højt, varmt og personligt. Man kan godt sige, at vi yder jysk service, uanset hvor i landet vi opererer. Derudover er det vigtigt for virksomhederne at kunne tilbyde medarbejderne et attraktivt fælleskab – og det giver kontorhotellet jo i en bredere forstand. Man møder spændende folk ved kaffestationen, vi har lækker kantineordning, og vi arrangerer events og fredagsbarer.”
Om Companyons
- 5 kontorhoteller i Aarhus C, Aarhus Ø, Nordhavn og Vesterport i København på i alt +10.000 m2
- Ca. 800 arbejdspladser fordelt på 150-175 virksomheder – fra freelancere til børsnoterede virksomheder.
- Læs mere på www.companyons.dk
Kontorhoteller taler ind i en all inclusive-trend
Der er lukkede kontorer, større kontorsuiter og åbne co-working zoner. Der er mødelokaler, stillerum og telefonbokse. Der er lækre step-out-areas med lounges og caféområder, og så er der atmosfære og daglig forkælelse.
Det er tydeligt, at virksomhederne hellere vil bruge tiden på at vækste deres virksomhed og skabe glade og loyale kunder end på at sørge for rengøring, kantineordning og ejendomsservice.
Tendensen følger en megatrend i samfundet: Vi er generelt blevet mere opmærksomme på, hvordan vi bruger vores tid. Convenience er afgørende, og vi køber os i højere grad til serviceydelser, som kan gøre hverdagen nemmere – og som vi kan tænde og slukke for, når vores behov ændrer sig.
”Som kontorhotel er vi ikke kun et agilt alternativ til uopsigelige lejekontrakter eller for få eller for mange skriveborde. Vi fjerner også følelsen af aldrig at nå det hele og bruge tiden på det forkerte. Vi får folk til at sænke skuldrene. Der er altid fyldt op – om det så gælder i kopirummet, minibaren eller parfumebeholdningen på det lækre badeværelse. Vi tager godt imod virksomhedernes gæster og klarer også alt vedrørende forplejning. På den måde kan virksomhederne holde fuldt fokus på deres kerneforretning,” siger Ulf Gaardsted.
4 trends for fremtidens kontor
Fleksibilitet hitter
Vi ser alle værdien af hurtigt at kunne vælge til og fra i alle aspekter af det moderne liv. Nu har CEO’s og CFO’s også fået øjnene op for, at et traditionelt kontorlejemål kan blive en klods om benet. Det kan gavne både bundlinje, trivsel og innovation at placere udviklingsteams, projektgrupper og andre funktioner for sig selv i en kortere eller længere periode – både for at skabe et nyt rum til en ny proces og for at understøtte en stærkere kultur i et team, der skal rystes sammen.
Diversitet bliver definerende
De unge ser verden på en ny måde, og det stiller krav til, hvordan vi indretter og anskuer arbejdspladsen. Et kontor skal ikke længere kun være en praktisk arbejdsplads med endeløse rækker af hæve-sænke-borde. Det skal inspirere og danne rammen om det gode møde mellem medarbejdere med forskellige baggrunde og behov. Det skal være et sted, man har lyst til at tage hen og har lyst til at blive.
Fællesskabet er limen
Vi har tilbragt rigelig tid på hjemmekontoret og i køkkenalrummet.
Det er alligevel federe at mødes med kollegaerne. Den umiddelbare sparring og det stærke kollegaskab trives bedst i fællesskab med andre – og det gør en virksomheds kultur også.
Fokus på core-business
Det giver mening at fokusere på det, der skaber umiddelbar værdi for virksomhedens produkt og kunder – mens alt det praktiske bøvl overlades til andre.