You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Guldfeberen raser i spilbranchen. Alligevel afholder de fleste danske investorer sig fra at gå i gang med at grave

BetaDwarfs newest game, ‘Minion Masters’, in backed by venture capital. But the Copenhagen-based studio bootstrapped their way to their first release.

Spilindustrien er hurtigtvoksende, og det indbyggede globale potentiale giver unikke muligheder for at tjene enormt mange penge. Alligevel er danske investorer tilbageholdende med at investere i branchen.

Spilindustrien er hurtigtvoksende, og det indbyggede globale potentiale giver unikke muligheder for at tjene enormt mange penge. Alligevel er danske investorer tilbageholdende med at investere i branchen.

This article is also available in English.

Historien om spilstudiet BetaDwarf er et rigtigt startup-eventyr. Sådan ét hvor en flok spiludviklede flytter illegalt ind i et ubrugt lokale på universitet, og bor der indtil de bliver smidt ud. Hvor der skal en succesfuld kickstarter-kampagne og et personligt millionlån til for at få spillet færdigt. Og hvor enden heldigvis er god, fordi spillet ‘Forced’ ender med at bliver en kommerciel succes. Alt sammen uden at have fået hjælp fra investorer undervejs.

”Helt ærlig: Investorer var på ingen måde noget, vi overvejede. I høj grad fordi vi ikke vidste, det var muligt. Dengang fandt spilfirmaerne selv ud af det eller brugte en publisher. Ingen brugte investorer,” fortæller Steffen Kabbelgaard, CEO og medstifter af BetaDwarf.

I dag arbejder spilstudiet på sit tredje spil, det har 40 ansatte, og så har venturefondene London Venture Partners og Makers Fund anført to investeringsrunder i selskabet, som tilsammen har pumpet 49 millioner kroner ind i BetaDwarf.

“Der er sket meget i industrien i de seneste 10 år. Det var virkelig svært at rejse penge for 10 år siden, men efter man begyndte at se små teams lave en milliardvirksomhed, er det blevet venture-relevant,” siger Steffen Kabbelgaard og tilføjer, at investorkronerne for BetaDwarfs vedkommende netop er øremærket vækst:

“Vi har været profiable, men med investorerne skalerer vi op og tager større risiko – og satser på, at det nye bliver voldsomt stort.”

BetaDwarf’s game studio early on. You can find the full and fascinating story behind the studio here. Photo: BetaDwarf/Facebook.

Der er fart på investeringerne – undtagen tidligt

Millardsalg og børsnoteringer er ikke længere noget særsyn i spilindustrien. Senest gik Roblox på børsen til en værdisætning på godt 230 mia. kroner.

Derfor overrasker det måske heller ikke, at 2020 var et investeringsmæssigt rekordår for spilbranchen. Ifølge GamesIndustry blev der globalt investeret 13,2 mia. dollars – godt 80 mia. kroner – hvilket er en stigning på massive 77 procent i forhold til 2019.

Langt størstedelen af summen tilfalder de spilstudier, som allerede har et eller flere succesfulde spil på markedet. På den måde er den største risiko – det første spil – taget ud af ligningen for investorerne.

Det oplevede man også hos BetaDwarf, som først blev kontaktet at investorer efter første spil var en succes. Og stifteren mener da også, det kan være væsentligt sværere at lokke investorere til på et tidligt stadie.

”Den store udfordring er, at investorerne kun kaster penge efter nogen tidligt, hvis de har en baggrund og noget erfaring. Der sprøjter folk ud af Riot, Epic og sådan nogle steder, som let kan rejse penge. Men hvis man kommer lige fra universitet, og det er ens allerførste spil, så er den største hurdle at skabe tiltro til, hvordan man lykkes uden erfaring,” mener Steffen Kabbelgaard.

Screenshot from BetaDwarf first game: “Forced”.

Den danske fødekæde er i stykker

“Det er en kontinuerlig udfordring, at der mangler finansiering til nye spiludviklere. Markedet vokser, og mængden af store, danske successer er til at tage og føle på, men af en eller anden grund er der ikke mange dedikerede spilinvestorer i Danmark,” siger Jesper Krogh Kristensen, Spilkonsulent i Vision Denmark, som er en klynge for de visuelle brancher i Danmark.

Hvor andre tech-startups hurtigt udvikler en primitiv version af deres software, som de kan begynde at sælge, er spil anderledes udgiftstunge på forkant. Spillet skal udvikles mere eller mindre færdigt, før det kan sælges, og det kan tage årevis, hvorfor en tidlig investering også kan være afgørende.

Ghost Ship Games was among the last studios to receive early-stage funding from Capnova – which allowed them to release their game “Deep Rock Galactic”. Since the game released, it has sold 2 million copies.

Innovationsmiljøet Capnova havde et langsigtet fokus, og har leveret mange af de tidlige investering, der hjalp nye studier i mål med deres første spil. Blandt andet til store succeser som Sybo, Triband, Playdead og senest Ghostship. Men da det for få år siden blev politisk besluttet at samle statens investeringer i startups i Innovationsfonden og Vækstfonden, betød det et farvel til Capnova. Og det har efterladt et hul i investorkæden.

“Når spilstudierne bliver stor nok, er problemet ikke så stort. Har man udgivet den første succes og søger en million euro til næste, kan man få fat i udenlandske investorer. Men fødekæden er i stykker; kloge og risikovillige penge, som dem fra Capnova, mangler. Det var meningen at Innovationsfonden og Vækstfonden skulle samle op, men de har ikke været så aktive, som vi havde håbet – deres investeringsstrategier har været uklare, hvilket har betydet langt færre af de vigtige, tidlige investeringer der kan hjælpe spilvirksomhederne med deres første udgivelser,” siger Jesper Krogh Kristensen.


Copenhagen MatchUp

  • Copanhagen MatchUp er et event for spilbranchen, hvor investorer og udgivere fra ind- og udland kan møde den danske spilindustri i et matchmaking-format. Eventet er arrangeret af Vision Denmark og Producentforeningen.
  • Eventet har i flere år tiltrukket en lang række udenlandske spilinvestorer til Danmark med adskillige investeringer i danske spilvirksomheder til følge. Vision Denamark håber samtidig, at flere private investorer i Danmark vil få øjnene op for branchen og dens muligheder.
  • Copenhagen MatchUp har i 2021 omkring 80 deltagende danske spilvirksomheder og 85 investorer og publishere.

Branchen er mere investor-relevant end nogensinde

Efter 20 år i branchen, blandt andet som topchef i svenske Dice og med flere studier under sig i EA, besluttede den svenske spilveteran Karl Magnus Troedsson sig for fem år siden for at blive fuldblods business angel målrettet spilbranchen med fonden Loot Spawn.

“Jeg er ikke bankmand – jeg er en spiludvikler, der er blevet investor. Det er vigtigt at pointere,” fortæller han med et grin, efter at have remset en lang række af sine favorit spil og -film fra 80’erne og 90’erne op.

Indtil videre har han investeret aktivt i 14 virksomheder – herunder de to danske ‘Framebunker’ og ‘Geometric Interactive’ – som han samtidig rådgiver så tæt han kan. Men han forstår godt, hvorfor det kan være svært for investorer fra andre brancher at risikovurdere og ultimativt investere i spilvirksomheder.

“Tech-startups prøver at løse et problem: Vi er en bedre bank for unge, vi leverer helt til døren, eller hvad de nu ellers laver. De prøver at gøre vores liv bedre, hurtigere og smartere. Men det er ikke det, spiludviklere gør. Vi underholder. Vi minder meget mere om Hollywood. Og hvis du ikke har kendskab til spil, som er meget drevne af hits, hvordan skulle du så kunne forudsige det næste store hit?” spørger Karl Magnus Troedsson.

Karl Magnus Troedsson, Loot Spawn Capital.

Til gengæld mener han, at spiludviklere ofte er mere passionerede omkring deres spil, end et tech-startup er om levere pizzaer effektivt. Det handler mere om forretning, mens det for spiludviklerne er et livsmål at udkomme med spillet.

“I spilbranchen – hvis man tør at sige det – har vi haft et dårligt ry for ikke at være en rigtig branche. Noget af det kan føres tilbage til netop dette: Hvordan kan det være et rigtigt job, hvis du går sulten i seng for at skabe kunst?,” siger Karl Magnus Troedsson.

Selvom der er et stykke vej endnu, mener han dog, at branchen er kommet et godt stykke mod at blive mere forretningsorienteret. Samtidig er efterspørgsel efter spil eksploderet – både fra forbrugere og tech-giganter, som står klar med den store pengepunt. Hvilket gør markedet stadig mere interessant som investor.

“Der er mange forskellige succesfulde scenarier for et spilstudio. Det bethøver ikke være et break-out hit. For eksempel: Der er en platformskrig igang. De store tech-virksomheder ser abonnementer som fremtiden, så alle bygger en platform: Netflix for Spil. I det klima kan spiludviklere være succesfulde med et mellemstort hit, fordi det bliver samlet op af en platform, og så kan spillet break-even før det overhovedet er udgivet. Og det betyder meget mindre risiko, hvis du spørger mig.”

BetaDwarf: En investor løfter virksomheden

Fra spiludviklernes synspunkt mener Steffen Kabbelgaard fra BetaDwarf også, at muligheden for at få en investor med i dag, er bedre end nogensinde før. Og for hans spilstudie har det været den helt rigtige beslutningen af gifte sig med storkapitalen i form af en række venturefonde.

”Det giver nogle helt andre muligheder at få investorer med. Det giver noget ro til at lægge fremtidsplaner. Inden det var det sådan: Vi løber tør for penge om et halvt år. Det er hele tiden bare overlevelse, og det er svært at satse på noget, der virkelig kan gøre en forskel,” siger han.

Det har dog ikke kun været et spørgsmål om kapital, men også om den øvrige forretningsudvikling, som den spilfokuserede venturefond har bidraget med.

”Vi er sindssyg glade for investorer nu. Det løser problemet med kapital, men det har helt klart også accelerert vores indlæring og netværk ufatteligt meget,” siger Steffen Kabbelgaard.

Denne artikel er en del af temaet “Games as a Business 2021“. Du kan læse næste artikel i temaet her:

Nordisk Games: Investeringer i spil kræver tålmodighed

UGENS STARTUP: