Valget er lige om hjørnet. Derfor har vi bedt partiernes “techstartup-ordfører” svare på, hvad partiet vil gøre for techstartups. Her kan du læse, hvad Ida Auken fra Radikale Venstre mener.

Ida Auken blev for første gang valgt til Folketinget for SF i 2007 og nåede at være miljøminister for partiet under Helle Thorning-Schmidt, inden hun skiftede til Radikale Venstre i 2014.

41-årige, teolog-uddannede Ida Auken har en kort karriere som forlagsredaktør på Forlaget Alfa og et år som ekstern lektor på Københavns Universitet bag sig. Derudover har hun sideløbende med politikerkarrieren blandt andet startet et åbent, national netværk for cirkulær økonomi, hvor store virksomheder som Mærks, Carlsberg og BIG samt institutioner som Dansk Industri og Aalborg Universitet kunne diskutere cirkulær økonomi.

I dag er hun blandt andet ordfører for erhverv, it, iværksætteri og klima for Radikale Venstre, og stiller op i Københavns Storkreds.

Du kan læse, hvad de øvrige partiers “techstartup-ordfører” mener her.

Hvad ser du, som den vigtigste indsats I politisk kan gøre for danske tech-iværksættere?

Der er selvfølgelig alle klassikerne med risikovillig kapital, mindre bureaukrati, osv. Men hvis jeg skal pege på én ting, så burde vi fokusere på at få de bedste green-tech startups ført ud i livet.

I fremtiden kommer der en gigantisk efterspørgsel på grønne løsninger. Hvis vi skal tjene penge – og redde kloden – så burde vi hjælpe de bedste koncepter med at gå fra idé til virkelighed. Jeg forestiller mig, at vi udbreder ”Challenges-konceptet”, hvor det offentlige udbyder et problem – og inviterer startups fra hele verden til at komme med nye løsninger.

Hvad ser du som en særlig, dansk startup-styrke, og hvad vil du gøre for at udvikle den?

Tech-startups kan jo i princippet ligge hvor som helst. Men det unikke ved Danmark er, at vi er et lille land med høj IT-udbredelse og en grøn bevidsthed. Hvis vi har det politiske mod, kan vi gøre det til vores største styrke. Danmark kan blive til ’Grøn startup nation’, hvor udviklere kan få lov at afprøve og implementere deres green tech-løsninger, som vi bagefter kan sælge til hele verden.

Hvad er i dine øjne den mest spændende teknologi lige nu?

Jeg er både fascineret og bekymret for AI. Potentialet til at løse problemer indenfor vand, energi og fødevareproblemer med AI er det mest spændende. Når vi får mere grøn strøm, der svinger i produktion, har vi brug for at flytte forbruget. Det samme med opvarmning af bygninger. Hvis en kontorbygning skal varmes op om morgenen, kan man bruge overskudsenergien om natten – og dermed spare penge og spare klimaet.

Hvilket dansk tech-startup gør dig begejstret og hvorfor?

Alt indenfor cirkulær økonomi er fantastisk. Når man kombinerer cirkulær økonomi og tech, så giver det uanede muligheder. Hvis jeg skal pege på én, så må det blive GoMore. GoMore gør, at vi udnytter ressourcerne (i dette tilfælde en bil eller en køretur) langt bedre. Det betyder færre biler, bedre klima og mindre trængsel. What’s not to like?

Hvad er det mest tech-agtige, du gør i din hverdag?

Det mest tech-agtige er jeg gør, er nok også det mindst tech-agtige. Jeg prøver at vænne mig af med min mobilafhængighed. I perioder har jeg rendt rundt med et ”plaster” på skærmen, som husker mig på at bruge telefonen mindre og være mere til stede. Min mand har også lige skrevet en bog om digitalt selvforsvar – jeg kan ikke afvise, at jeg har været en af grundene til, at bogen er blevet til.

Foto: Steen Brogaard.