You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Green Tech Challenge: En fælles indsat for en grønnere fremtid

Torsdag blev der fundet en vinder ved dette års danske Green Tech Challenge finale. Forløbet er en hyldest til grønne startups og de tre stiftere får opbakning fra nogle af de største konsulenthuse. De vil også være med til at skabe en grønne fremtid.

Read English version here.

Forestil dig en fremtid, hvor mand og maskine arbejder sammen om at skabe værdi for et fælles gode. En fremtid hvor badevand ikke bliver til spildevand, hvor kaffegrums bliver en ressource og hvor fødevaresektoren kan spare 90% af energien i en pasteuriseringsproces ved at bruge UV-lys.

Sådan kan fremtiden se ud, hvis det står til fire startups, der deltog ved dette års danske acceleratorprogram Green Tech Challenge.

Det var det nordjyske startup Lyras, der torsdag løb med guldmedaljen for deres pasteuriseringsteknologi, der skal sikre energibesparelse og høj produktkvalitet ved at skifte den ældgamle ophedningsproces fra 1864 ud.

Det var kulminationen på et to-ugers program, hvor deltagerne har tunet deres forretningsmodeller og gået i dybden med deres konkurrentforhold, trusler, IP-rettigheder og go-to-market strategier.

For med ambitionen om at gøre forretning til god forretning stiller Green Tech Challenge den varme stol frem, så de unge startups kan blive udspurgt og få rådgivning af prominente sparringspartnere som PwC, HORTEN, Accenture og Innovation Center Denmark.

Vi talte med partnerne ved årets danske finale.

Skab struktur fra starten

For de unge virksomheder er der mange overlap mellem den skattemæssige, den juridiske og den regnskabsmæssige del. Derfor samarbejder revisionsgiganten PwC med advokatkontoret HORTEN under Green Tech Challenge for at skabe bedre løsninger for virksomhederne ved at hjælpe dem med at gøre sig vigtige overvejelser i opstartsfasen.

”Vi drøfter problemstillinger som: har i styr på jeres IP-rettigheder, har i styr på hvem der ejer aktierne og hvad er der af trusler? Har I styr over de skattemæssige konsekvenser? I samarbejdet med revisor og advokat kan vi på den måde hjælpe dem med at få styr på penalhuset,” siger Niels Henrik B. Mikkelsen, der er Partner og statsautoriseret revisor hos PwC.

”Det kan eksempelvis være et startup, der satser på det amerikanske marked og overvejer muligheden for en US investor. Så kan vi rådgive om de skattemæssige og juridiske konsekvenser ved at sætte et amerikansk holdingselskab op, hvis det er det smarteste. Vi kan hjælpe med at tage stilling til om IP-rettighederne skal flyttes ud af Danmark til USA og hvad er faldgruberne ved det andet end det bliver dyrt skattemæssigt.”

”De her spørgsmål er altid nemmere i den tidlige fase før omsætningen er blevet rigtig stor og antallet af ejere er begrænset til founders.”

Advokat Jonas Amtoft Gramstrup fra advokatfirmaet HORTEN, understreger også fordelen i at tænke selskabsstrukturen grundigt igennem i den tidlige fase.

”Vi ser ofte ved salg af virksomheder, at der skal en masse grundlæggende og dyre tilpasninger til for at klargøre virksomheden og strukturen for denne til et salg. Det er på den baggrund helt afgørende, at iværksætterne tidligt i processen får tænkt ind, hvordan virksomheden er struktureret og sikret i forhold til, når virksomheden på et senere tidspunkt skal sælges,” siger Jonas Amtoft Gramstrup, der er til dagligt sidder i HORTENs Corporate/M&A afdeling og arbejder med selskabsstrukturering samt køb og salg af virksomheder.

Advokat Jonas Amtoft Gramstrup fra advokatfirmaet HORTEN til venstre med Partner og autoriseret revisor hos PwC Niels Henrik B. Rasmussen til højre

Matcher startups med kunder

Jakob Geitner-Andersen fra konsulenthuset Accenture har rådgivet mange startups og mindre virksomheder. Under Green Tech Challenge har han selv rådgivet to startups og han er kommet helt ind i maskinrummet gennem det intensive forløb, hvor han er mødtes med virksomhederne både før, under og skal formentlig også mødes med dem igen efter forløbet er ovre.

”Accenture har gjort det her mange gange før, verden over. Vi har hjulpet utallige virksomheder i gang og igennem mange forskellige udfordringer. Vi bruger vores erfaring og omfangsrige værktøjskasse til at bidrage til at virksomhederne får øjnene op for nogle muligheder, de ikke har fået øje på eller får styr på trusler, de ikke har kendt til eller ikke har vidst hvordan de skal håndtere,” siger Jakob Geitner-Andersen, der også ser en gevinst for deltagerne ved at blive eksponeret overfor konsulenthuset store netværk.

”Vi kan også hjælpe med at matche startups med vores store pallette af kunder eller NGO’er som vi samarbejder med og har gjort i mange år. Derfor kan vi spare den enkelte startup for store markedsføringsomkostninger.”

Og så er samspillet med startups en vigtig brik i Accentures bestræbelser på at fremme social og økonomisk bæredygtighed på verdensplan.

”Accenture har et program, der hedder Skills to Succeed, hvor vi måler, hvor mange vi har hjulpet i arbejde. Frem mod 2020 skal vi hjælpe 3 millioner mennesker i arbejde på verdensplan. Enten ved at træne og coache dem, eller hjælpe en startup til succes og skabe arbejdspladser. Fra 2011 til 2015 har vi allerede hjulpet 1,2 millioner mennesker i arbejde.”

Jakob Geitner-Andersen, Head of Digital Analytics Delivery i Accenture

Hav en exit-strategi når du går ind på nyt marked

Innovation Center Denmark var involveret i det internationale segment af forløbet og derfor også repræsenteret på finaledagen. Som en del af årets forløb fik de deltagende startups mulighed for at modtage ekspertrådgivning fra centerdirektørerne, der var fløjet ind fra deres respektive lokationer i blandt andet Silicon Valley, New Delhi, Tel-Aviv og München.

Tom Sebastian, Deputy Director fra Innovation Center i Indien, var meget imponeret over feltet af startups og ikke mindst den store indsats, stifterne bag Green Tech Challenge har lagt i forløbet.

”Alle virksomhederne er relevante for andre markeder end det danske og jeg har også anmodet om at følge flere af dem efter forløbet er slut. Når man kigger på hvilke startups, der deltager på programmet, så mener jeg simpelthen ikke, at teamet bag Green Tech Challenge kunne have gjort det bedre,” siger Tom Sebastian.

Med udgangspunkt i markedspotentiale og ekspansionsmuligheder rådgav Tom Sebastian startups, der blevet matchet med det indiske Innnovation Center. Her var der var ét råd, der gik igen.

“Det indiske marked er relevant for flere af de deltagende startups. Nok ikke indenfor de næste seks måneder, men jeg vil ikke blive overrasket hvis et par stykker af dem rykker om et års tid. Når de gør er det vigtigt at de har en exit strategi. De skal vide hvordan de vil sælge, til hvem og hvornår. Det var der ikke en eneste af dem, der havde overvejet. Det sker ikke i morgen, men det er nogle sunde overvejelser at gøre sig inden man går ind på et nyt marked”.

Tom Sebastian til højre i billedet overrækker præmien på 40.000 kroner til Lyras
UGENS STARTUP: