You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

DTU Scion, DTU, medico, tech, messe, sundhed, healthtech, blue ocean robotics, vasdeblock, findzebra

Her er tre dimser, du måske kan møde på fremtidens hospital

Der har lige været Medico Bazar på DTU, hvor bud på fremtidens medtech blev vist frem. Her er tre af de mest interessante.

I fremtiden – og her taler vi ikke år 2100 – men om ret få år, bliver det en helt ny oplevelse at være i kontakt med sundhedsvæsenet. Kunstig intelligens, robotter og machine learning kommer til at møde patienter, både før du tager på hospitalet, og når du er der.

Torsdag den 9. marts var der Medico Bazar på DTU i Lyngby. Her var alskens firmaer samlet til messe, hvor studerende, investorer og andre tech-intresserede kunne få et glimt af fremtidens medtech, altså teknologi rettet mod medicinbranchen.

Vi var også med på bazaren, og her kommer tre interessante teknologier, som vi muligvis kan møde ude i virkeligheden i den ikke alt for fjerne fremtid.

DTU Scion, DTU, medico, tech, messe, sundhed, healthtech, blue ocean robotics, vasdeblock, findzebra
Med næsten 6 kilometer i timen kan denne robot som den første i verden rengøre for bakterier med UV lys

1. Blue Ocean Robotics har verdens første rengøringsrobot med UV-lys

Et stort problem på nutidens hospitaler er, at der er en stor risiko for, at svage patienter – ældre og meget syge – får infektioner, mens de er indlagt. Hvis de ligger på en stue, hvor der dagen før har været en blødende patient, og rengøringen ikke har fået fjernet alle rester, så kan de nye patienter pådrage sig alskens infektioner. Og det koster hospitalerne mange penge, at de skal tage sig af helt nye sygdomme, fordi deres patienter bliver inficerede af at tage på hospitalet.

Dét problem vil det danske robotfirma Blue Ocean Robotics løse ved hjælp af deres UV-desinficerende robot, som de fortalte om til Medico Bazaren. Tanken er, at personalet på et hospital tilkalder den autonome robot via en smartphone eller tablet og fortæller den hvilket rum, den skal gøre rent i. Robotten triller med sin maxhastighed på 5,4 kilometer i timen ind i rummet, som den skal rengøre. Den får at vide af personalet, hvilke ting den skal gøre rent: “Husk håndtaget, gulvet under sengen og vandhanen”.

På ti minutter kan den rengøre en typisk hospitalsstue. Det gør den med UV-lys, hvilket den er den første autonome rengøringsrobot i verden til at bruge, ifølge firmaet bag. UV-lys slår bakterier ihjel, og Blue Ocean Robotics hævder derfor, at robotten kan slå 99,9 procent af alle bakterier ihjel.

Når rengøringen er overstået tilkalder den personalet via deres smartphone. De åbner for døren, og den triller ud og videre til et andet rum. UV-lys er farligt for mennesker, så derfor skal den gøre rent i et lukket rum, men selve robotten er intelligent nok til at stoppe for patienter ude på gangene og generelt overholde vigepligten.

FindZebra er i blandt andet MIT Technology Review og The Telegraph blevet udråbt til at klare sig bedre end Googles søgemaskine når det kommer til sygdomme

2. FindZebra laver fremtidens medicinske database

Konsulterende læger ved oftest mest, når det kommer til de mest gængse sygdomme og deres symptomer. Læg dét sammen med, at den medicinske viden vokser voldsomt hvert år, da der hele tiden bliver lavet ny og grundigere forskning. Resultater er, at det bliver sværere og sværere for læger at være up to date på alle de seneste sygdomme og symptomer.

FindZebra er et dansk firma, som via et søgesystem kan hjælpe læger med at slå symptomer op. Søgesystemet leder gennem mange anerkendte databaser fra blandt andet flere universiteter og forskningsinstitutter verden over.

Resultatet er en slags Google-søgemaskine, hvor læger kan indtaste symptomer, som deres patient har og få bud på, hvad deres sygdom kunne være.

FindZebra er også i gang med en prototype på en app, som modsat lægedatabasen er rettet mod patienterne. Det er en slags netdoktor-app, hvor du møder en kunstig intelligens, du kan chatte med og fortælle om, hvilke symptomer du har. Den kan give dig bud på, hvad du fejler og derefter rådgive dig om, hvorvidt du skal søge læge.

FindZebra er ikke de eneste, der arbejder på at koble kunstig intelligens og medicinske databaser med hinanden. Det samme gør IBM med deres Watson-intelligens, men uanset hvilket firma der bliver dominerende på dét marked, så vil fremtidens læge finde det endnu nemmere at sige med sikkerhed i stemmen, at “du nok bare skal gå hjem og tage en panodil.”

CPH MatchUP, Games Week
Disse små dutter er VasDeBlocks bud på en midlertidlig mandlig sterilisation

3. VasDeBlock kan sterilisere mænd – midlertidigt

Hvis to mennesker elsker hinanden rigtig meget, så kan der jo komme børn ud af det, men det er ikke altid det ønskede resultat. Ofte tager kvinder p-piller, men der er også flere muligheder for, at mænd kan bruge præventioner – kondomer et populært valg, men det er en lidt bøvlet og lavpraktisk løsning i længden. Der findes også forskellige operationer, der kan sterilisere mænd helt, men der er problematikken både, at det er nogle store indgreb, og at der ikke er noget, der hedder “fortrydelsesret.”

Det danske firma VasDeBlock har opfundet to silikonedutter, som kan løse de to problemer.

Med nogle meget simple værktøjer og små snit kan to bittesmå silikone-“propper” sættes op i mandens sædleder. Det stopper simpelthen sædtilførslen, så der så at sige ikke kommer sædcæller med ud. Med tiden stopper testiklerne med at producere sædceller, og fidusen er så, at hvis du et par år senere fortryder og gerne vil have et barn, kan du få fjernet propperne igen. Ifølge VasDeBlock vil sædproduktionen begynde igen efter få uger, alt efter hvor gammel du er.

Lige nu er firmaet i gang med at få godkendt deres patent, og finde finansiering. De ser et stort marked i de vestlige lande, hvor millioner af mænd hvert år bliver steriliseret. De ser også en mulighed for at metoden kan blive populær i u-landende, da processen er både billig og simpel at udføre.

Gratis magasin:
Få "The Danish Startup Bible 2024" i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY