Nullermænd og kalkaflejringer udgør et slumrende mlliardmarked ifølge Happy Helper. Rengøringsplatformen springer seedrunder, angels og venturekapitalister over og går i stedet på vækstbørsen First North for at rejse kapital.
Knap en måned inde i det nye år kommer udmeldingen: Danmark får sin anden børsnotering på Nasdaq’s børs for små og voksende virksomheder, First North, i 2018.
Først var det NPInvestor og nu vil rengøringstjenesten Happy Helper rejse 40 millioner kroner og vækste forretningen på et marked, der potentielt udgør 31,9 milliarder kroner.
“Vi har kun lige akkurat ridset i overfladen af det kæmpe marked, der er for rengøring. Lige nu er vi størst i Danmark, og vi er den første sikre løsning, der forbinder rengøringshjælp med deres kunder,” siger Mads Vieth, CFOCFO betyder Chief Financial Officer og er den øverste ansvarlige for en virksomheds økonomi og finansielle strategier. CFO’en spiller en central rolle i vir More i Happy Helper.
Hans kollega og CEOCEO betyder Chief Executive Officer og er den øverste leder i en virksomhed, ansvarlig for den overordnede strategi og ledelse. CEO’en rapporterer normalt ti More i HappyHelper, Dennis Forchhammer, glæder sig til den nye virkelighed som børsnoteret, men han er også klar over, at det bliver udfordrende.
“Vi skifter til et højere gear, efterhånden som der bliver stiller nogle helt andre krav til os. Vores kommunikation skal være mere strømlinet, og interne procedurer ændrer sig markant. First North er en børs designet til mindre virksomheder, men du skal stadig kommunikere mere åbent og proaktivt, hvis der er forhold, der påvirker kursen,” siger Dennis Forchhammer.
Interne processer skal strammes op
Mange startups stiller kapitaltørsten med hjælp fra angels og venturekapitalister, mens andre stiler mod en folkelig investering gennem aktier. Der er flere forhold, man som startup skal overveje, når man står ved skillevejen og skal beslutte sig for hvilken vej, man vil gå.
Børsnoterede virksomheder har offentlighedens øjne rettet mod sig, og aktionærerne reagerer positivt eller negativt, hver gang der indberettes regnskaber. Med ventureinvestorer bestemmer virksomheder selv, hvor pengene skal komme fra, og i mange tilfælde følger der forretnings- eller produktmæssige kompetencer med investeringen.
Hos Happy Helper har de prioriteret kommunikation højt fra begyndelsen, og en børsnotering er i tråd med deres strategi om åben og ærlig kommunikation.
“Det er en del af vores identitet at kommunikere åbent, og vi har heller ikke været bange for at blande os politisk og sagt, hvad vi mener. Dialogen skal være en smule anderledes fremadrettet, men vi kommer tættere på vores brugere, og det er vigtigt for os,” siger Dennis Forchhammer og fortsætter:
“Vi har et produkt, der er let forståeligt, og en virksomhed, der er godt tilpasset til at blive børsnoteret.”
Børsnotering gennemtjekker Happy Helpers penalhus
For Happy Helper er eksponeringen, der følger med en børsnotering, mindst lige så vigtig som kapitalen.
“Det handler først og fremmest om at skaffe kapital, men vi ser også et marketingspotentiale i at gå denne vej. Vi ser gerne, at det bliver en folkeaktie. Hvis vi ikke når vores mål, så er det klart, at vi må indstille os på at vækste langsommere,” siger Dennis Forchhammer, CEO i Happy Helper.
Læs også: Fintech-selskabet NPinvestor endelig børsnoteret
Happy Helpers 2.500 rengøringshjælpere har skrubbet og skuret mere end 40.000 gange i 5.000 hjem. Tal som en børsnotering skal være med til at vækste.
“Samtidig er en IPO en fin måde at få tjekket sit penalhus på. En børsnotering betyder, at revisorer og advokater tjekker alt igennem. Efter den proces står vi snorlige,” siger Dennis Forchhammer.
Fra startup til IPO
Da Happy Helpers rejse begyndte 2015 var en børsnotering ikke på tegnebrættet. Men inspireret af Google’s Tandbørstetest konkluderede startuppet, at med det uforløste potentiale i markedet og det tilbagevendende behov for rengøringsløsninger, var der god grund til at stile mod en IPO.
I den proces har Happy Helper arbejdet tæt sammen Tofte og Company, der er specialiseret i at rådgive IT-virksomheder.
“De har virkelig hjulpet os helt fra begyndelsen med deres store netværk. Samarbejdet med dem har været vigtigt for, at vi kan være klar til en IPO,” siger Dennis Forchhammer.
Rådgiverne har taget sig af den eksterne finansiering, der før aktieprospektet har kastet et lån fra Vækstfonden og en enkelt angel investering af sig til en samlet værdi af cirka syv millioner kroner.
“Vi har kunnet fokusere på driften, og vores rådgivere har klaret kapitalen. Vi er blevet kaldt ind, når der skulle pitches, men ellers har vores fulde fokus været på at vækste Happy Helper,” siger Jesper Brok-Jørgensen.
Perfektionér først, så skalér
Med kapitaltilførslen vil Happy Helper gå i fodsporene på en dansk startup-legende. Dennis Forchhammer ser en vigtig paral imellem rengøringsstartuppet og giganten Just-Eat.
“Vi minder om dem, fordi de gik på et marked, der var ustruktureret og gjorde det struktureret. Dengang spurgte folk: ”Hvordan kan i tjene penge på at levere pizza”. Vi møder samme spørgsmål om rengøring,” siger han.
Spørgsmålene til trods er de nu på vej på børsen, og det stopper ikke ved blankpolerede brusehoveder. De glade hjælpere skal i fremtiden også klare vasketøjet og pakkeleveringen.
“Vi vil også gå ad andre vertikaler. Målet er at lave API-integration med andre services og hjemmesider. For tiden tester vi et samarbejde med Washa, hvor vores kunder kan få leveret deres Washa-bestillinger, når vores Happy Helper er i hjemmet,” siger Jesper Brok-Jørgensen, CMOCMO betyder Chief Marketing Officer og er den øverste ansvarlige for en virksomheds markedsføringsstrategier og branding. CMO’en leder marketingteamet og ar More i Happy Helper.
Når strategien er perfektioneret i Danmark vil Happy Helper skalere til andre lande – ligesom forbilledet Just-eat.