Danmark er øverst på “The European Innovation Scoreboard”, og vi er virkelig dygtige til at skabe nye innovative løsninger. Men vi er ikke nødvendigvis de bedste til at omsætte dem til kommerciel eller samfundsmæssig værdi.
Derfor kan danske techstartups med fordel kigge mod verdensledende innovations- og iværksættermiljøer, når de skal teste potentialet af deres løsninger og finde den rette internationale partner og risikovillig kapital.
Det har været udgangspunktet for det netop afsluttede SDG Landing Pad-projekt, som Udenrigsministeriet, Uddannelses- og Forskningsministeriet, Innovation Centre Denmark, tre af de nationale erhvervsklynger og Industriens Fond har stået bag.
Gennem forløbet, som har kørt de seneste to år, har udvalgte tech startups fået mulighed for at arbejde med en konkret udfordring stillet af en global samarbejdspartner, som innovationscentrene i hhv. Boston, Tel Aviv eller Shanghai har fundet.
”Danmarks styrkepositioner er inden for grøn omstilling, tech og Life Science, hvilket vi skal være bedre til at eksponere over for relevante partnere i de verdensledende innovations- og iværksættermiljøer. Danmark har et rigtig godt renommé, og derfor har forhåbningen med projektet også været, at vi kan være med til at bringe de danske tech startups skridtet videre ved at matche dem op med de rigtige aktører,” fortæller Tine Risbæk Jensen, Programleder for SDG Landing Pad-projektet hos Innovation Centre Denmark.
”Ambitionen har været at få danske tech startups til at få øjnene op for, at deres løsninger er efterspurgt mange steder i verden, og uden tvivl i sammenhænge, de ikke selv havde kunne forestille sig, hvis ikke de var blevet matchet med en international partner” fortsætter hun.
SDG Landing Pad
- SDG Landing Pad er et samarbejde mellem Innovation Centre Denmark (ICDK), Udenrigsministeriet, Uddannelses- og forskningsministeriet, Industriens Fond, Rethink og de nationale erhvervsklynger DigitalLead, CLEAN og Life Science Cluster Denmark
- Formålet med SDG Landing Pad-projektet er – med afsæt i dansk innovation og bæredygtighed – at matche danske virksomheder med internationale samarbejder med henblik på at udvikle løsninger for at imødekomme en global efterspørgsel inden for FN’s Verdensmål
- Gennem projektet har udvalgte virksomheder fået adgang til et skræddersyet internationaliseringsforløb med ressourcer og sparring på forretningsmodel, produktudvikling og kommercialisering, samt et længere ophold i det pågældende land for at understøtte potentielle internationale innovationsforløb
- Projektet er fokuseret omkring innovationscentrene i hhv. Boston, Tel Aviv og Shanghai.
- Samarbejdet mellem erhvervsklyngerne og innovationscentrene har resulteret i 10 internationaliseringsforløb for danske virksomheder, hvor de er blevet matchet med internationale corporates, universiteter og/eller accelerationsprogrammer
Verdensmålene skaber nye muligheder
Fællesnævneren for løsningerne har været FN’s Verdensmål (SDG). SDG’erne har været med til at skabe det helt rigtige fundament for projektet, fortæller Tine Risbæk Jensen.
”Først og fremmest så har Verdensmålene været vores fælles rammeforståelse i et meget komplekst projekt. Vi har alle arbejdet ud fra samme forståelse, uanset om vi sad i USA, i Kina eller i Danmark.
Derudover så er mange danske startups impact-driven, og det behøver ikke at betyde, at man har en filantropisk tilgang til at gøre forretninger. Ved at arbejde strategisk med SDGerne har startups kunne tale deres løsninger ind i nogle globale problemstillinger og regulativer og derved har der åbnet sig en verden af forretningsmuligheder.”
”Innovationscentrene er vores øjne og ører ude på markederne, og de har fingeren på pulsen ift. hvilke strømninger, der kommer, samt hvilket nationalt fokus, der kan åbne op for muligheder for danske virksomheder. Dermed ikke sagt, at alle løsninger fungerer alle steder. Men det er jo der, vi kommer ind i billedet – for netop at hjælpe med at se teknologien i nye sammenhænge,” fortæller programlederen.
En ny slags samarbejde
SDG Landing Pad-projektet er det første af sin slags, fordi det samler både ministerier, erhvervsklynger og innovationscentrene om et fælles mål.
Ambitionen har været at udvikle nye samarbejdsformer mellem de forskellige aktører i det danske innovationsøkosystem og på den måde fremme dansk konkurrenceevne inden for SDG’erne.
”Idéen var at bruge erhvervsklyngernes viden om de lokale danske økosystemer og kombinere den med, hvad vi på ICDKs kontorer i de syv globale hotspots vidste om efterspørgslen i verden.
Både klynger og innovationscentre fungerer som mellemled, og der hvor vi kan skabe virkelig værdi er ved at matche de rigtige aktører. Derfor bærer dette projekt også præg af, at der er taget udgangspunkt i den enkelte startups behov, hvilket i nogle tilfælde var behov for validering og kontakt til vidensinstitutioner, og i andre tilfælde var at blive matchet op med corporates med henblik på åben innovation,” siger Tine Risbæk Jensen.
Selvom SDG Landing Pad-projektet er afsluttet, har forløbet gjort alle partnere betydeligt klogere på modellen for, hvordan internationaliseringsforløb designes bedst, så flere danske virksomheder i fremtiden kan skalere deres forretning internationalt.
Den indsigt vil i fremtiden komme startupøkosystemet til gode, fortæller Tine Risbæk Jensen.
”Projektet har været en kæmpe succes, fordi det har givet et indblik i de parametre, der skal justeres, for at det kan blive endnu bedre. Det er jo en stor sejr at høre om de vilde forløb, mange af vores startups har været i gennem, hvoraf mange stadig har aktive dialoger med partnere. Men det er næsten endnu større at kunne bruge den tilegnede viden til at nudge ændringer i myndighedssamarbejdet, som kan komme endnu flere startups til gode. Så kort sagt: Vi er blevet klogere på den model, der skal få flere danske løsninger til at spille en international rolle.”