Read english version here.
Cyklister på vej på arbejde og busser med lavere CO2-udslip bryder morgendisen i København. Det er hovedstaden hvor affaldsposer erklærer deres kærlighed til en ren by med fed skrift på en grøn baggrund og hvor der hver dag udvikles nye løsninger for at skabe en bedre fremtid for alle.
Et initiativ, har skilt sig ud som særdeles bæredygtig; Green Tech Challenge.
Det kan de store virksomheder PwC og Horton godt blive enige om på en fredag eftermiddag. De har netop rådgevet en række grønne startups i fællesskab som en del af Green Tech Challenge-programmet, der i disse dage finder sted i København. En anden ting, de to virksomhed er enige om, er vigtigheden af at opbygge innovative, grønne virksomheder i Danmark for at sikre fremtidig vækst. Jeg møder to repræsentanter under en kort pause i løbet af dagen.
“Grøn teknologi er en vigtig del af det danske erhvervsliv. Vi vil gerne støtte de spirende startups og scale-ups for at fremme grøn teknologi som en vigtig del af den fremtidige udvikling,” siger Niels Henrik B. Mikkelsen, der er statsautoriseret revisor og partner hos det globale konsulent- og regnskabsfirma PwC.
Lise Lotte Hjerrild er advokat og partner hos Horten, der er en af Danmarks største fuldservice advokatfirmaer udtaler også:
“Det er en klar strategi for os at støtte grønne teknologibedrifter. Kigger vi ind i fremtiden, ser vi kun et endnu stærkere fokus på teknologi og miljø. Hvis Danmark skal overleve som handelsnation, skal vi fortsat indtage førepositionen, når det drejer sig om at udvikle grønne løsninger. Traditionelt er vi ret gode til det, men hvis de etablerede virksomheder som os ikke støtter morgendagens virksomheder er der risiko for at vi mister terræn.”
Få hjælp til spørgsmål om skat og jura
I løbet af ugen bliver startup-virksomhederne i Green Tech Challenge Copenhagen undervist i, hvordan man pitcher for investorer, hvordan man navigerer i den juridiske jungle og hvad man skal holde øje med, når det gælder investorer, medarbejdere, rettigheder, skat og finanser.
I løbet af fredagen har Lise Lotte Hjerrild og Niels Henrik B. Mikkelsen haft en halvanden time hver i selskab med de deltagene startups. Det blev klart for dem, at mange af de udfordringer, de oplever fra deres egne kunder, er ens; problemer med årsregnskaber, skattemæssige problemer, kontraktlige udfordringer og spørgsmål om forholdene når en grundlægger forlader et selskab for at starte et andet. Alle disse spørgsmål kan startups få svar på under en gratis sessionen med de to eksperter.
“Når din virksomhed når et bestemt niveau, skal du imødekomme visse forventninger fra det etablerede forretningsliv. Investorer forventer, at du har mere end bare en god ide om, hvordan du redder verden. Du skal sikre dine rettigheder, kende din målgruppe af kunder, hvordan man når dem, hvor meget du kan sælge, hvordan dit budget ser ud, og hvilke konsekvenser de mulige scenarier kan medføre. Dermed mener jeg ikke, at du skal have det endelige svar, men du skal have en kvalificeret mening om det,” siger Lise Lotte Hjerrild.
Inden den pausen har de to repræsentanter afholdt tre interessante sessioner med meget forskellige problemstillinger.
En af virksomhederne ønskede at lave tilbud i et nyt, ikke-etableret selskab, som om det allerede var etableret. Sådanne tilbud er ugyldige. En anden ønskede at beregne produktets værdiansættelseVærdiansættelse betyder at fastsætte værdien af en virksomhed, et aktiv eller en investering og kan også omtales som "valuation" på engelsk. I en dansk ko... More i forhold til, hvorvidt målgruppen var privat eller business-to-business. Og en tredje måtte omorganisere hele sin præsentation, fordi han talte om hans eksisterende forretning, men salgsargumentet var noget helt anderledes.
“Hvis de har gennemtænkt strategien, og hvis de har et klart billede af deres fremtidige kunder agerer vi djævelens advokat i forhold til deres ideer og grundlaget for deres virksomhed. Flere af virksomhederne har potentialet for at ændre verden,” siger Niels Henrik B. Mikkelsen.