You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Fysiske butikker har brug for tech – 7 fede retail-startups fra Danmark

@sebastian

Amazon og Alibaba ved det: De fysiske butikker har brug for tech. Heldigvis finder danske startups også forretningsmuligheder i butikkernes digitalisering. Her kan du lære nogle af de bedste lidt bedre at kende.

Amazon og Alibaba ved det: De fysiske butikker har brug for tech. Heldigvis finder danske startups også forretningsmuligheder i butikkernes digitalisering. Her kan du lære nogle af de bedste lidt bedre at kende.

En række af Danmarks største virksomheder har bygget deres imperier op omkring godt købmandsskab. Flying Tiger Copenhagen, Pandora, Bestseller, Jysk og Salling Group.

Siden årtusindeskiftet har der dog været langt større hype omkring digitale væksteventyr end fysiske købmandsforretninger. Men nu er techgiganter som Amazon og Alibaba også begyndt at bevæge sig ind på de danske succesers fysiske habitat.

En række danske startup er dog allerede i gang med at opfinde fremtidens indkøbsoplevelser ved at kombinere det fysiske og det digitale. Og hvem ved – måske skal den næste store retail-success findes blandt disse syv, danske retail-startups.

Son of a Tailer: Skræddersyet af algoritmer

Tøj er nemt at sende – det vejer ikke meget og går ikke sådan i stykker undervejs. Samtidig er det meste tilpas billigt til, at mange danskere tidligt turde købe en t-shirt på nettet. Og i dag køber over halvdelen af danskerne tøj på nettet.

Fashion på nettet har dog én kæmpe udfordring: Det er svært at ramme plet med størrelsen, så en stor procent at det købte tøj skal sendes frem og tilbage.

Netop det problem forsøger danske ’Son of a Tailor’ at løse med skræddersyede t-shirts. Og da det viste sig for besværligt at lokke brugeren op af sofaen for at tage sine egne mål til t-shirten, opfandt de en algoritme der ud fra højde, vægt, skostørrelse og alder kan regne den rigtige størrelse ud.

Læs også: Son of a Tailor fortsætter vækst med ny millioninvestering

“Og det virker! Tøjet passer, og kunden får en lækker købsoplevelse, når T-shirten dumper ind ad brevsprækken i en fin æske. Det bekræfter vores lave returrate på 2,5 procent, mens den til sammenligning er på 30-50 procent, når man kigger på andre af de store online mode-sites,” har Jess Fleischer, CEO og medstifter af Son of a Tailor, fortalt til Euroman.

Spenderlog: Digitaliseret dosmerseddel med AI

Ved hjælp af kunstig intelligens lancerer startuppet Spenderlog en shoppingliste, der får brugeren til at bruge penge smartere og opnå personlige mål. Spenderlog er stiftet af Maria Flyvbjerg og Camilla Kerlauge og baseret på kunstig intelligens, som selv justerer indkøbslisten baseret på personlige mål og forbrugsmønstre.

Læs også: Spenderlog giver shoppinglisten superkræfter

“Spenderlog nudger folk mod at købe de varer, der opfylder deres mål, uanset om det er at spise flere grøntsager, mindre chokolade eller bare at spare penge,” siger Camilla Kerlauge, stifter og CEO af Spenderlog i en artikel til Techsavvy.

Appen læser automatisk bonen fra supermarkedet, mens den kunstige intelligens genkender de varer der er købt og oversætter dem til adfærdsmønstre.

Swiipe: Lad din telefon og tegnebog blive hjemme

I dag tilbyder flere virtuelle assistenter stemmebetalinger, hvor du som forbruger kan sende penge eller betale en faktura udelukkende med lyden af din stemme. Ifølge en rapport fra det internationale konsulentfirma Capgemini benytter 51 procent af de amerikanske forbrugerne allerede stemmeaktiverede virtuelle assistenter via en smartphone eller smart højttaler. 28 procent af de brugere har brugt stemmebetalinger til at foretage betalinger eller sende penge.

Det er dog primært forbeholdt brugere på det amerikanske marked, men det danske startup Swiipe vil bringe den teknologi til Danmark. Og i samarbejde med KPMG undersøger de potentialet for at gør biometriske betalingsmetoder mainstream. Det betyder, at du hverken behøver kontanter eller dit digitale såvel som fysiske kreditkort, når du skal betale for dine frosne kyllinger i Brugsen.

Med stemmebåndet som betalingsmiddel kan man modsat andre biometriske metoder instrumentialisere måden. Med stemme kan du sige: “Betal med mit betalingskort”, “Betal med mit kreditkort”, “Betal med min bankkonto” eller “send mig en faktura.”

Emplate: Giver shoppingcentre adgang til ny data

Shoppingcentre lokker mange folk til, men uden en digital indsats er det svært at måle på, hvorfor folk kommer – eller ikke kommer – i den enkelte butik. Og udfordringer i at lave en digital løsning er, at den skal gå på tværs af måske 100 individuelle butikker for at have værdi.

Derfor har startuppet Emplate lavet et digitalt univers skræddersyet til shoppingcentre, hvor den enkelte butik kan lave kampagnen for de besøgende – som gør hele centret mere attraktivt for de besøgende.

Læs også: Emplate løb med årets Guldæg

Samtidig giver Emplate butikker i shoppingcentret mulighed for ny data. For med løsningen kan butikkerne faktisk måle, hvor mange af dem, der har set deres kampagne i appen, der faktisk besøger butikken efterfølgende.

Zliide: Datadrevet selvbetjening til tøjbutikker

Det unge startup Zliide har taget udgangspunkt i tøjalarmen, som både butikker og forbrugere allerede kender, og gjort den smart. For når alarmen er i stand til at snakke sammen med smartphonen giver det både nye usecases for kunden – og mulighed for at indsamle data.

Læs også: Fire hardware-iværksættere vil gøre det fysiske tøj-indkøb digitalt

Når kunden scanner tøjalarmen, giver det adgang til mere info om tøjet – præcis som på nettet vil man kunne se produktfotos, andre farver og størrelser samt relaterede produkter. Og samtidig kan man betale direkte for tøjet direkte i Zliide-appen, hvorefter alarmen låses op, og kunden kan forlade butikken uden at skulle forbi kasseapparatet.

”Det er egentlig alt, hvad vi kan online, som vi flytter ned i den fysiske butik. Hovedmålet er at kunne trække samme data i den fysiske butik, som i en onlinebutik. Det er det, der er super spændende. Det er det Amazon kan – og hele tiden får deres konvertering til at stige, fordi de kan give kunderne det, de vil have,” siger Morten Møgelmose, medstifter og CEO i Zliide.

Too Good To Go: Appen der bekæmper madspil

For at bekæmpe madspild har ‘Too Good To Go’ lavet en app, hvor butikker kan sælge mad der er på vej til at ryge i skraldespanden til en billig pengene – og brugerne kan på den måde få et godt tilbud.

Siden starten i 2015 er Too Good To Go blevet en markant spiller i Danmark – i øjeblikket er 1800 butikker tilknyttet, og appen ligger nummer 2 i kategorien Mad og Drikke på Appstore. Og med investeringer for 120 millioner kroner er det danske scaleup også ved at gøre modellen til en god forresten på andre europæiske markeder.

Madspildsappen er allerede aktiv i ni europæiske lande, og har 7,5 mio. brugere, som har reddet 10.000 tons mad fra skraldespanden. To Good To Go har dermed skabt et nyt marked for spildmad, der ellers ville være endt i skraldespanden – og dermed en ny indtjeningsmulighed for butikkerne.

CashbackAPP: Et moderne loyalitetsprogram

Det aarhusianske startup CashbackAPP har en ambition om at lave Danmarks nemmeste fordelsprogram, hvor man får penge tilbage ved at handle i butikker – både online og offline.

Det hele foregår fra én app, der forbindes med brugerens dankort. På den måde slipper man for at have 20 forskellige apps og plastikkort – og fordi kontoen er bundet op på dankortet, husker appen selv at tage imod rabatten, når man handler.

Der er i øjeblikket 1000 fysiske butikker og webshops med i loyalitetsprogrammet i Danmark.

Artiklen er en del af temaet om “Fremtidens Retail”. Du kan læse næste artikel i temaet her:

Baggrund: Globale tech-giganter giver fysiske butikker digitale ambitioner

Gratis magasin:
Få "The Danish Startup Bible 2024" før alle andre!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY