Danmark har potentialet til at spille en toneangivende rolle, når både vores egne og de globale sundhedsudfordringer skal løses. Men det kræver, at vi tænker i eksport og skalering, når vi udvikler løsningerne lokalt.
Denne artikel er udgivet i samarbejde med Health Tech Hub Copenhagen.
I disse år vokser opmærksomheden omkring sundhedssektorens udfordringer. Og det er positivt. De fleste har erkendt, at det ganske enkelt ikke er muligt at finde læger og sygeplejersker nok til at løse sundhedssystemets mangel på personale. I stedet skal der systematisk innovation og ny teknologi til.
Men mens mange har forstået, at klimakampen er global, noget der rammer alle i verden, og noget som Danmark har en rolle i at løse, så bliver sundhedsudfordringerne stadig opfattet som noget lokalt – noget, der udelukkende presser Danmark. Den tilgang bør vi gøre op med.
For udfordringerne er på mange måder universelle, og oftest blot større i udlandet. Den danske healthtech-branche er i dag så modnet, at den kan gøre en stor forskel – både herhjemme og i resten af verden. Selvom det er en relativt ny industri, har både interessen, teknologien og investeringerne udviklet sig eksponentielt de seneste få år. I dag har vi i alt ca. 240 startups i Danmark, som alle arbejder på at udvikle fremtidens sundhedsløsninger.
Men i modsætning til andre sektorer er healthtech-området nemlig dybt afhængigt af et velfungerende offentligt-privat samarbejde. Størstedelen af vores sundhedsbehandling forvaltes i offentligt regi og vores decentraliserede sundhedssystem, resulterer ofte i lokalt udviklede tekniske løsninger, som sjældent bliver udbredt i hele Danmark og endnu mere sjældent kommer andre mennesker i verden til gavn.
Vi foreslår, at sundhedssektoren i stedet for selv at udvikle lokale produkter, scanner det danske og globale marked efter allerede-udviklede løsninger inden for området. Og ellers udvikler løsninger, hvor skalering i resten af Danmark og verden er tænkt ind fra starten. Vi har ligesom med klimaet både en moralsk forpligtigelse til at bidrage til at løse de globale udfordringer, men også gode forretningsmuligheder.
I Danmark har vi helt unikke forudsætninger for at blive førende på det digitale sundhedsområde med et banebrydende healthtech- og life science-felt, god forskning, og en særdeles digitaliseret befolkning. Evner og talent forpligter og Danmark har potentialet til at eksportere løsninger til hele verden, men det kræver, at vi tænker mere globalt – både for vores egen og for verdens skyld.