Heste, elefanter og enhjørninger: Kan Aarhus blive en by, hvor de største virksomheder bliver boende?

Heste, elefanter og enhjørninger: Kan Aarhus blive en by, hvor de største virksomheder bliver boende?

Selvom Aarhus har fostret flere store erhvervssucceser, har mange vækstvirksomheder gennem tiden stadig valgt at flytte til større byer, når de skal skalere. Men rummer Aarhus i dag hele vækstrejsen? Tre startups fra byen tegner et billede af et iværksættermiljø i eksplosiv udvikling.

Kører man langs kystvejen i Aarhus, får man hurtigt øje på det. Neobanken og unicorn-virksomheden (en virksomhed vurderet til 1 milliard USD eller mere) Lunars store neonskilt, der minder unge iværksættere in spe om, at smilets by har været hjemstavn for mange store erhvervssucceser.

Og for det blot to år gamle startup Shouter, der står bag en markedspladsapp for praktiske gøremål, er de aarhusianske succeshistorier en stor inspirationskilde. De skaber nemlig en grobund for optimisme og en tro på, at alt kan lade sig gøre i startupmiljøet, som længe har været i en stærk udvikling.

“Blot på de to år vi har været i gang, er miljøet eksploderet med flere iværksættere. Det skyldes blandt andet de gode historier og det positive fokus der har været omkring byen. En god track record er voldsomt inspirerende- og kultiverende,” fortæller Simon Cederholm, der er en af stifterne bag Shouter.

Den unge virksomhed har i dag til huse i DBAs gamle kontorer, hvor “klinkerne dufter af milliard- exit til eBay,” som Simon Cederholm beskriver det. Men det er ikke kun de gode succeshistorier, der gør forskellen. Det er lige så meget kulturen og dynamikken i byen.

“Min oplevelse er, at der er et voksende iværksætternet med høj koncentration i det Aarhusianske økosystem. Tætheden mellem alle aktører skaber en generel bevidsthed om at hjælpe hinanden dynamisk på vej og spille hinanden gode,” beskriver Simon Cederholm.

Billedet er dog ikke kun rosenrødt. Det kan være svært som nyopstartet tech-virksomhed at sikre sig de rette kandidater, for der er rift om talentmassen i Aarhus og store selskaber som Google, Uber og AirBnB er svære at konkurrere med på økonomi og medarbejderforhold. Derfor er rekrutteringsfladen i byen stadig et af benspændene, vurderer Shouter-stifteren.

“Kva bl.a universitet- og de mange startups i Aarhus er den tilgængelige talentmasse ekstremt eftertragtet. Vi får ofte et prik på skulderen om en dygtig kandidat eller årgang, men store selskaber, der driver deres udviklingskontorer her, bruger helt forståeligt deres muskler i kampen om kandidaterne. Men det kan gøre det svært for startups at tiltrække og tilmed pleje talent. Fra mit perspektiv bliver poolen hurtigere tømt end genopfyldt,” forklarer Cederholm.

Netop den ulempe ved Aarhus er også en af grundene til, at mange virksomheder flytter til København, når de når en vis størrelse. Og for at ændre på den tendens, skal der nogle succeshistorier til.

“Selvom flere fantastiske virksomheder er startet og skaleret fra Aarhus, er det svært ikke at kigge permanent mod København, nabolandene eller en total-adoptering af remote working tilgang. Vi vil altid aspirere at lade os inspirere af Aarhus-baserede virksomheder — og glæder os til at se endnu flere frontløbere, succeshistorier og børsnoteringer. Altså, hele turen fra pre-seed til IPO’s fra Aarhus,” siger Simon Cederholm med et smil.

Landfolk har Aarhus tæt inde på livet

Da Stifterne bag platformen for bookingplatformen Gaest.com på blot tre år fik kæmpe succes, skete det i Aarhus. Da AirBnB derefter valgte at opkøbe hele virksomheden og gøre kontoret til en dansk udviklingsafdeling for den amerikanske gigant, valgte de at blive i Aarhus. Og nu i dag, efter de gamle Gaest.com-iværksættere igen er i luften med den nye sommerhusbookingplatform Landfolk, er teltpælene endnu engang solidt placeret i den aarhusianske muld.

Aarhus, Aarhus, Aarhus.

Der har stået smilets by på det meste af det, folkene bag Landfolk har foretaget sig, og de er ikke i tvivl om, hvorfor lige netop dette sted har dannet kulisse for deres – efterhånden mange – erhvervseventyr.

“Aarhus er et godt sted at starte virksomhed, for det er jo først og fremmest en god plet på jorden.”

“Aarhus er et godt sted at starte virksomhed, for det er jo først og fremmest en god plet på jorden. ’Liveability-faktoren’ er høj. Og gennem årene er niveauet af tech-talenter vokset utrolig meget – først og fremmest på grund af universitetet,” fortæller CEO og medstifter af Landfolk, Christian Schwarz Lausten.

Landfolk har siden starten af 2021 gjort sig som teknologidrevet markedsplads for lejere og udlejere af high end-sommerhuse – et koncept, der på kort tid er blevet enormt populært. En af nøglerne bag succesen er blandt andet den mængde af særligt teknisk funderet talent, man finder i byen.

Efter at have solgt mødelokale-markedspladsen Gaest til Airbnb, har iværksætterduoen bag kastet sig over sommerhusmarkedet.

“Selvom begrebet efterhånden er lidt tyndslidt, er niveauet i byen i verdensklasse. Det er ikke ved et tilfælde, at både eBay, Uber, Airbnb og Google har placeret udviklingskontorer her. Det er en techby på allerøverste hylde,” vurderer Landfolk-stifteren.

Det har det dog ikke altid været. Byen har været igennem en større udvikling ført an af, at flere og flere større virksomheder har vist vejen til succes. For rollemodellerne er livsnødvendige, hvis man som startupmiljø skal lykkes, mener Christian Schwarz Lausten.

“Store virksomheder som Uber, Crowdstrike og Concordium er enormt vigtige at have i en iværksætterby. De agerer ofte en afart af skoler, der oplærer dygtige kandidater i fx skalering eller konsolidering, som kommer hele miljøets fælles talentmasse til gode, når virksomhederne så bytter talent,” forklarer han.

Selvom, at det går fremad i den jyske hovedstad, har lærersætningen næsten altid været, at virksomheder med de største vækstdrømme når et punkt, hvor de er nødt til at bosætte sig i København. Men det har pandemien og opblomstringen af remote-arbejde lavet om på. I dag handler det i høj grad om landegrænser.

“Om det er Aarhus eller København, er efterhånden blevet ligegyldigt. Virksomheder, der har store, store skaleringsambitioner vil ofte opleve, at rekrutteringsfladen bliver for lille i bare én by. Der er det i højere grad i dag det nationale, der er udslagsgivende i spørgsmålet om talent,” fortæller Christian Schwartz Lausten.

Enhjørningen der slap væk

Da den unge studerende Peter Mülhmann sammen med sine tre medstiftere i 2007 fik idéen til en digital kundeanmeldelsesplatform i en kælder i Aarhus, var der ingen, der talte om unicorn-værdiansættelser.

Men det var lige præcis, hvad Trustpilot blev, da de gik på børsen i London for et år siden: En unicorn. I dag har virksomheden over 850 ansatte med kontorer i København, London, Edinburgh, Berlin, Vilnius, Amsterdam, Milano, New York, Denver og Melbourne.

Og et hovedkontor i København, hvor Trustpilot flyttede hen i takt med, at vækstrejsen tog fart. Men er det i dag stadig nødvendigt at forlade Aarhus for at blive en stor virksomhed?

“Jeg er gået frem og tilbage omkring det spørgsmål ofte, men må også sande, at pandemien har ændret alt. For to år siden var jeg fuldstændig overbevist om, at hvis du byggede en stor virksomhed, var du nødt til – som minimum – at søge til København, og nok også længere ud i den store verden. Det er jeg ikke længere,” forklarer Peter Mühlmann.

Peter Mühlmann tog de første skridt med unicorn-virksomheden Trustpilot i Aarhus.

Den spirende remote-kultur, pandemien har bragt med sig, har på mange måde opløst de geografiske skel og gjort det nemmere at bygge en stor virksomhed overalt – også i Aarhus.

“Med den nye online-kultur har Aarhus fastholdt mange af dens fordele, og har samtidig ikke samme ulempe omkring at tiltrække internationalt talent, hvor København historisk set har haft lettere ved. Men vi mangler stadig at se, hvordan det lander,” vurderer Mühlmann.

Selvom gigantvirksomheden i dag folder sig ud fra Pilestræde, hjertet af København, har Peter Mühlmann ikke glemt hverken sine eller Trustpilot rødder. For det er et perfekt sted at starte en virksomhed, mener han.

“Der er rigtig meget velvilje fra lokalmiljøet i byen. I større byer tager man det for givet, at der er mange mennesker og at der sker meget, mens man i Aarhus er bevidst om at gøre noget konkret for lokalmiljøet og de lokale iværksættere. Der er en følelse af, at man trækker i samme retning og hjælper hinanden – en slags lokalpatriotisme, ville jeg kalde det,” fortæller Mühlmann.

Alligevel er der udfordringer, når det kommer til de helt, helt store virksomheder. Bare ikke længere om Aarhus som by, men i højere grad om Danmark som land, mener Trustpilot-stifteren.

“Vi er historisk set dårlige til at fostre nye store virksomheder i Danmark. Det er ’nemt’ at bygge både en lille og en mellemstor virksomhed, men hvis du kigger på de fem mest værdifulde danske selskaber, så er de alle over 100 år gamle. Det skyldes både skattestrukturen og den måde, man behandler internationalt talent på, som skaber et incitament for virksomhederne om at tage til udlandet, når de når en vis størrelse. Så snittet ligger mindre og mindre mellem Aarhus og andre byer og i stigende grad mellem Danmark og resten af verden,” siger Peter Mühlmann.

FREE E-PAPER:
Get our magazine "Grow Aarhus"

…you will also be signed up for our weekly newsletter with the latest news and stories from the Danish startup-ecosystem!

Vi spammer ikke, og du kan altid afmelde dig igen!
Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.