På kort tid har den sociale fodboldapp, Tonsser, fået et godt tag i unge talenter i flere af de europæiske lande. Det startede med to mænd og en hobby. I dag er det et fuldtidsarbejde med over 30 ansatte, investorer og stort kontor i København – selvfølgelig med plads til bordfodbold og PlayStation.

Denne artikel er udgivet første gang i juli 2017.

Under de fritlagte spær står række efter række af skriveborde med sorte computerskærme, for enden af lokalet over kontorerne med glasdøre er en hems indrettet til pauser med PlayStation, to gutter snakker ved bordfodboldbordet, mens et par skærme overvåger, hvordan det går appen, og på køkkenbordet står bagerbrød fra i morges og champagne fra den nyhed, Peter Holm ikke helt vil afsløre endnu.

Han er medstifter af og CEO for den sociale fodboldapp – eller platform – Tonsser, som han i 2014 stiftede med Simon Hjære. To aalborgensiske fodboldnørder, der så en mulighed. I dag har de ansvaret for over 30 medarbejdere på kontorer i København, Paris og Køln, appen er i flere lande, der er planer om at udvide, og investorerne har over flere omgange postet millioner i idéen. En idé, der startede som en hobby.

“Hvorfor begynder vi ikke at arbejde med det, som vi alligevel bruger al vores tid på? Tænk, hvor effektive vi kan være. Dét var startpunktet,” Peter Holm

Gør det, du er bedst til

Simon Hjære og Peter Holm er vokset op i Aalborgområdet, og læste på Aalborg Universitet. Peter Holm arbejdede ved siden af studiet på Vesterå, en bar, restaurant og club, som alle smarte aalborg-unge kender. Han stod bag baren, miksede cocktails i diskotekets blålilla lys og fik sin første idé til en virksomhed; event fabrikken. Et eventbureau til virksomheder og private. De fik hurtigt fart på og fik Vestas som kunde, men Peter ville gerne skabe noget med større skalerbarhed. Så han søgte ind på en kandidat på ITU.

Simon Hjære fiflede i samme tid med virksomheden Sidewalk Symphonies. Han begyndte at forstå de mekanismer, der skal til for at opbygge en softwarevirksomhed. Også han søgte ind på ITU, hvor de to iværksættere begyndte at tumle med nye idéer. Og fritiden – den gik med at spille Fifa, Football Manager, læse transferrygter og fodboldnyheder.

“Hvorfor begynder vi ikke at arbejde med det, som vi alligevel bruger al vores tid på? Tænk, hvor effektive vi kan være. Dét var startpunktet,” fortæller Peter Holm.

Tonsser fejrer ny tocifret millioninvestering

Det er sen eftermiddag, men der er stadig folk på kontoret. I dag har de fået en ny motivation for at arbejde hårdt. En ny investering på 2,5 millioner euro fra eksisterende og nye investorer, heriblandt også store fodboldnavne, afslører Peter Holm endelig. Det er ikke Tonssers første investering. Ej heller første gang sportsverdenen satser på dem. Nike kom med i et strategisk samarbejde sidste år, og fodboldspilleren Jeppe Curth er medstifter. Han var en af de første, som Simon Hjære og Peter Holm fik med ind i det koncept, der blev til Tonsser.

Læs også: Tonsser satser på Premier Leagues hjemmebaner med ny investering

“Vi havde post-its over det hele. For da vi havde konceptet klar, handlede det i bund og grund om at eksekvere. Vi havde en stor tro på, at det kunne blive en succes. At det var dét, fodboldspillere ville have. Vi kunne se det for os, hvordan transparens i fodboldverden, som det eksisterer i spil som Football Manager, og LinkedIn i den professionelle verden, ville gavne hele industrien,” siger Peter Holm.

Et af nøgleordene i virksomheden i dag er netop eksekvering. Head first og ud og prøve ting af, som Peter Holm forklarer det; eksperimentere, teste, lære og interagere med hinanden og brugerne. Dem, der lærer hurtigt, får succes, er et mantra, de bruger her.

Overbeviste den første investorer med eksekveringsvilje

De to stiftere har da heller aldrig hængt i håndbremsen. Til en Iværk & Vækst-messe, hvor iværksætter Kasper Hulthin, en af kræfterne bag Podio, holdt oplæg, stillede de sig i kø for at tale med ham om Tonsser. Dengang ikke meget mere end en idé. De bad om taletid tre måneder senere. Og fik den.

“Vi fik ham efter flere møder overbevist. Han kunne se, der skete noget, selvom vi ingen penge havde og stadig var studerende. Vores eksekvering og det, at vi sprang ud i det, tiltrak ham. Det med hvor langt man kan komme for ingenting,” siger Peter Holm.

De lavede en simpel prototype, og så var det ellers ud og tale med trænere og spillere.

“Vi gav trænerne en drag and drop-funktion som fra Football Manager, hvor de kunne sende en mail til spillerne med spilletidspunkt, position, startopstilling og så videre. Efter kampen sendte trænerne så en sms til os med information om, hvem der spillede, mål, kort og kampens spiller. Den data gav vi så lidt provokerende til modspilleren,” griner Peter Holm:

“De fik alle informationer om hinanden. Og de synes, det var fedt! Det fik dem til at føle sig som professionelle. Da konceptet virkelig faldt i hak for os, var da vi samtidig anvendte dataen til topscorerlister og Team of the Week, og postede det på Facebook og taggede spillerne. Så begyndte de for alvor at snakke i omklædningsrummet!”

“Vi havde ikke noget imod at være den kliché, der sidder i kælderen med fugtige vægge og pizzabakker over det hele,” Peter Holm

Nerven om anerkendelse

Der var noget i nerven om anerkendelse. Tonsser tog det professionelle niveau og rykkede ned i håbet om at få alle til at føle sig professionelle og succesfulde.

“Dengang jeg selv var ungdomsspiller – og jeg var ikke ret god – var det maksimale, jeg kunne opnå efter en god kamp, at blive nævnt i Vadumbladet. Det, som vi gjorde, var at sætte den anerkendelse ind i en anden kontekst, hvor man kunne få opmærksomhed fra dem, der rent faktisk betød noget fra nære venner til potentielle trænere. Det skabte en hype i omklædningsrummet,” fortæller Peter Holm.

De nu fire stiftede rykkede ind i en kælder på Vesterbro i København, og her begyndte de at opbygge deres virksomhed, men også virksomhedskultur. Der er en grund til, at kontoret emmer af liv selv sent på en eftermiddag, hvor sommerens første rigtige varme dage lokker.

“Vi havde ikke noget imod at være den kliché, der sidder i kælderen med fugtige vægge og pizzabakker over det hele,” siger Peter Holm og fortsætter:

“Jeg tror også, at det betød noget. Når vi skulle hyre, kom de ned til Tonsser. Det var kun os. Vi var dem i kælderen, der arbejdede dag og nat. De trådte ind i den kultur, hvor man spiser pizza sammen, tager til koncert sammen og flytter alle kontormøbler ud på fortorvet til Distortion og holder Tonsstortion! Vi fik avlet en naturlig tiltrækning. Fik vi først nogen ned i kælderen, mærkede stemningen og visionen, så ville de være med,” siger Peter Holm.

Kulturen bliver skabt af menneskerne

Det har især været vigtigt for kerneteamet at få skabt noget traditioner og forventninger, som alle er en del af. Også når man vokser fra fire til 30 medarbejdere.

“Vi har haft mange oplevelser sammen, som vi alle kan være kulturbærere for. Vi er flere om at løfte. Det er ikke kun Simon og jeg. Vores medarbejdere kan mærke, hvor sindssygt passionerede vi er, og det er noget, de gerne vil være en del af. Kulturen er, hvem man er, og ikke kun hvad man gør. Når du kommer herind, er det menneskene, du ser, det er dem, der skaber vores kultur. Vinderkulturen,” siger Peter Holm.

I mange måneder sad de fire gutter i kælderen og arbejdede seks dage om ugen, nogle gange syv, gerne til over midnat. Kasper Hulthin lagde sammen med Martin Elbæk og Phil Chambers de første penge i virksomheden, som drengene fik til at strække sig så langt de kunne; beskeden løn, den samme bagel hver dag – eller buffet. I maj fik de endnu en kapitalindsprøjtning, som holdt dem kørende til september, hvor de fik deres første million.

“Jeg havde aldrig set så mange penge før! Men vi fik dem til at strække sig i over et år. Vi havde jo kontor i en gammel vaskekælder. Der lugtede dårligt, og der var svamp i væggene. Men vi nyder at se tilbage på, hvor vi er kommet fra. At vi har kæmpet ved det her bord. Her har vi siddet og lavet prototypen, og jeg kender hver en pizza- og ølplet,” siger han og banker håndfladerne ned i plankebordet, som har været en del af Tonsser så længe.

Han peger over på væggen bag fladskærmen i kontoret. I stedet for tapet eller mursten, står der en kæmpe pressevæg med logoer og ordet “Wonderkids”. Det er fra da Tonsser holdt deres første awardshow for spillerne, 120 spillere og deres forældre kom på besøg på kontoret i oktober med rød løber og det hele. Det smed de på sociale medier, og klubben Dortmund tog kontakt om mulighederne for at samarbejde.

Fra nul til 380.000 brugere

I dag har Tonsser over 380.000 brugere, et tal der de første dage med beta kun steg med 30 om dagen. Peter Holm har stadig et billede, hvor tallet nul lyser op på en skærm. Dengang var der også champagne, da de gik i luften, og automatiske jubelscener hver gang en ny bruger meldte sig til.

Med den nye investering skal Tonsser nu rulles ud i England, og der skal ansættes flere kræfter til kontoret i København. De taler allerede med fodboldklubber som Manchester United, Ajax, Chelsea, Fulham og Dortmund om samarbejder, og overvejer at sætte mere ind på brugergenereret indhold og nye indtægtsmuligheder gennem platformen.

For ikke ret længe siden lancerede de i Tyskland, startende med Hamborg og nu Køln, hvor hele holdet hoppede ind i en bus og tog af sted torsdag til lørdag. De var ude at tale med klubberne og brugerne, men der var også plads til at lære hinanden endnu bedre at kende med buslege og slibrige historier.

“Vi har noget specielt i Tonsser. De bedste hold er ikke nødvendigvis dem med det største budget eller de bedste individualister; det er dem med det bedste kollektiv, dem der ved, at hver kamp tæller. Det er sådan, vi vil have alle her til at tænker. Rykker vi ikke sammen i bussen og hjælper hinanden så knækker man. Det er kulturen og vindermentaliteten, der skal bære dig gennem en virksomheds op- og nedture,” siger Peter Holm.