It-virksomheden Stibo søger radikal innovation og vilde eksperimenter, når de inviterer studerende ind for at skrive speciale.

Artiklen er lavet i samarbejde med ‘Stibo Accelerator‘ – en af partnerne, som har gjort magasinet ‘From University to Unicorn 2021’ muligt. Du kan læse hele magasinet online her.


Det er byens mindste supermarked, men samtidig det mest højteknologiske. Når du vælger et produkt på hylden, guider de smarte prisskilte dig mod et alternativ et andet sted på reolen, som passer bedre til dine allergener eller din pengepung. Og når varen puttes i indkøbskurven bliver den automatisk registreret, hvorefter en tablet på kurven kommer med forslag til, hvilke retter varen kan bruges i.

Det lyder måske futuristisk, men det eksperimenterede supermarked ’Stibo 1000’ så allerede dagens lys tilbage i 2016, hvor det blev udviklet i samarbejde mellem it-virksomheden Stibo Systems, supermarkedskæde Rema 1000 og ikke mindst tre specialestuderende i IT-produktudvikling på Aarhus Universitet.

”Hele temaet for vores speciale var at finde ud af, hvilke kvaliteter den fysiske forretning har, og hvordan vi kan tage de digitale kvaliteter med derud i stedet for kun at kigge den anden vej, hvor alt skal løses online. Og derfra havde vi frie rammer til selv at definere koncepterne,” fortæller Søren Lundtoft, der stod bag Stibo 1000-supermarkedet sammen med Laurits Langberg og Anders Nies.

Inviterer innovationen indenfor

Mange specialer bliver skrevet i samarbejde med en virksomhed for at få det mere erhvervsrettet. Det er sådan set også målet, når Stibo Accelerator inviterer specialestuderende indenfor. Her opfordrer man dem bare samtidig til ikke at nøjes med at løse et problem, som virksomheden har her og nu, men i stedet at eksperimentere mod mere radikal innovation.

”For os handler det om at få de her skøre og vilde ideer, som man får, når man er frisk, ung studerende og tænker, at alt kan lade sig gøre. For vi har den samme udfordring som alle andre store organisationer: Vi gør det samme hver mandag morgen, selvom vi ved, vi skal tænke vildt og kreativt. Derfor inviterer vi den radikale innovation ind i huset, så vi kan lære noget i en kultur af nysgerrighed,” siger Karsten Dehler, direktør for Stibo Accelerator.

Indtil videre har 215 studerende været igennem acceleratoren, hvor de har taget udgangspunkt i Stibos åbne spørgsmål som fx ”Would ultra-transparency in retail actually work?”. På den måde opfordrer acceleratoren de studerende til at undersøge potentialer, der ikke kan forløses i morgen, men i stedet tegner et bud på fremtiden om 5 eller 10 år.

Nye produkter er ikke målet

I tilfældet med ’Stibo 1000’ blev ledelsen i supermarkedskæden præsenteret for et katalog med 14 koncepter – hvoraf ét af de mere vilde gik ud på, at kunden blev placeret i en indkøbsvogn, fik et VR-headset på og så skulle skyde varerne ned fra hylden i en virtuelle verden. Og for Karsten Dehler er det et meget godt billede på, hvad der skal være tilladt i acceleratoren.

”Var succeskriteriet, at det skulle være et produkt i morgen, så var det her jo en kæmpe fiasko. Men det var ikke målet. Målet var at afprøve ideer og vise potentialet,” siger Karsten Dehler, og tilføjer at dele af eksperimentet i dag – fem år senere – er blevet blevet omsat til virkelighed hos blandt andet Amazon Go og Wholefoods i USA, og dermed har vist sig at være et godt bud på, hvor fremtiden var på vej hen.

I sidste ende kan specialerne både ende som et inspirationskatalog, konkrete kommercielle koncept, et startup eller en ansættelse i Stibo. Det sidste blev tilfældet for Søren Lundtoft, som stadig den dag i dag ser tilbage på et specialeforløb med meget højt til loftet:

”Nogle studerende elsker et meget konkret speciale, hvor de skal løse en håndgribelig opgave for en virksomhed. Men den gruppe studerende, som ser et teknikområde og tænker ’hvad nu hvis vi kunne gøre x og y – hvad ville potentialet så være?’ – de har rum til at afprøve perspektiverne i Stibo Accelerator,” siger han.


About: Stibo Accelerator

  • Stibo Group startede som et trykkeri i Aarhus, og har mere end 225 års historie. I dag er datterselskabet Stibo Systems et af de førende virksomheden indefor master data-løsninger i verden, og koncernen beskæftiger 1.700 ansatte i 21 lande.
  • Med Stibo Accelerator tilbyder den fondsejede virksomhed studerende assistance til et erhvervsrettet speciale. Det inkluderer ud over en kontorplads og frokostordning adgang til virksomhedens netværk af partnere – såvel som tætte sparringspartnere fra virksomheden selv. 40 af de 200+ studerende, der har været igennem acceleratoren, er gennem årene blevet ansat i Stibo.
  • 40 af de 200+ specialestuderende, som har været gennem acceleratoren, er efterfølgende blevet ansat i Stibo.