Hastighedsoptimering er den glemte hellige gral for digitale virksomheder. Her er 6 konkrete fordele ved et hurtigere website

@Redaktionen
Det nye tech-startup Riised har ét eneste formål: At gøre hjemmesider hurtige. Den undervurderede disciplin giver nemlig ikke bare en bedre brugeroplevelse, men medfører sidegevinster som mere effektiv SEO, billigere annoncer og bedre skalering.

Sponsoreret: Artiklen er udgivet i samarbejde med Riised.


Som serieiværksætter har Kim Rosendal gentagne gange kæmpet med, hvordan man får sin hjemmeside til at blive hurtigere. Både med hjælp fra forskellige udviklere og et arsenal af forskellige plugins. Men da han aldrig fandt den effektive løsning, han var på jagt efter, tog han sagen i egen hånd.

”Det var interessant, at der ikke var en rigtig løsning på problemet. Derfor har jeg de seneste to år arbejdet med en udvikler på at løse udfordringen. Og nu er vi så kommet frem til løsningen, hvor vi kan optimere et site til maksimal hastighed ud fra Googles anbefalinger. Vel og mærke som den eneste i Danmark – og måske også i verden,” siger Kim Rosendal, stifter af Riised.

Der findes et hav af bureauer, som hjælper med SEO-optimering og effektiv markedsføring på sociale medier, men ingen som Riised, der eksklusivt fokuserer på hjemmesidens hastighed. Og det er ifølge stifteren en fejl, for Google har selv meget direkte vist, hvor afgørende hastighed er, da de lancerede Core Web Vitals 2021.

”Det hedder jo Core Web Vitals: Det er grundstenen, for alt andet man gør – inklusiv SEO og digital markedsføring. Men alligevel er emnet fuldstændig overset, og der er ikke nogen, der har kunnet løse det effektivt,” siger Kim Rosendal.

Den nye virksomhed Riised har selv udviklet et plugin, der kigger på over 100 parametre, som får en hjemmeside til at loade hurtigere. Det gør dem i stand til både at hastighedsoptimere til en favorabel pris og garanteret en hastighedsscore på over 90 på Google PageSpeed, som er Googles egen hastighedsmåler – ellers er indgrebet gratis.

”Hastighed er grundstenen i alt arbejde, der foregår rundt om et website. Har du ikke et hurtigt site, så kan du godt bruge 50.000 på SEO og annoncer, men intet af det virker optimalt, før du har hastighedsoptimeret. Det er meget vigtigere, at sitet er hurtigt, end at det er flot,” siger Kim Rosendal.

Selvom Riised er en ung virksomhed, har de allerede bevist effekten af fart med de første 50 hjemmesider, der er optimeret. Her deler de 6 konkrete gevinster ved hastighedsoptimering – nogle mere overraskende end andre:

1: Bedre effekt af søgemaskineoptimering

Google er udgangspunktet for mange kunderelationer på nettet, og derfor er de fleste digitale virksomheder også bekendte med søgemaskineoptimering (SEO). Et hav af bureauer stiller deres hjælp til rådighed med at forfatte netop dén tekst eller tilføje de links, der kan få en given virksomhed til at stryge til tops i søgeresultaterne. Men faktisk har sidens hastighed også en markant indvirkning på SEO-arbejdet.

”Et ud af fire af Googles measure parametre er performance, som handler om hastighed. Så det er et kæmpe parameter hos Google, at dit site er hurtigt, hvis du gerne vil have en god, organisk placering,” siger Kim Rosendal.

2: En bedre kundeoplevelse

Hastighedsoptimering er ikke kun en disciplin, der skal tilfredsstille Googles algoritmer.

”Det giver en bedre brugeroplevelse og bedre førstehåndsindtryk. Det er mere professionelt at have et hurtigt site. Der er ikke noget mere irriterende end at gå ind på et langsomt site, og det ødelægger brandet og oplevelsen. Vi kender alle sammen konsekvensen, hvis det tager for lang tid at loade et site: Så gider vi ikke læse det alligevel. Og omvendt vil et hurtigere site uundgåeligt give bedre konverteringsrater, flere pageviews og lavere bounce rate,” siger Kim Rosendal.

3: Hastighed får annonceprisen til at falde op mod 50%

Det virker måske ulogisk, men faktisk bliver Google-annoncer og markedsføring på Facebook også påvirket af load-hastigheden på det site, som en given reklame linker til.

“Både Google og Facebook vil gerne have, at mobilbrugere bliver tilgodeset, og hastighed er bare über-vigtigt for deres brugere. Quality score er eksempelvis et vigtigt parameter på Google Ads, og kan du løfte hastigheden fra at være dårlig til at være mellemgod i Google’s øjne, kan det give en besparelse på mellem 30-50 procent i klikpris på annoncerne. Og det samme gælder på Facebook,” siger Kim Rosendal.

4: Større organisk reach på Facebook

Ganske som med de betalte annoncer har Facebook også et godt øje til de hurtige websites, når det gælder organiske opslag på det sociale medie.

”Facebook rangerer deres brugeres opslag på hastighed. Så du får meget større eksponering, hvis du har et hurtigt site at linke til,” siger Kim Rosendal.

5: Selvbetjening frem for kundeservice

Punkt fem er nok i virkelighed en forlængelse af den forbedrede kundeoplevelse. Men de første 50 optimering har ifølge Kim Rosendal vist, at et hurtigere site helt konkret kan gøre livet lettere for kundeservice-afdelingen:

”Fordi sitet er hurtigere har kunderne mere tålmodighed til at læse, hvad der står på sitet. Så de ender med at læse det, du faktisk skriver, i stedet for at gribe telefonen og ringe for at få information, de kunne have fundet meget hurtigt selv. Det betyder, at du skal bruge færre kræfter i kundeservice på ikke-relevante spørgsmål, som kan findes på hjemmesiden.”

6: Gør hjemmesiden klar til skalering

Skalering er et nøgleord i startup-land, og mange har taget nye cloud-services til sig for at kunne skrue op i takt med at brugerne flokkes til et nyt site. Men ifølge Kim Rosendal er det ofte mere hensigtsmæssigt at starte med at optimere websitets hastighed frem for at opgradere server-kapaciteten:

”Hvis din hjemmesides hastighed er på 90 med 0 besøgende, så falder den måske til 55 ved 1.000 besøgende, fordi serveren bliver presset. Men starter du med en hastighed på 32, så falder den i stedet helt ned til 15. Og når besøgstallet så stiger til 10.000, så vil det langsomme site hurtigere få serveren til at gå ned, end det hurtige site,” forklarer han.

Som en del af samarbejdet med Riised udfører tech-startuppet en hastighedsoptimering af TechSavvy.media. Vi deler resultaterne af arbejdet i en kommende artikel.

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY