This post is also available in: English
Overalt i verden går det kun én vej: Sundhedsvæsenerne skriger efter sygeplejersker, læger og andre varme hænder til at behandle, pleje og passe et stigende antal borgere, der lever længere, bliver mere kronisk syge og forventer bedre mulighed for behandling.
Derfor findes der lige nu kun få globale udfordringer, der er lige så vigtige at løse som sundhedskrisen. Det mener Health Tech Hub Copenhagen (HTHC), der siden 2019 har kæmpet for at samle og støtte danske startups inden for sundhedsteknologi.
“Sundhedsudgifterne stiger, paletten af arbejdsopgaver bliver større og mængden af arbejdskraft falder“
Jesper Grønbæk, CEO og stifter af Health Tech Hub Copenhagen.
”Ser man på nøgletallene i stort set alle lande, fortæller de samme historie: Sundhedsudgifterne stiger, paletten af arbejdsopgaver bliver større og mængden af arbejdskraft falder. På den anden side har vi en række teknologier, som vi ved kan løse en hel del af de her udfordringer. Så hvis jeg var investor, ville jeg øjne en god business case,” forklarer Jesper Grønbæk, CEO og stifter af Health Tech Hub Copenhagen.

Allerede i 2030 anslår FN, at der vil mangle op til 18 millioner sundhedsprofessionelle på verdensplan. Samtidig forventer man i en rapport udarbejdet af Grand View Research, at det globale marked for digital sundhed vokser med en årlig vækst (CAGR) på 15,1% frem til 2028. Og ifølge Forbes forventes sundhedsindustrien at rejse 639,4 milliarder dollars kapital i 2028.
Med andre ord: En potentiel guldmine for de techvirksomheder og investorer, der rammer rigtigt.
”I fremtiden er der ingen tvivl om, at vi i højere grad vil se en global sundhedssektor. En dårlig hofte. En tumor i hjernen. Demens. Sygdomme er jo de samme på tværs af hele verden og selvom sundhedsvæsenerne er indrettet forskelligt, vil det resultere i flere og flere globale løsninger. Det betyder, at den rigtige løsning på kort tid kan tage en meget, meget stor markedsandel,” fortæller Jesper Grønbæk.

Health Tech Hub Copenhagen
- HTHC har 31 medlemsvirksomheder og har hjulpet i alt 42 startups siden stiftelsen.
- I alt €40M er blevet investeret i danske health tech-startups siden 2019 (kapitalinvesteringer).
- 1542 nye jobs er blevet skabt i danske health tech-startups siden 2019.
- HTHC’s medlemmer har bragt digitale sundhedsløsninger til over 2,7 millioner mennesker og har over 1.100 ansatte i alt.
Et arbejde med mening
Sundhedsområdets store udfordringer repræsenterer samtidig et stort potentiale for udvikling. Og den kombination kan appellere til fremtidens talenter, der statistisk vægter meningen med deres arbejde højere end tidligere generationer.
“Man arbejder på techløsninger, der gør, at nogen i sidste ende får det bedre. Mere håndgribeligt bliver det ikke”
Pernille Ravn Jakobsen, stifter af Osaia Health

Den tendens mærker Pernille Ravn Jakobsen, stifter af sundhedsplatformen Osaia Health, en platform for hjælp til osteoporose (knogleskørhed).
”Mange på arbejdsmarkedet kæmper i dag med meningsfuldhed og på mange måder er det jo virkelig meningsfuldt at arbejde med sundhed. Det er noget, vi alle er i berøring med. Man arbejder på techløsninger, der gør, at nogen i sidste ende får det bedre. Mere håndgribeligt bliver det ikke,” fortæller hun.
Samme oplevelse har man i Health Tech Hub Copenhagen.
”Jeg har været i Health Tech-økosystemet i 5 år og jeg har aldrig mødt så mange ildsjæle. Mange sundhedsfaglige mennesker har en stor passion og en lyst til at gøre en forskel for patienter med konkrete sygdomme eller udfordringer,” forklarer Jesper Grønbæk.
Uanede mængder potentiale
Kunstig intelligens, telemedicin og patientdata er blot få af de mange nye muligheder i sundhedssektoren. Men sundhedsteknologi har så stort et potentiale, at det kan være svært at forestille sig de mulige løsninger om blot få år, mener HTHC.
“Der er ingen tvivl om, at teknologi kommer til at revolutionere sundhedsområdet med en fart, vi aldrig har set før”
Jesper Grønbæk, Health Tech Hub Copenhagen
”Vi har kun lige skrabet i overfladen på potentialet. Der er ingen tvivl om, at teknologi kommer til at revolutionere sundhedsområdet med en fart, vi aldrig har set før,” mener Jesper Grønbæk.
Og det er kun godt. For sundhedskrisen bliver en af vor tids vigtigste udfordringer, mener Betina Langemark, stifter af health tech-startuppet Ward 24/7, som er en del af Health Tech Hub Copenhagen.
”Få områder kommer til at have større indflydelse på vores liv end udviklingen af sundhedsteknologi. Verden skriger lige nu efter nye techløsninger til at drive vores sundhedsvæsen. Så med undtagelse af klimaforandringer, kan jeg ikke komme i tanke om andre områder, der bliver vigtigere i fremtiden,” forklarer Betina Langemark.
