Sundhedsteknologivirksomheden Hedia står bag en diabetes-app, der med veludtænkte algoritmer vejleder brugerne i den livsvigtige regulering af insulin i dagligdagen. Målet er at give diabetikere friheden til at leve, som de har lyst til, fortæller stifteren, der selv er type 1-diagnosticeret.
Artiklen er udarbejdet i samarbejde med TechBBQ.
Et godt eventyr kan nogle gange have et ulykkeligt anslag.
Iværksætteren og stifter af Hedia, Peter Lucas, fik gennem barndommen diabetes tæt ind under huden gennem sin far, der dagligt kæmpede med sygdommen. For store udsving i blodsukkeret kan nemlig have fatale konsekvenser, og Peter var flere gange nødt at redde faren ud fra insulinchok, når han var faldet i søvn på sofaen efter natarbejde uden at spise noget. Men i 2010 fik han selv konstateret type 1-diabetes.
Efter flere år i restaurationsbranchen slog diagnosen Peter Lucas ud. Han kunne pludselig ikke drikke en cola eller tage en spontan løbetur med sit barn, uden først at tage højde for alle de parametre, man skal være opmærksom på som diabetiker.
Men i 2016 tog han sammen med sin hustru, Christina Kildentoft, og forretningspartneren Andreas Jespensgaard skeen i den anden hånd. De tre iværksættere stiftede startuppet Hedia, der ønsker at gøre det nemmere for de i alt 320.000 danske diabetikere at leve med sygdommen.
Med hjælp fra en overlæge fra Steno Diabetes Center lancerede de i året efter en app styret af algoritmer, som udregner insulindoseringen, hjælper med at regulere blodsukkeret og gør sygdommen så overkommelig at leve med som muligt.
”Jeg var vant til det her lidt kaotiske liv. Så jeg så for mig, at jeg konstant skulle gå og måle og veje for at sikre mig, at mit blodsukkertal lå stabilt. Og sådan blev det jo slet ikke. Det skyldes blandt andet vores app, som jeg selv bruger mellem 8-10 gange dagligt,” fortæller Peter Lucas, som er medstifter af og CEO i Hedia.
Appen bliver i dag brugt af tusindvis af brugere på tværs af 11 forskellige EU-lande og er oversat til seks forskellige sprog. Ifølge undersøgelser forbedrer Hedia blodsukkeret hos ikke velreguleret brugere med 12,3 procent i gennemsnit
En algoritmebaseret diabeteshjælper
Når man som diabetiker ikke er korrekt reguleret, kan blodsukkeret svinge uhensigtsmæssigt. Det kan i sidste ende få drastiske konsekvenser, og ubehandlet diabetes kan både lede til nedsat syn eller blindhed, nyreskade og i slemme tilfælde koldbrand.
I Hedia-appen registrerer man sine aktivitets-, insulin- og maddata. Derfra tager algoritmerne over. Teknologien vejleder om den korrekte mængde påkrævede insulin. Derefter minder den brugeren om at genmåle sit blodsukker efter 1,5 time, således brugeren får justeret sit blodsukker alt efter om det ligger højt eller lavt.
”Når man har type-1, anvender man helt grundlæggende kulhydrattælling og en formel, der indekserer effekten af mad og aktivitet på blodsukkeret. Det er skide svært at gøre i hovedet. Da jeg fik konstateret sygdommen, savnede jeg meget hjælp til, at hverdagen ikke skulle blive en konstant kamp. For jeg lavede hele tiden regnefejl. Det gør jeg stadig, når jeg skal gøre det i hovedet,” erkender Peter Lucas.
Hedia er registreret som medicinsk udstyr i hele EU og godkendt hos Lægemiddelstyrelsen. Appens maddatabase er certificeret af en professionel diætist og indtil videre er 25 procent af alle danske sygeplejersker med speciale i diabetes uddannet i værktøjet.
Virksomheden har netop rejst 20 millioner kroner i en ny investorrunde, hvilket bringer den samlede kapitalrejsning i Hedia op på 50 millioner kroner siden etableringen i 2016.
Fakta: ”Bridging the Gap”
- Projektet “Bridging the Gap – A more connected life science ecosystem” har til formål at etablere netværk og knytte bånd på tværs af life science-sektoren (mellem biotech, medtech, healthtech og welfaretech m. fl). Samtidig skal projektet forbinde life science-sektoren med det øvrige iværksættermiljø i Danmark og Norden.
- TechBBQ fungerer som facilitator og katalysator i at etablere netværk, hvor alle er tættere knyttet til hinanden og kan drage fordel af hinandens viden.
- Projektet er finansieret af Novo Nordisk Fonden.
- Læs mere og se kortlægningen af økosystemet her: https://techbbq.dk/bridging-the-gap/
Livet med diabetes skal blive lettere
Omkring 28.000 mennesker i Danmark lider af type 1-diabetes. Det er ofte en stor omvæltning for nydiagnosticerede, når de skal til at føre regnskab med både ernæring og aktivitet på daglig basis. Derfor drømmer Peter Lucas også om, at appen på sigt skal lette byrden ved at leve med sygdommen endnu mere.
”Vi har allerede planlagt de kliniske studier for næste generation af Hedia-teknologien. Her arbejder vi ud fra, at algoritmen kan forudsige dine insulinbehov- eller kulhydratsbehov 30 minutter ud i fremtiden. Det vil give brugerne en langt bedre chance for at bibeholde et stabilt blodsukker.”
”Samtidig kigger vi lige nu klart mod det amerikanske marked. Der er mange faktorer, der spiller ind i den rejse, men vi er fast besluttet på at komme til USA enten i 2022 eller 2023,” siger direktøren om strategien.
I år blev Hedia-appen kåret til den bedste type 1-diabetes app af det britiske certificeringsselskab Orcha. Og det glæder stifteren Peter Lucas. Han håber nemlig, at så mange muligt får hjælp til at administrere deres diabetes.
“Jeg er mere spontan end min far er, og tiden kan godt løbe fra mig. Desværre er det svært at leve sådan med den tilstand, vi begge har. Det er dét, Hedia skal hjælpe mig med. At jeg kan leve som iværksætter, tage ud med mine venner eller spise en is på stranden med min datter,” afslutter Peter Lucas.
Q&A: Morten Mølgaard Jensen, CEO – Copenhagen Bio Science Park
– Hvor bevæger life science-økosystemet sig hen lige nu?
“I disse år – og særligt i 2021 – har vi set en kolossal vækst i life science-økosystemet. Der bliver investeret som aldrig før i både etablerede virsomheder samt tiltrukket venture kapital til startups og scaleups. Danmarks globale position er generelt styrket således, at vi på flere ranglister i dag befinder os i top 3 i verden. Den position er et resultat af en årelang strategisk satsning fra både privat og offentlig side, som nu bærer frugt.
Samtidigt er Danmark forløber i omstillingen til et fuldt ud digitalt samfund, hvor vi i stadigt stigende grad anvender digitale løsninger i sundhedssektoren, hvor folk selv er deres ”egen doktor”, og hvor mængden af tilgængelig sundhedsdata eksploderer. Vi har dog samtidigt et presset sundhedsvæsen, som i årevis har været udsat for en stigende administrativ byrde, en demografi med flere og flere ældre og kronikere, og et politisk ønske om stadig optimering og effektivisering. Her skal vi finde den rette balance, så vores (dyre) velfærdssamfund ikke spiller fallit – og her er nye teknologier, nye services og nye produkter en del af svaret.
Jeg er af den overbevisning, at hvis vi kan udvikle en unik kombination, hvor vi tager det bedste fra henholdsvis tech og life science, så står vi rigtigt stærkt i den globale konkurrence om at tiltrække de klogeste hoveder, udvikle de bedste patientrettede løsninger og effektivisere vores sundhedsvæsen.”