You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Globalt medie for whistleblowere – IndieFrame vil bygge ’folkets algoritme’

Det internationale mediebillede er unuanceret og præget af mediernes behov for at lokke læsere til med sensationsjournalistik. Det mener to dokumentarister, der har skabt et medie, der skal give almindelige borgere og journalister i hele verden en stemme, så de kan fortælle historier, der sjældent bliver hørt enten fordi de ikke tåler dagens lys eller fordi etablerede medier ikke har interesse i at fortælle dem.  

Det skal ikke længere handle om, hvad politikerne siger. Det skal handle om, hvordan det, de siger, påvirker befolkningen. Nyhederne skal komme indefra og komme fra folket.

”Det handler om at give almindelige borgere adgang til redaktionslokalet og give journalister adgang til befolkningen. Vi skal have alle perspektiver med fra alle hjørner af den her klode,” siger Cecilia Valsted, der har stiftet IndieFrame sammen med sin kollega fra dokumentarfilmindustrien, Lars Brask Frederiksen.

IndieFrame er både en online platform og en app, hvor brugere gratis opretter sig for at dele deres visuelle historier i billeder eller videoer, som medier efterfølgende kan købe. Ideen begyndte at spire hos de to foundere under produktionen af den oscarnominerede dokumentarfilm Burma VJ. Her bevæbnede man privatpersoner med handycams for at bevise rædslerne under saffron revolutionen i Burma i 2007.

”Internettet skulle gøre flere samfund i verden mere demokratiske, men det er ikke blevet meget nemmere at skabe gennemsigtighed fordi andre spillere som Facebook, Amazon og Google er kommet på banen. De maler billederne og tager en stor del af kagen,” siger Cecilia Valsted og bliver suppleret af sin kollega:

”Med de store spilleres indtog har de etablerede medier en stor opgave i at forblive relevante. Men mange medier er alt for konservative og ser sig selv for meget indefra og har ikke nok fokus på slutbrugeren. Der er ingen, der peger på, hvem de nye nyhedsbrugere er – hvem ungdommen er,” siger Lars Brask Frederiksen.

Hos IndieFrame mener, de at Facebook er et godt eksempel på, at folk identificerer sig med de nyheder, de læser og deler og samtidig udtrykker de, hvad de selv synes, er vigtigt. Selvom mange stadig ukritisk hælder penge i Facebooks annonceringer, så vokser kritikken af mediet. Det er ifølge de to stiftere udtryk for, at der i fremtiden vil blive stillet større krav til transparens og nuancering.

Validering sker i cirkler

En ting er at give folket en stemme. En anden ting er at sikre, at de stemmer taler sandt. De mest brugte fraser fra sidste år har været fake news eller alternative facts. Historier blev – og bliver stadig – placeret strategisk i medierne for at påvirke valgresultater, fremme xenofobi eller styre den offentlige opmærksomhed væk fra emner. Det er en udfordring, som IndieFrame vil løse på deres sociale platform.

”Medierne er drevet af kapital og trafik. Det er deres algoritme for, hvad der kommer på forsiderne så at sige. På IndieFrames platform er folkets algoritme sat sammen fra en megafon, hvor folk kan råbe højt og bekræfte andre historier. Til at starte med var det ikke hensigten at bygge et socialt medie, men vi kan se, at det giver flere fordele til vores løsning. Det giver bedre billeder, når folk kan inspirere hinanden, men det giver os også mulighed for at bygge et valideringsnetværk,” siger Lars Brask Frederiksen.

Antallet af billeder og videoer, der bliver lagt op af den samme begivenhed skal validere rigtigheden af indholdet, så man ikke er i tvivl om at begivenheden finder sted på det rigtige tidspunkt og den rigtige lokation.

”Du kan kun validere ting i cirkler ved at nogen validerer andres indhold. Det har taget lidt tid og sløvet processen en smule, fordi vi har tårnhøje ambitioner omkring det og gerne vil have så mange brugere som muligt. Både professionelle fotografer og amatører. Så i virkeligheden er vi en Facebook, eller en Twitter og nu kommer livestream også på, så nu er vi også en Periscope. Samtidig med at vi er en pendant til Reuters eller American Press,” siger Lars Brask Frederiksen.

Born global

IndieFrame er i dag i 79 lande, men landede først i Rumænien. Det er der flere mere eller mindre tilfældige årsager til. Men de to stiftere er glade for, at de har brugt et af Europas mest korrupte lande som testmarked, da det understreger vigtigheden af deres produkt.

”I virkelighed landede Rumænien som en appelsin i turbanen. Vi startede med at udvikle i landet og vi begyndte at netværke lidt med mediehuse, studerende og journalister. Det viste sig hurtigt, at vores idealisme passede til det behov, de har i Rumænien for at skabe gennemsigtighed,” siger Cecilia Valsted og fortsætter.

”De er med i EU, men det er et af de fattigste lande og borgernes vilkår er helt vanvittige. De har ekstrem meget korruption både politisk og i medierne. Det kom hurtigt frem at rumænerne ikke stoler på deres egne medier heller og det er jo her, vi har vores berettigelse ved at kunne bevise overfor medierne, at de kan genvinde tillid blandt befolkningen ved at lytte til det de siger.”

IndieFrame tester også vandene i Nigeria og Sierra Leone, hvor de kører lukkede projekter i få lokalsamfund.

”IndieFrame er ikke bygget til Danmark, men er i højere grad tiltænkt den tredje verden. Hvis der sker noget i Afrika, skal det være lokalbefolkningen, der dokumenterer det og ikke en journalist, der rejser derned for en kort tid som ikke nødvendigvis forstår sammenhængene blandt de lokale og samfundet,” siger Lars Brask Frederiksen.

Men også i Danmark kommer der flere ting op til overfladen. IndieFrame har modtaget foruroligende billeder og videoer fra især landbrug, hvor eksempelvis grise er blevet slået ihjel på en grim måde. 

Rejser penge i Silicon Valley

Det bliver det amerikanske marked, der får glæden af en mere officiel udrulning af IndieFrame næste gang. De to dokumentaristers idealistiske tilgang har mødt stor genklang i staterne.

”I USA forstår de problematikken som hovedet på sømmet. Mediebilledet er så politisk motiveret, at det er svært at se en form for objektivitet. Ligesom i Rumænien er der er ingen, der stoler på nogen mere. Men modige mennesker som Emma Gonzales råber folket til samling som modreaktion til en ignorance fra systemets side. Det er en markering fra den yngre generation mod det gammeldags autoritære og her vil IndieFrame spille en vigtig rolle, da folk kan stå sammen i en digital-megafon med håb og ønske om forandring,” siger Cecilia Valsted.

“Da vi lander i USA, går det hurtigt op for os, at der på mediefronten er de samme problemer i USA som i Rumænien. Der er en grund til, at vi er kommet til USA og det her, vi skal vokse ud fra,” siger Lars Brask Frederiksen.

De to stiftere har af flere omgange været i Californien og Silicon Valley – blandt andet på et Scale It forløb. De har mødt investorer og de er blevet inspireret til at rejse penge med en anden model end dem startups er vanligt bruger i Danmark.

IndieFrame har indtil i dag rejst 7.5 millioner kroner med investeringer fra blandt andet Syddansk Innovation og tre private investorer. De to stiftere er ved rejse yderligere to til tre millioner kroner på en convertable note, som leder til a-runden i USA senere på året. Her går to af deres eksisterende investorer med og så flytter IndieFrame fra Danmark til Californien.

“I Danmark er man bagud når man diskuterer vilkår for investeringer. I Silicon Valley er der mere fokus på founders, fordi det oftest er tidligere founders, der investerer. Vi har vurderet, at vi kan få seks gange pengene i Silicon Valley end i Danmark og for den samme anddel. Men så er det dyrere i Californien end Danmark og finde talenter, så lad os sige at vi kan få tre gange de likvide midler. Det giver os nogle andre muligheder.

Når investeringen lander skal IndeFrame først og fremmest fixe de bugs, der måtte ligge på siden og som dukker frem, når den bliver stresstestet. Det næste skridt bliver en markedsstrategien

“Vi skal vise, at det er en skalerbar strategi og at vi kan få pengene til at gå ind på det tredje, fjerde og femte marked,” siger Lars Brak Frederiksen.

UGENS STARTUP: