Regelmæssige opdateringer til investorer, rådgivere og potentielle investorer er vigtigt, hvis man vil sikre sig hjælp, investeringer og et professionelt aftryk. Serieiværksætter og business angelEn angel investor er en velhavende person, der tilbyder penge, mentorskab og ekspertise til start-ups og nystartede virksomheder. De påtager sig risici for et ... More, Hampus Jakobsson, deler her sine bedste tips til, hvordan man giver den bedste mail-opdatering.
Han har selv været der. Stiftet et firma fra bunden og arbejdet sig til tops. I dag er han også angel investorEn angel investor er en velhavende person, der tilbyder penge, mentorskab og ekspertise til start-ups og nystartede virksomheder. De påtager sig risici for et ... More og medstifter samt en aktiv del af nerværket Nordic Makers, der støtter nordiske startups.
Hampus Jakobsson er ikke bleg for at give gode råd og hjælpe nordiske startups på vej. Det skriver han ofte om på blandt andet Mediums StartupGrind-side, hvor vi har fået lov til at plukke fra hans råd om, hvordan man skriver den gode opdatering til sine investorer og rådgivere.
Hvorfor er det vigtigt at holde sine investorer skriftligt opdateret?
Men hvorfor er det vigtigt? Ifølge Hampus Jakobsson er der tre primære grunde: Tillid, hjælp og refleksion.
For at opbygge tillid og fastholde den, skal man holde sin investorer opdateret om udvikligen i ens firma, så de har lyst til at blive ved med at investere. Hvis de skal hjæpe en, er det nødvendigt, de ved, hvad der foregår, og hvad de kan hjælpe med. Og når man skriver en opdatering zoomer man ud og bliver tvunget til at reflektere. Det gør det meget nemmere at forklare potentielle investorer og rådgivere, hvad man laver, forklarer Hampus Jakobsson.
I en sådan mail skal alt, du skriver, tjene et af to formål: Hjælpe dig med at holde investorerne informeret, så de har tillid til dig og kan hjælpe dig i fremtiden. Dem du skriver til, er ikke din chef, understreger han.
Hvad skal mailen så indeholde?
Du kan ikke regne med, at din modtager læser hele mailen. Sørg derfor for at få det vigtigste først, tænk gerne, at mange nok læser på mobil og ikke scroller helt i bund.
Hvem er du: Slå allerede i mailhovedet fast, hvem du er, og hvad du laver. Hold det kort og præcist.
Resumé og highlights: Dernæst indleder du med en professionel hilsen, og det nyeste nye fra din virksomhed. Få fortalt de vigtigste highlights – gerne blot i punktform.
Dårligt nyt: Hold igen med dårligt nyt, men gennemsigtighed er godt, så hvis din partner er smuttet, eller I har mistet penge, fortæl det her, så investorerne ikke hører det fra andre først. Sov på det og vend det til det mest positive udkomme.
Data: Flet virksomhedens tal og analyserne ind – hvordan så det ud tidligere, hvad regner I med? Har du rigtig meget data, kan du eventuelt pakke det ind i grafer. Husk, det skal også være forståeligt for folk, som ikke har sin daglige gang i dit firma.
Produktet: Når du skal beskrive dit produkt, er det tid til at finde saksen frem. Mange stiftere bruger alt for mange ord, advarer Hampus Jakobsson. Tænk det i et kort pitch, så dine rådgivere klart, kort og præcist vil kunne sælge dit produkt.
Teamet: Forklar lidt om, hvad der foregår i teamet. Rekrutterer I? Er der nogle ændringer? Igen, hold det helt kort.
Uspecificeret: Og husk, at skifter I adresse, er på ferie eller andet, der ikke passer ind i kategorierne, så smid det ind i en uspecificeret eller “coming up”-sektion. Men kun hvis det er relevant for andre end jer selv.
Hjælp: Gør det nemt at hjælpe dig. Du skal ikke være bange for at spørge om hjælp – det er derfor, disse folk er tilknyttet. Vær klar i spyttet og konkret om, hvilken hjælp du har brug for.
Ros: Vær ikke karrig med rosen. Det er motiverende, og kan måske anspore dem, som ikke nåede på listen i denne måned, til at oppe sig til næste mail.
Hold det kort og mellem venner
Hampus Jakobbson anbefaler, man skriver sådan en mail en gang om måneden, mere hvis der er fart på fx i acceleratorforløb eller inkubatorer.
Mailen skal kun sendes til folk, du stoler på, og som ikke fortæller det videre til udenforstående som presse eller konkurrenter.
Det er vigtigt, at sådanne mails er ærlige, at du er dig selv – om du er til smileys eller ej – og at det du skriver, er indhold, du ville turde sige til modtagerne direkte.