You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Hvem er fremtidens unicorn? Det vil Ugens Startup hjælpe investorerne med at finde ud af

@sebastian

Nu er digitaliseringen kommet til investorernes egen industri. I hvert fald hvis man spørger startuppet Signal, som vil bringe mere data og mindre mavefornemmelse ind i investeringsverdenen.

Nu er digitaliseringen kommet til investorernes egen industri. I hvert fald hvis man spørger startuppet Signal, som vil bringe mere data og mindre mavefornemmelse ind i investeringsverdenen.

Vi ser ugentligt overskrifterne, når et lovende startups fejrer, at investeringsaftalen er i hus. Men der ligger altid en hulens masse benarbejde bag, før underskriften sættes.

Først graver investorerne dybt i brønden af nye virksomheder og nye talenter, for at finde frem til de relevante. Så analyserer de startuppets team, potentiale, marked og konkurrenter. Først hvis alt hertil ser lovende ud, kan den egentlige forhandling begynde.

Med en baggrund i forskellige venturefonde kender Simon Bøttkjær og Jacob Houlberg alt til processerne bag investeringerne. De ved også, hvor manuel researchen er mange steder. Og det er blevet afsættet til deres fælles startup Signal, som vil digitalisere en stor del af benarbejdet for investorerne.

”Venturefonde har den tese, at software kan disrupte alle industrier. Nogle gange har man måske lidt glemt, at VC-industrien ikke er nogen undtagelse. Men det er kommet til deres egen industri nu,” siger Simon Bøttkjær, og forstætter:

”Vi vil egentlig automatisere alt det manuelle arbejde, vi selv har lavet tidligere. Signal hjælper investorerne med at blive mere datadrevne dennem hele processen. Og vi starter med sourcing (at finde relevante startup red.) – som er vores flagship-produkt lige nu.”

Følger lovende iværksættere i realtid

At finde den næste unicorn blandt underskoven af startups er ikke bare som at finde en nål i en høstak. Først skal høstakken findes: Investorerne finder og analyserer de mange kandidater i et eller andet omfang, før jagten på nålen – unicornen – i blandt dem kan begynde.

Begge stiftere af Signal har tidligere arbejdet i forskellige investeringsfonde, før de mødte hinanden i PreSeed Ventures. Her snakkede de om ændringerne i branchen og særligt om de mange nye ting, man kan med adgangen til data og databehandling

”I dag er der rigtig meget gut feel i at investere i startups, og det er der som sådan ikke noget galt i. Men mængden af alternativ data er enorm. Man kan godt vide noget om selskaber meget tidligt. Der er en masse datapunkter, og samtidig er der large language models (som f.eks. ChatGPT red.), der kan kvantificere kvalitativ data, som gør det muligt at lave nogle tools som vores,” siger Jacob Houlberg.

Der findes allerede en række databaser, hvor investorer kan finde fundingsignaler og information om startups. Signal skiller sig ud ved at lede efter data på personniveau i realtid. Løsningen holder i praksis øje med interessante personers digitale fodspor i blandt andet professionelle medier, offentlige databaser og sociale medier. Hvis en iværksætter fortæller om en ny idé på Linkedin, kan Signal på den måde begynde at samle data op allerede inden der findes et CVR-nummer.

“Hver gang interessante personer starter et selskab, så kigger vi holistisk på, hvad de starter, hvem personerne er – og om det er et selskab, der kunne være interessant for tech-investorer,” siger Jacob Houlberg og fortsætter:

“Vi er et intelligenslag på toppen i realtid, som spotter nye ting frem for at suge dem op, når de har lavet investering. Vi vil gerne være dem, der er først på bolden, og alt det her bliver gjort automatisk. Der er så meget data: Cirka 100.000 datapunkter om dagen, så vi har en masse ML-modeller, der kigger dataen igennem.”

<i>Simon Bøttkjær har arbejdet som scout analytiker og venture lead i forskellige venture fonde mens Jacob Houlberg tidligere rådgav kapitalfonde som konsulent i Bain Company inden de to mødte hinanden i PreSeed Ventures<i>

Nye krav til investorerne

Signal starter med sit Scout-produkt, der finder og identificerer startups og foundere, inden værktøjet screener og analyserer dem. Målet er at tage den manuelle proces ud af scounting, så investorerne får alle muligheder præsenteret og kun skal forholde sig til at vælge rigtigt.

”Vi siger ikke investér i startup a eller b. Det er information til at tage en bedre beslutning. Information man alligevel søger efter som analytiker – med Signal kan man bare hurtigere vurdere, om det passer ind i fonden, så man kan bruge sin tid på at skabe relationer til founders i stedet for at lede efter data,” siger Simon Bøttkjær.

I takt med at investeringsbranchen er modnet, er der desuden kommet større rift om at investere i de bedste startups. Og det får man kun lov til, hvis man opdager dem hurtigt nok, siger Jacob Houlberg.

“Hvis du går 4-5 år tilbage, opererede VC’s rigtig meget med inbound. Men især efter covid har vi set et skifte: I dag skal investorerne i højere grad finde og række ud til de rigtige startups. Og hvis du som investor gerne vil fange de allerfedeste startups, er der rigtig stor forskel på, om du fanger dem med det samme, eller tre måneder efter, de er gået i gang.”

Satser på gennemgribende dataficering

Med sit scounting-produkt har Signal fået de første 42 venture-fonde fra hele norden onboardet på platformen. Startuppet arbejder allerede på næste produkt, der kan følge “growth indicators” i startups, så investorerne automatisk kan holde øje med væksten i de startups, de endnu ikke har investeret i. Og på sigt er målet at have produkter hele vejen til et exit.

“Tanken er, at vi involverer os i hele investeringscyklussen med datadrevne produkter for at gøre processen nemmere, hurtigere og bedre for investorerne. Vores secret sauce er, at vi har gjort det her i mange år. Vi har original indsigt i, hvordan man bør bygge sådan et produkt op. De indsigter kombineret med en timing i noget teknologi, gør det muligt nu at få dataindsigter på et helt nyt niveau nu,” siger Simon Bøttkjær.

Startuppets koncept gør det effektivt at ekspandere dataindsigterne til nye markeder, og derfor er de også allerede live i både Danmark, Sverige, Finland, Norge og Baltikum.

”Det er jo egentlig en gennemgribende digitalisering af en industri, som tidligere har været meget afhængig af manuelt arbejde. Vi er jo overbeviste om, at industrien bliver mere datadreven, så det her bliver et must have for fondene i fremtiden. Holder den tese stik, så bliver det jo en rigtig god forretning.”

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY