36-årige Peter Hummelgaard blev valgt til Folketinget for Socialdemokratiet i 2012, men var allerede forinden en kendt politisk skikkelse i Danmark på grund af sit arbejde som Formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom fra 2008 til 2012.
Uddannelsen som jurist har han haft i spil som konsulent for blandt andet 3F, inden han blev valgt ind i Folketinget.
Aktuelt er han Socialdemokratiets EU-ordfører, og er medlem af blandt andet erhvervs-, vækst- og eksportudvalget. Han opstiller i Københavns Storkreds.
Du kan læse, hvad de øvrige partiers “techstartup-ordfører” mener her.
Hvad ser du, som den vigtigste indsats i politisk kan gøre for danske tech-iværksættere?
Iværksættere er en vigtig del af dansk erhvervsliv. Det er dem, som fører en god idé ud i livet, der kan blive Danmarks næste store erhvervssucces. Derfor vil vi også sikre god adgang til finansiering for nye virksomheder. Og jeg mener, at vi kan gøre meget mere for at luge ud i unødvendig bureaukrati og regler for de virksomheder, der ellers spiller efter reglerne.
Derudover har vi set, at IT-giganter som Google og Facebook, der på den ene side har milliardstore overskud, samtidig betaler alt for lidt i selskabsskat. Det skaber en unfair konkurrencesituation for danske tech-virksomheder, der betaler den skat, de skal. Derfor mener jeg også, at vi skal gå forrest i EU i kampen om at få lagt en skat på tech-giganterne. For mig er det helt ubegribeligt, at regeringen har været fodslæbende i den her sag. Hvis vi skal sikre de bedste vilkår for at danske tech-iværksættere kan få succes og vokse sig større, skal de jo have samme vilkår som de store spillere.
Hvad ser du som en særlig, dansk startup-styrke, og hvad vil du gøre for at udvikle den?
Danmark ligger i den absolutte top, når det kommer til at have et godt erhvervsklima. Jeg synes, at vi har et stærkt iværksættermiljø i Danmark og særligt i København, som en gang i mellem bliver glemt i diskussionen om skattetryk.
Jeg tror, at den danske velfærdsmodel gør noget godt for iværksætteriet. Fordi der er tryghed om, at man kan kaste sig ud i opstarten af et drømmeprojekt med et trygt sikkerhedsnet i ryggen, uden at skulle bekymre sig om konsekvenserne for adgang til sundhedsvæsen og skolegang, hvis ikke man lykkedes første gang.
Og vi har et af de bedste uddannelsessystemer i verden, som betyder at iværksættere i Danmark har adgang til nogle af de klogeste hoveder. Vi kan helt sikkert blive bedre til at skabe sammenhæng mellem uddannelserne og iværksættermiljøet, men jeg oplever generelt, at flere prøver kræfter med at starte noget op selv, siden vi er kommet ud af krisen igen.
Hvad er i dine øjne den mest spændende teknologi lige nu?
Jeg er meget optaget af, hvordan vi løser nogle af de store klimaudfordringer, vi står overfor. Så vi kan give en bæredygtig verden videre til næste generation (Det er måske blevet endnu mere presserende for mig, siden jeg selv blev far for relativt kort tid siden).
Derfor synes jeg, at det arbejde der foregår med ny teknologi, der kan omdanne vindmøllestrøm til bæredygtigt brændstof til eksempelvis fly, er utroligt spændende.
Hvilket dansk tech-startup gør dig begejstret og hvorfor?
Jeg synes, at der de seneste år har været rigtig mange nye spændende danske startups. Det, der særligt begejstrer mig, er, når ny teknologi gør hverdagens rutiner lettere eller bedre. Når nye idéer gentænker og forbedrer, hvordan vi gør tingene. Så vi eksempelvis kan komme lettere rundt i København på elcykler – eller i delebiler i hele landet. Eller sikre indsatsen imod madspil gennem de apps, som gør det muligt for de lokale handlende at lave slagtilbud på varer, der ellers bliver smidt ud.
Hvad er det mest tech-agtige, du gør i din hverdag?
Jeg ved ikke, om jeg er så tech-agtig. Men jeg bruger min smartphone til stort set alt.