Håndbold, fodbold og Fortnite: Esportsforeninger titter frem som aldrig før

På få år er esporten blevet fast inventar i foreningslivet, hvor klubber og fritidstilbud står i kø for at engagere unge gamere i meningsfyldte spilfællesskaber.

Selvom man stadig mødes, når byens børn spiller kamp for den lokale fodboldklub og ungdomsholdene tørner sammen i håndboldhallen, har esporten i dag for alvor bidt sig fast – både i samfundet og foreningslivet.

Christian Cramer.

“Børn og unge får enormt meget ud af at indgå i fællesskaber i organiserede rammer, hvor ens kompetencer bliver anerkendt. Det udvikler mange sociale kompetencer, når de lærer at kommunikere med hinanden, at give udtryk for følelser, hjælpe hinanden som hold og generelt at være noget for andre,” fortæller Christian Cramer, der er tidligere esportskonsulent hos DI og en af drivkræfterne bag den nationale indsats på området.

Siden 2017, hvor man for første gang søsatte initiativer for at integrere esporten i foreningslivet, er det kun gået én vej. På blot fem år er der blevet stiftet omkring 200 foreninger med 7.200 aktive medlemmer, der alle træner Fortnite, Counter-Strike, FIFA eller et andet spil på konkurrence- eller fritidsplan.

Træningen ligner til forveksling alt andet sport: Træneren lægger ud med et oplæg og dagens fokusområde, som spillerne træner gennem isolerede øvelser. Derefter spiller man som regel en træningskamp og undervisningen afsluttes med en evaluering af processen.

“Akkurat som hvis de gik til fodbold, vokser de ganske enkelt som personer. Man lærer som mennesker at fejre succeserne og reflektere over nederlagene,” forklarer Christian Cramer.

Esportens nyfundne anerkendelse som sportsgren har betydet, at mange børn og unge, der ellers bare ville sidde isolerede på deres værelse, nu i højere grad er fysisk aktive som led i teambuildingen med deres esportshold. Derudover kan de bedre dele deres oplevelser i spilverdenen med andre.

“Forældre er lykkelige over, at den tid som børnene investerer i spillene meget tydeligere bliver omsat til kompetencer og gode vaner,” fortæller Christian Cramer, der for et par måneder opsagde sin stilling i DGI og stiftede platformen EHUB, som skal gøre det nemmere for trænere og frivillige at arrangere esportstræning.


Fakta: Esportsforeninger i Danmark

  • Mellem 2017-2022 er der grundlagt omkring 200 foreninger med 7.200 aktive medlemmer.
  • Danmark er en af verdens førende nationer inden for esport med to verdensmestre i fodboldspillet FIFA og verdens højest rangerende Counter-Strike hold.
  • Over 60 procent af danske efterskoler har e-sport som valg- og linjefag.

FREE E-PAPER:
Get our magazine "Games as a Business"

…you will also be signed up for our weekly newsletter with the latest news and stories from the Danish startup-ecosystem!

Vi spammer ikke, og du kan altid afmelde dig igen!
Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY