Ålegræs er måske ikke det mest sexede i verden på papiret, men det er ikke desto mindre utroligt vigtigt for et godt havmiljø. Samtidig er ålegræs noget, vi har mistet størstedelen af i Danmark. Faktisk er 70-90 procent af ålegræsset forsvundet i løbet af de sidste 100 år.
Det vil en startup-virksomhed i Odense gøre noget ved med deres nye opfindelse; et fartøj til automatisk udplantning af ålegræs på havbunden. Fartøjet er allerede afprøvet, og skaberen er godt tilfreds.
“Vi har udviklet fartøjets udplantningsteknologi og vi er lykkedes med at bygge en skalerbar prototype. Teknologien virker, og de første ålegræsstiklinger er allerede blevet plantet automatisk. De står lige nu smukt og velforankrede ved Bregnør i Odense Fjord”, fortæller Morten Thomsen, stifter af virksomheden Zostera-Marina i en pressemeddelelse.
Indtil nu er udplantning af ålegræs blevet gjort manuelt, hvor hver enkelt stikling skulle plantes, hvilket har betydet, at man kunne plante 2-5 hektar ålegræs pr. sæson. Når det gøres automatisk med Zostera-Marinas fartøj, kan man sætte fart på processen og plante hele 100 hektar pr. sæson.
Vigtigt for økosystemet
Zostera Marina er, udover startup-virksomheden, også den latinske betegnelse for det vigtige ålegræs. Planten sikrer både biodiversitet, beskytter havbunden og optager store mængder kvælstof og fosfor.
Professor Mogens Flindt leder et forskerteam fra Biologisk Institut på Syddansk Universitet, der samarbejder med Zostera-Marina om testforsøg med deres opfindelse. Han deler sin viden omkring vigtigheden af ålegræsset i Danmarks have.
“Ålegræs er ikke det eneste tiltag, vores farvande har brug for, men uden ålegræs får vi under ingen omstændigheder god, økologisk vandtilstand, da planten yder så mange vigtige tjenester for økosystemet. I den sammenhæng kan Zostera-Marinas teknologi få stor positiv betydning for den marine naturgenopretning, fordi udplantningerne kan foretages mere effektivt og strategisk optimalt,” siger Professor Mogens Flindt.
Forskerteamet er, i sammenligning med den eksisterende manuelle metode, kommet frem til, at Zostera-Marinas udplantningsmetode demonstrerer en overlevelse og vækst af ålegræsset, som er fem gange højere. Altså er denne nye metode ikke kun betydeligt hurtigere, men den er også mere effektiv ift. overlevelse af planten.
Zostera-Marina har en skalerbar prototype af fartøjet klar, men er fortsat på udkig efter en investor eller partner, der vil hjælpe dem med projektet. De har en mulighed for støtte igennem et såkaldt ’fyrtårnsprojekt’ under Miljøstyrelsens MUDP-pulje, som virksomheden har kvalificeret sig til. Dette kræver dog, at den odenseanske startup selv kan komme med egenfinansiering.