Historien om hvordan 100 macheter blev til en grøn accelerator

@Redaktionen

Artiklen er første gang udgivet den 1. maj 2017 klokken 10.00.

Nogle gange støder man på historier, hvor virkeligheden overstiger fantasien. Historier med hårrejsende detaljer, forunderlige bekendtskaber og et væld af sidehistorier, som på en eller anden måde, til slut, alligevel pejler en frem til moralen. Historien bag Green Tech Challenge er sådan en.

Frederik van Deurs, Martin Petersen og Joachim Almdal stiftede i 2015 Green Tech Challenge, som en effektiv accelerator for grønne, bæredygtige og sociale startups på tærsklen til enten at brænde igennem eller brænde ud. En accelerator, der på rekordtid ville skaffe virksomhederne frisk kapital, et vidt forgrenet netværk og uvurderlig feedback fra stærke partnere inden for jura, salg, pitchtræning og partnerskaber.

Læs også: Vinder af Green Tech Challenge: Interesserede investorer venter allerede i mailboxen

Vejen dertil gik gennem byhaver og jungle. Og følger man de mange stier helt tilbage til begyndelsen, starter historien om Green Tech Challenge for 11 år siden.

“Martin og jeg lærte unge fyre at komme i kontakt med mennesker. Med damer,” fortæller Frederik van Deurs bag et rævesmil:

“Vi fik faktisk ret stor succes med det. Det blev vores indgang til at drive virksomhed.”

50 tomater til 50 personer rykker ikke rigtig noget

Det ledte over i et job for ulands-organisationen Ibis, hvor de drev en salgsorganisation. De fundraisede for millioner og effektiviserede administrationen i fundraisingkampagnen med 80 procent. Men uden diplom var der ingen lønstigninger i sigte, og de to unge fyre søgte nye jagtmarker.

Frederik kom ind på antropologistudiet og blev mere venstreradikal. Tanken om, hvordan vi var ved at fucke verden op, som han formulerer det, kværnede rundt i hans hoved.

“Jeg søgte svar i den højpandede litteratur, om anarkisme, selvforsyning og decentralisering. Jeg var med til at starte byhaven 2200 Nørrebro. Det gav god mening at dyrke tingene sammen. Det var en overdrevet god følelse at være 50 ligesindede, som knoklede for at lave fødevarer selv. Men at være 50 mennesker, der dyrker 50 tomater løser ikke verdens problemer,” siger Frederik van Deurs.

Frederik van Deurs på feltarbejde

Martin Petersen var på det tidspunkt gået i gang med studier i startskundskab og som sprogofficer. Ultimativt ville han gerne stoppe krig.

“Gennem Ibis vidste jeg, hvad det ville koste at stoppe sult, hvad det koster at udrydde analfabetisme og give alle adgang til en gymnasiel uddannelse. Jeg så, hvilke beløb vi bruger på at jage pirater og beskytte de somaliske kyster, og jeg blev desillusioneret. Jo mere jeg spurgte rundt, jo mere blev jeg klar over, at vi laver lappeløsninger,” fortæller Martin Petersen.

I 2013 krydsedes deres veje igen

Han stoppede som sprogofficeraspirant, ligefør der var militærarabisk på skeamet og der skulle underskrives udsendelseskontrakt, og i 2013 krydsede hans veje igen Frederiks.

“Da var Frederik på vej til Vietnam med en kammerat. For mig er der to ting, der betyder noget; at være lykkelig og gøre en forskel, altså at give andre muligheden for at blive lykkelig. Så vi fes alle tre til Vietnam,” siger Martin Petersen og bliver straks suppeleret af en storsmilende Frederik:

“Vi havde ingen plan. Vi ville se en mangrovejungle, og sådan en fandtes 150 kilometer fra, hvor vi landende. Så vi begyndte at gå, og så skete der alt muligt knaldet,” siger han.

Læs også: Er grøn energi den nye internetinvestering?

De lærte at dykke af en tidligere NFL-spiller, de blev inviteret til bryllup, boede fire dage på en øde ø uden nok vand og mad, og da en af NFL-spillerens venner solgte dem et par knallerter, drønede de videre ud i landet. Mod syd mødte de en kvinde, som boede på en ø i Mekongflodens delta. Hun tog dem med på marked, hvor de fik øje på en sælger, der solgte store, grove macheter.

“De var ret fede. Og de kostede ikke en skid. Mens vi drønede rundt på vores knallerter og drak kokosjuice, talte vi om, at vi kunne sælge dem hjemme i Danmark. Vi havde 21 kilos bagage med flyselskabet og intet i taskerne. 100 sværd vejede 50 kilo, så vi rejste hjem med 20 kilo sværd hver,” griner Frederik van Deurs.

Fra macheter til søvnløse nætter i Malaysia

Sværdene solgte de på tre dage i Danmark på Facebookgruppen “Knep mig, det er billigt”. Det gav dem kapital til at starte virksomheden mandigt.dk, en webshop til den moderne mand. Det var dengang palæo-begrebet boomede, og maskuliniteten udviklede sig på ny; den ville de være med til at redefinere som et selvbevidst og verdensklogt begreb. Men en webshop var ikke stor nok til at brødføde tre mand, så Martin Petersen tog en afstikker til Malaysia sammen med Joachim Almdal, mens Frederik kørte forretningen videre i Danmark.

“Jeg fik tilbuddet om at hjælpe en med at opbygge det muslimske svar på Amazon gennem en fælles bekendt, som havde hørt om historien med knivene og kunne lide handlekraften bag. Det endte med hæsblæsende 13 måneder, hvor jeg arbejede hver dag de første måneder i 16 timer om dagen og sov på gulvet på kontoret. På ni måneder voksede virksomheden fra fire til 25 mand,” fortæller Martin Petersen.

Læs også: Millioner dør årligt af smog – grønt mos og IoT skal bekæmpe forurening

Han blev afhængig af at arbejde. Da Frederik kom ned og besøgte ham og Joachim, var de umulige at tale med. De var stressede op over begge øjne, hvis sorte rander matchede det nattemørke, de ofte arbejdede i. Frederik arbejdede videre med mandigt.dk fra Malaysia og rådgav vennerne til at tage med hjem. Han ville noget andet end mandigt.dk. Noget mere vigtigt. Det skulle ikke længere være 50 mennesker om at dele 50 tomater. Der skulle skabes resultater.

Green Tech Challenge
Joachim og Martin ved sidste års Websummit i Portugal Foto Jakob Lindmark Frier

“Vi fanger virksomheder, dér, hvor det gør rigtig ondt at dø”

Nogle måneder senere vendte Joachim og Martin tilbage til Danmark, hvor det viste sig, at de sorte rander under øjnene kunne veksles til dyrebar erfaring. Processen i acceleratorvirksomheden, HTVB, kunne nemlig oversættes til hvordan Martin, Joachim og Frederik kunne hjælpe danske virksomheder med netværk, kapital og forretningsudvikling hurtigere end de eksisterende acceleratorer, som tager mellem tre og ni måneder. Det kan gøres mere effektivt pr. minut.

“Vi fanger virksomhederne, hvor deres burnrate er høj, de har lavet de første tests, de har tillid til deres eget produkt og tør investere egen tid og penge i det. Det er er lige dér, hvor det gør rigtigt ondt at dø. Der bruger vi mindst mulig tid på at forberede dem bedst muligt til at øge deres salg og rejse penge,” fortæller Martin Petersen og bliver suppleret af Frederik van Deurs:

“Vi prøver at være Barney Stinson i startupverdenen. Vi sørger for, at Ted er klædt ordentligt på til at møde de gamle rigmænd.”

Kapitalen blev skabt af øl, festivalkaffe og bolcher

Kapitalen til opstarten af Green Tech Challenge fik de gennem hårdt arbejde. Martin, Joachim og Frederik var udlejningsbartendere, studerende på orlov, kaffekøer til festivaller og iværksættere på samme tid. De satte bolcher på cykler i reklamefremstød for Københavns delebilsfond og samlede penge nok ind til at lancere med dårlige one-pagers på Folkemødet 2015.

Læs også: Snart kan det være slut med billetbesvær i Berlin

Siden da har Green Tech Challenge fået partnerskaber med blandt andre Microsoft, Awapatent, Qvartz, PwC, IBM og Dansk Industri. Allerede i november samme år som opstarten afholdt Green Tech Challenge det første program i København. Det er nu 15 måneder siden. På den tid har 70 procent af de deltagende virksomheder rejst kapital, de beskæftiger 67 procent flere – inklusiv de virksomheder, som er stagneret eller siden er lukket – og i gennemsnit har de rejst en halv million euro og tredoblet deres omsætning.

“Det hele spiller sammen på en eller anden måde. I Ibis lærte vi at møde folk på gaden, og fortælle hvad de som borgere kunne gøre for at gøre en forskel. Det er ikke ret meget anderledes at henvende sig til en investor end til en smuk kvinde,” siger Frederik van Deurs og Martin Petersen uddyber:

“Vi har brugt lang tid på at forfine vores kommunikation. Det er også derfor, den eneste workshop, vi selv afholder i programmerne, er pitch og partnerskaber. Alt andet har vi partnere til, som har mere ekspertise end os. Og det er super effektivt. Vi kan se, at folk går fra vores workshops og sælger møder. Vi kan se, at de flytter sig, ved at vi deler ud af vores egen værktøjskasse.”

En global challenge åbner op for vildere ting i fremtiden

I dag står de tre stiftere ikke længere og langer øl over disken i weekenderne. De forsøger at holde sig på en arbejdsuge på 37 timer, og havde i år mulighed for at udvide Green Tech Challenge til udlandet, startende med Berlin i januar. I maj rejser de til Lissabon efterfulgt af Helsinki i juni, et program i København i september, London i november og Bangalore i december. Ved udgangen af 2017 har de 110 grønne, men modne, startups i deres portfolio.

“Drømmen er at kunne være et brohoved for markederne i de forskellige lande og kunne trække forbindelser på tværs. Så vokser de innovative økosystemer sig større, og forhåbentlig kan vi få skabt flere idéer, som gør en forskel globalt. Jo større reach, jo flere vilde ting kan vi få til at ske,” siger Frederik van Deurs.

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY